Türkiye Psikiyatri Derneği'nden 'Bonzai’ Uyarısı

Türkiye Psikiyatri Derneği (TPD) son zamanlarda kullanım sıklığı artan sentetik esrarla ilgili vatandaşları "Gerek yurt içinde gerek yurt dışında internet siparişi yoluyla çok kolay ulaşılabildiği dikkat çekmektedir. Bu siteler kapatılsa...

Türkiye Psikiyatri Derneği (TPD) son zamanlarda kullanım sıklığı artan sentetik esrarla ilgili vatandaşları "Gerek yurt içinde gerek yurt dışında internet siparişi yoluyla çok kolay ulaşılabildiği dikkat çekmektedir. Bu siteler kapatılsa da yeni siteler vasıtasıyla dağıtımı yapılabilmektedir." diye uyardı.

    Sentetik kannabinoidler (SK) ya da sentetik esrar türevlerinin Türkiye’de 'Bonzai' adı ile bilindiğini, beyni etkileyen, bağımlılık yapan maddeler olduğunu işaret eden TPD yönetimi, insanları tehdit eden bu tehlikeye ilişkin açıklama yaptı.

    Sentetik esrar türevlerinin Çin’de ve Hindistan’da laboratuvar ortamlarında toz halinde üretilerek tüm dünyaya dağıtıldığına işaret edilen açıklamada, şunlar dile getirildi: "Bu maddelerin daha sonra çeşitli çözücüler içinde çözüldükten sonra ve bitki karışımlarının üzerine püskürtülüp, kurutulduktan sonra paketlenerek satışa sunuluyor. Çok sayıda ticari markaları ve isimleri olmakla birlikte Türkiye’de yaygın olarak kullanılan isimler 'Bonzai' ve 'Jamaika'dır. Ne yazık ki günümüzde bu madde oldukça kolay ulaşılabilir bir hale gelmiştir. Gerek yurt içinde gerek yurt dışında internet siparişi yoluyla çok kolay ulaşılabildiği dikkat çekmektedir. Bu siteler kapatılsa da yeni siteler vasıtasıyla dağıtımı yapılabilmektedir. Ayrıca satışa sunulan paketler üzerinde paketin içeriği hakkında bilgi verilmemekte ya da yanlış bilgiler yer almaktadır. Ancak yasal önlemleri aşabilmek için sürekli olarak yeni SK’ler piyasaya sürülmektedir. SK’leri rutin madde tarama testlerinde saptanamamaktadır, ancak yakın zamanda bazı devlet hastanelerinde bazı SK türlerinin taramasını yapan testler denenmeye başlanmış, ne yazık ki henüz bu testler yaygın hale gelmemiştir. Çoğu hastanede halen SK kullandığını belirterek tıbbi yardım arayışına giren kişilere herhangi bir tarama test uygulanamamakta, bu durum tanı, tedavi ve hastanın tedavi sürecini takipte tıbbi ve adli açıdan zorluk yaratmaktadır.”

    "KISA SÜREDE BAĞIMLILIK GELİŞTİREBİLMEKTEDİR"

    Sentetik esrar türevlerinin bağımlılık yapıcı etkileri oldukça yüksel olduğuna dikkat çekilen Türkiye Psikiyatri Derneği açıklamasında, kullanan kişilerde çok sık kullanma ihtiyacıyla kısa sürede bağımlılık geliştirebildiği hatırlatıldı.

    Açıklama "SK’yı kullanım bozukluğu olan kişiler bu maddeyi bırakmaya çalıştıklarında ise terleme, uykusuzluk, çarpıntı, huzursuzluk, bedensel ağrılar, bulantı ve kusma gibi yoksunluk belirtileri yaşayabilmekte bu belirtiler geçici de olsa maddeyi bırakmak isteyen kişiyi zorlayabilmektedir. SK’leri bırakmak isteyen kişilerin psikiyatri polikliniklerine ya da bağımlılık merkezlerine yardım başvurusunda bulunmaları, burada ayaktan ya da yataklı tedavi programlarına katılabilmeleri bağımlılık problemlerinin üstesinden gelinmesinde çok önemli bir faktördür. bu tür maddelere karşı şimdiden ciddi önlemler alınmalı, öncelikle kolay erişimin engellenmesi sağlanmalıdır. Halkımızı doğru olarak bilgilendirecek, yönlendirecek ve koruyacak projeler oluşturulmasına ihtiyaç vardır." önerisi ile sona erdi. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri