”türkiye Orta Gelir Tuzağına Saplandı”

2015-2017 Orta Vadeli Programı’nda (OVP) kişi başına milli gelir seviyesinin 10 bin 800 dolardan 10 bin 500 dolara gerilediğine dikkat çeken Turgut Özal Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ramazan Taş, “Buna orta gelir tuzağı diyoruz. Türkiye’nin...

2015-2017 Orta Vadeli Programı’nda (OVP) kişi başına milli gelir seviyesinin 10 bin 800 dolardan 10 bin 500 dolara gerilediğine dikkat çeken Turgut Özal Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ramazan Taş, “Buna orta gelir tuzağı diyoruz. Türkiye’nin orta gelir tuzağına giderek saplandı. Bu çarpıcı ve 12 yıldır görülmeyen bir gelişme. Büyüme hızının 4’ten 3, e iniyor, enflasyon da 9,4’e çıkıyor. Bu, Türkiye’de artık istikrarlı büyüme dönemi bittiği anlamına geliyor. İstikrarlı büyüme dönemi fiilen bitmiştir.” dedi.

Taş, Cihan Haber Ajansı’na 2015-2017 OVP hedeflerini değerlendirdi. OVP’de kişi başına milli gelir düzeyinin 10 bin 800 dolardan 10 bin 500 dolara gerilediğine temas eden Taş, buna orta gelir tuzağı dediklerini vurguladı. Türkiye’nin orta gelir tuzağına giderek saplandığının altını çizen Taş, bunu çarpıcı bir gelişme olduğunu söyledi. Taş, “ Büyüme hızının 4’ten 3, e iniyor. Enflasyon da 9,4’e çıkıyor. Artık Türkiye’de istikrarlı büyüme dönemi bitiyor. İstikrarlı süyüme dönemi fiilen bitmiştir.” diye konuştu.

10’uncu Kalkınma Planındaki bütün hedeflerin, açıklanan OVP ile çizilmiş durumda olduğunu aktaran Taş, “Babacan’ın açıklamasında, birinci öncelik enflasyon, ikinci öncelik cari açık, üçüncü olarak da yapısal reformlar, diyor. Büyüme hiç gündeminde yok. Bu çok çarpıcı bir şey.” dedi.

ABD’nin ikinci çeyrekte, 4,6 olduğunu aktaran Taş, “AB bizden daha hızlı büyüyor. Polonya bizden daha hızlı büyüyor. AB krizden çıktı. Yanıltıcı bilgi veriyorlar.” ifadelerini kullandı.

ABD’nin toparlanması ile faizlerin yükseleceğini ve doların güçleneceğine işaret eden Taş, şunları kaydetti:

“Bundan sonra Türkiye’nin durumu daha da güç. ABD kriz sonraki dönemi iyi değerlendirdi. Ekonomik ve sosyal yönden sürekli gerileyen bir döneme girdik. Yani dönemi kötü kullandık. Bundan sonra, daha da zorlaşacak. Orta Doğu’daki savaş genişleyecek olursa, durumumuz daha da kötüleyecek.”

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri