Türkiye Uzmanı Hermann: Türk Tankları Soğuk Savaş Döneminden Kalma

Almanya’nın önde gelen Türkiye uzmanlarından Rainer Hermann, NATO’nun ikinci en büyük ordusu olarak bilinen Türk ordusunun elinde bulundurduğu birçok tankın Soğuk Savaş döneminden kalma ve tamamen eski olduğunu iddia etti.Frankfurter Allgemeine...

Almanya’nın önde gelen Türkiye uzmanlarından Rainer Hermann, NATO’nun ikinci en büyük ordusu olarak bilinen Türk ordusunun elinde bulundurduğu birçok tankın Soğuk Savaş döneminden kalma ve tamamen eski olduğunu iddia etti.

Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) gazetesine yazan Hermann, Türk ordusunun kullandığı M60 tipi tanklarının 1950’lili yıllarda geliştirildiğini, Türk ordusunda bu tankların sayısının 800’ü geçtiğini ve böylece toplam tank sayısının üçte birine tekabül ettiğini dile getirdi.

Türkiye uzmanı, ABD’nin bu tankları kullanmaya 1991’deki Körfez Savaşı’ndan sonra son verdiğini de ekledi. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin elinde bulundurduğu tankların bir diğer üçte birini ise daha eski versiyon olan M48 olduğu bilgisini veren gazeteci, Türkiye’nin kullandığı en önemli tankın Leopard olduğunu yazdı.

Bunun dışında Türk ordusunun diğer bütün NATO ülkelerinin aksine sistem değişikliğine gitmediğini ve yapılanmasının da aynı şekilde Soğuk Savaş döneminden kalma olduğunu hatırlatan Hermann, konuyla ilgili olarak eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün bir açıklamasını hatırlattı. Gül geçtiğimiz mayıs ayında Türkiye’nin 1960 yılından bu yana yeni yapılanmaya gitmeyen nadir ülkeler arasında olduğuna dikkat çekmişti.

30 yıl içinde PKK karşısında zafer kaydedemeyen ordunun küçük, seyyar ve asimetrik savaşan birliklere sahip IŞİD’e karşı savaşması durumunda zorlanacağını söyleyen Hermann, kağıt üzerinde mükemmel görünen Türk ordusunun hiçbir NATO ülkesinde olmadığı kadar bütçeden pay almasına rağmen 2023 yılı hedeflerine ulaşmasının zor olduğunu ileri sürdü.

Türkiye’nin bu tarihe kadar teçhizat üretiminde dünyanın ilk on ülkesi arasına girmeyi ve ihraç etmeyi planladığını aktaran yazar, Avrupa ülkeleri ‘Eurofighter’ uçakları için piyasa bulamazken bunun bir hayal olduğunu ileri sürdü. Türk hükümetinin üretim alanındaki gelişmeleri büyütme yoluyla propagandasını devam ettirdiğini ve bu yolla harcamaları da haklı gösterdiğine işaret eden uzman, bununla birlikte Türk ordusunun imajının yarım yüzyıllık M60’a denk olduğunu savundu. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri