Türkiye Kosova halkının yanında

Henüz 10 yaşında olan Kosova Cumhuriyeti “gönül coğrafyamızda” yer alan ülkelerden biri. Kardeş Kosova halkının zor zamanlarında daima yanında olan Türkiye bu ilgi ve desteğini her daim sürdürüyor

Tarihî geçmişi bir hayli eski olsa da Kosova bağımsızlığını yeni kazanmış bir ülke. Henüz 10 yaşında olan Kosova Cumhuriyeti “gönül coğrafyamızda” yer alan ülkelerden biri. Ülkemiz aynı zamanda Kosova Cumhuriyeti’ni bağımsız devlet olarak tanıyan ilk ülkelerden biri olma özelliğini taşıyor. Kardeş Kosova halkının zor zamanlarında daima yanında olan Türkiye bu ilgi ve desteğini her daim sürdürüyor. Kosova’nın barış içerisinde yaşaması için her türlü fedakârlıktan kaçınmayan Türkiye, Kosova’nın huzurlu ve gelişmiş bir ülke olma yolundaki çabalarını desteklemeye devam ediyor.



KOSOVA İLE KADER BİRLİĞİMİZ VAR

Türkiye ile diğer bölge ülkeleri arasında olduğu gibi Kosova ile de bir gönül ve kader birliği var. Bu sıkı işbirliği sadece devletler nezdinde değil, iki ülke halkı arasında da var.  Kosova’yı ilk olarak 2006 yılında “Dünya Mevlevihaneleri Fotoğraf Albümü”nün çekimleri için ziyaret etmiştik. İkinci seyahatimiz ise 2008 yılı sonbaharında “Rumeli’de Osmanlı Mirası” adlı kitabımızın ikinci cildini hazırlamak amacıyla olmuştu. Prizren’in Şadırvan Meydanı’ndaki çeşmeden çok su içmiş olmalıyız ki geçtiğimiz günlerde Kosova’yı tekrar ziyaret etmek nasip oldu. Kosova Yunus Emre Enstitüsü’nün davetlisi olarak 12-15 Ekim 2018 tarihleri arasında Yunus Emre Enstitüsü Prizren, Priştine ve İpek şubeleri bünyesinde faaliyet gösteren Fotoğrafçılık Kulüpleri tarafından İpek şehrinde gerçekleştirilen III. Foto Safariye moderatör olarak katıldık.   



Yunus Emre Vakfı; Türkiye’yi, Türk dilini, tarihini, kültürünü ve sanatını tanıtmak; bununla ilgili bilgi ve belgeleri dünyanın istifadesine sunmak; Türk dili, kültürü ve sanatı alanlarında eğitim almak isteyenlere yurt dışında hizmet vermek; Türkiye’nin diğer ülkeler ile kültürel alışverişini arttırıp dostluğunu geliştirmek amacıyla 05 Mayıs 2007 tarihinde kuruldu. Yunus Emre Vakfı’na bağlı bir kurum olan Yunus Emre Enstitüsü, vakfın kuruluş amaçlarını gerçekleştirmek üzere yurt dışında kurduğu merkezlerde yabancılara Türkçe öğretimi çalışmalarının yanı sıra ülkemizin tanıtımı amacıyla kültür ve sanat faaliyetleri de yürütüyor. 2009 yılında faaliyetlerine başlayan Yunus Emre Enstitüsü’nün 44 ülkede 56 kültür merkezi bulunuyor. Faaliyet gösterdiği ülkelerde Türkiye’nin tanıtımının yanı sıra Türk dili öğrenimi de veren kültür merkezleri bulundukları şehirlerde kültür-sanat açısından çok önemli bir görevi üstleniyor. Kosova’nın Priştine, Prizren ve İpek şehirlerinde bulunan Yunus Emre Enstitüleri 2011 yılından beri Kosvalılara Türkçe öğretimini yanı sıra açtığı ney, ebru, fotoğraf, ud ve bağlama gibi kurslarla da hizmet veriyor.
Kosova’nın Priştine, Prizren ve İpek şehirlerinde bulunan Yunus Emre Enstitüleri 12-15 Ekim 2018 tarihlerinde fotoğrafçılık kulübü üyelerinin katıldığı bir foto safari düzenlediler. Daha önce birincisi Dragaş’ta, ikincisi Yakova’da yapılan foto safarilerin üçüncüsü İpek şehrinde düzenlendi. Bir nevi fotoğraf yarışması olan foto safariler genellikle kısa bir süre içerisinde sonuca ulaşılabildiği için tercih ediliyor. Bazı dernekler bu tür etkinlikler için foto safariyle aynı anlama gelen foto maraton kelimesini de kullanıyorlar. Foto safari için öncelikle bir şehir belirleniyor ve foto safariye davet edilen fotoğraf sanatçıları veya kursiyer öğrencilere şehir hakkında bazı bilgiler aktarıldıktan sonra belirli bir buluşma noktası ve buluşma saati tespit ediliyor. Foto safariye start verildikten sonra fotoğraf sanatçıları ya da kursiyer öğrenciler şehri fotoğraflamak için farklı bölgelere dağılıyorlar. Moderatörler eşliğinde şehrin muhtelif semtlerine dağılan fotoğrafçılar herhangi bir konu kısıtlaması olmaksızın fotoğraf çekmeye başlıyorlar. Verilen süre dolduğu zaman foto safariye katılan fotoğrafçılar önceden belirlenen buluşma noktasına dönüyorlar ve böylelikle foto safarinin fotoğraf çekim aşaması tamamlanmış oluyor. Foto safariye katılan fotoğrafçılar çektikleri fotoğraflar içerisinden seçtikleri belirli sayıdaki fotoğrafı foto safari sekreterine ya da organizasyon heyetine teslim ediyorlar. Katılımcılar tarafından teslim edilen bu fotoğraflar daha önce düzenleyici kurum tarafından belirlenen seçici kurul tarafından değerlendiriliyor ve sonuçlar yapılan seçim sonrasında ilan ediliyor. Seçilen 30 ya da 40 fotoğraftan oluşan bir sergi açılıyor ve ödüller sergi açılışı sırasında dağıtılıyor. Foto safaride ödül alan ve sergilemeye seçilen fotoğraflar aynı zamanda foto safariyi düzenleyen kurum tarafından kitap, katalog ve takvim gibi yayınlarda da kullanılabiliyor. Foto safarilerin fotoğraf yarışmalarına göre en önemli avantajı katılımcıların sonucu kısa bir sürede öğrenebilmeleridir.



KOSOVALI GENÇLER FOTOĞRAFÇILIK ÖĞRENİYOR

Priştine, Prizren ve İpek şehirlerinde bulunan Yunus Emre Enstitülerinin düzenlediği foto safari her üç şehirde yaşayan fotoğraf kursiyerlerinin sabah İpek’te buluşmalarıyla başladı. Kosova’nın tarihî şehirlerinden biri olan İpek böyle bir etkinlik için çok uygun bir şehir. İpek aynı zamanda doğal güzellikleriyle de bilinen bir yer. Yunus Emre Enstitüsü ve Kosova Türk Temsil Heyeti Başkanlığı işbirliğinde düzenlenen foto safariye Priştine, Prizren ve İpek Yunus Emre Enstitülerindeki fotoğrafçılık kurslarında öğrenim gören gençler katıldı. Genç fotoğrafçılara kurs hocalarıyla birlikte biz de moderatörlük yaptık. Foto safari gibi kültür-sanat etkinlikleri gençlerin yeni bir meslek ve hobi öğretmesinin yanı sıra onların birbirleriyle tanışmasına ve kaynaşmasına da vesile oluyor. Buluşma saatine kadar İpek şehir merkezinde gençlerle birlikte fotoğraf çekip onlara fotoğraf sanatının incelikleri hakkında ipuçları vermeye çalıştık. Sürenin bitimiyle birlikte buluşma noktasına gittik. Öğle yemeğinden sonra “Kervan” adlı fotoğraf gösterimizi sunduk ve “Kervan” gösterisindeki fotoğraflar hakkında bilgi verdik. “Kervan” ve “Kosova’da Osmanlı Mirası” adlı iki ayrı gösteriyi daha sonra fotoğrafçılık kursu öğrencilerine gösterilmek üzere Prizren Yunus Emre Enstitüsü fotoğrafçılık kursu hocası Nafis Lokvica Beye teslim ettik.  Foto safarinin öğleden sonraki etabında ise İpek yakınlarındaki ünlü Radovsa Şelale ve Mağarası’na gittik. Bir doğa harikası olan tabiat parkı Kosova’nın en gözde turizm bölgelerinden biri olarak kabul ediliyor. Radovsa dağlarının zirvesinden çıkan şelale, doğa tutkunlarının uğrak noktalarından biri. Sonbahara doğru suları iyice azalan şelale özellikle bahar aylarında çok coşkulu akıyor. Çevredeki yerleşim birimlerinin içme suyu ihtiyacı da bu kaynaktan sağlanıyor. Işıklandırılan ve yürüyüş yolları yapılan Radovsa Mağarası’nın uzunluğu yüzlerce metreyi buluyor fakat şimdilik 300 metrelik bir bölümü ziyaret edilebiliyor. Şelale, mağara ve doğal güzellikleri fotoğraflayan öğrenciler verilen saatte buluşma noktasına döndü ve foto safari sona erdi. Öğrencilerin foto safari moderatörlerine teslim ettiği fotoğraflar içerisinden seçici kurul tarafından seçilen fotoğraflardan 2019 yılı takvimi hazırlanacak. Aynı zamanda seçilen fotoğraflar Priştine, Prizren ve İpek gibi birkaç şehirde sergilenecek. Dördüncü foto safari ise 13 Kasım 2018 tarihinde Kosova’nın başka bir şehrinde düzenlenecek.

 
Böylesine güzel bir etkinliğe bizleri de davet eden Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Dr. Mehmet Ülker ve ekibine ne kadar teşekkür etsek azdır. Üç otobüs dolusu katılımcıyı bir yerden bir yere götürmek ve kusursuz bir organizasyona imza atmak kolay olmasa gerek. Bizleri Kosovalı gençlerle buluşturduğu için organizasyon heyetine en kalbi şükranlarımızı sunuyoruz. Bu arada foto safari etkinliğini destekleyen ve bizzat foto safariye katılan Kosova Türk Temsil Heyeti Başkanı Albay Cem Sinan Barın’ı da can-ı gönülden tebrik ediyoruz. Elbette ki böylesine büyük bir organizasyonda çok sayıda isim görev aldı. Burada adlarını tek tek yazamasak da foto safariye katkı veren herkesi kutluyor, hepsine ayrı ayrı teşekkür ediyoruz. Etkinlik süresince gece gündüz demeden bizlerle ilgilenen fotoğraf sanatçısı ve moderatör Nafis Lokvica ve organizatör Aydoan Sutallari kardeşlerimize de en kalbi şükranlarımızı sunuyoruz. Ayrıca Kosova’daki bu etkinliğe katılmamıza vesile olan Konya Büyükşehir Belediyesi Basın-Yayın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanı Ahmet Köseoğlu’nu ve Konya Büyükşehir Belediyesi Meslek Edindirme Kursları, Alâeddin KOMEK Kurs Merkezi Müdürü Erdoğan Nükte’yi de burada zikretmeyi ve teşekkürlerimizi sunmayı bir görev biliyoruz.     

AHMET KUŞ                            

 

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri