Türkiye-pakistan Ticaret Ve Yatırım Forumu İstanbul’da Yapıldı

Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu(TUSKON) tarafından düzenlenen Türkiye-Pakistan Ticaret ve Yatırım Forumu İstanbul’da yapıldı.

Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu(TUSKON) tarafından düzenlenen Türkiye-Pakistan Ticaret ve Yatırım Forumu İstanbul’da yapıldı.

Okunan Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başlayan foruma Pakistan Başbakanı Navaz Şerif, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Pakistanlı bakanlar ve her iki ülkeden çok sayıda işadamı katıldı.

Forumun açılış konuşmasını yapan TUSKON Başkanı Rızanur Meral, öncelikli hedeflerinin Türk iş dünyasının dünya ile entegresini sağlamak olduğunu söyledi.

Pakistan’ın çevresindeki tüm istikrasızlıklara rağmen istikrar ülkesi olmaya gayret ettiğini belirten Meral, Türkiye olarak devleti ve işadamlarıyla kardeş Pakistan ekonomisine katkıda bulunmayı arzuladıklarını söyledi. Meral, Pakistan’da açılan Türk okullarının ise iki ülke ilişkilerine ayrı bir güç ve katkı sağladığına dikkat çekti.

PAKİSTANLA KAN KARDEŞİYİZ
Çağlayan konuk bakanı ağırlamaktan duydukları memnuniyeti dile getirdi. Bakan Çağlayan, “Karaçi ve İslamabat gibi İstanbul ve Ankara da sizin eviniz. Evinize hoş geldiniz ” dedi. Bakan Çağlayan şunu net bilmenizi isterim ki Pakistan’ın zenginleşmesinde halkının refah düzeyinin armasından bizler çok mutlu oluruz. Biz kardeşlikte de öte adeta birbirimize kan kardeşliği ve can kardeşliği kadar birbirine yakın iki ülkeyiz.” dedi.

İşadamlarına büyük iş adamlarının iki ülke ilişkilerinin daha da gelişmesine önemli rol oynayacağını kaydeden Bakan Çağlayan bundan 10 yıl önce 175 milyon dolar olan iki ülke ticaret hacminin geçen yıl 1 milyar dolara yaklaştığını ifade etti.

Çağlayan iki ülke ilişkilerinin yakın bir dönemde çok daha iyi düzeylere geleceği ve Pakistanla üçüncü ülkelerde de işbirliği yapmanın çok yakın olduğu inancında olduğunu kaydetti. Çağlayan bu ilişkilerin iki ülke arasında imzalanacak tercihli ticaret anlaşmasıyla daha yükseleceğine vurgu yaptı. Bakan Çağlayan hükümet olarak Türkiye’yi daha iyi seviyelere taşımayı hedeflediklerini belirterek 2023’e kadar kişi başı mili geliri 25 bin dolara ve yıllık ihracatı da 500 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini dile getirdi.

Çağlayan konuşmasını sonunda Türk işadamlarını Pakistan’a yatırım yapmaya davet etti.

BAŞBAKAN YARIMA DAVET ETTİ
Başbakan Nvaz Şerif ise Pakistan’ın gerek sahip olduğu yatırım potansiyelleri, yetenekli ve genç bir iş gücüne özelliğiyle yabancı yatırım için çok elverişli bir ülke olduğunu söyledi.
Türk işadamlarını yatırıma davet ettiklerini dile getiren Şerif, liberal ekonomik politikalarıyla yatırıma elverişli bir ülke olduklarını aktardı. Bakan Çağlayan’ın Türk işadamlarını Pakistan’a yatırıma davet etme jestine karşılık Başbakan Şerif de Pakistanlı işadamlarını Türkiye’ye yatırıma davet etti. İki ülke ilişkilerinin gelişmesinin bizzat takipçisi olacaklarını da dile getiren konuk Başbakan, iki ülke ilişkilerinin yakın bir dönemde katlanacağına inandığını aktardı.
Konuşmalardan sonra iki ülke arasında bir diz işbirliği anlaşmaları imzalandı.












CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri