Türkiye Konya gibi üretmeli

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıkoğlu, “Konya'daki sanayinin verimliliği bakımından Türkiye ortalamasının yüzde 30'nun üstünde. Eğer Türkiye Konya gibi üretebilse kişi başına düşen milli gelir 10 bin dolardan 13 bin dolara çıkar” dedi

"Yerli Malı Belgesi Tanıtımı, KOBİ'lere, Kadın ve Genç Girişimcilere Sağlanan Destekler, Coğrafi İşaretler ve Türkiye" konulu panelin ‘Yerli Malı Belgesi Tanıtımı ve Ödül Töreni’ TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun katılımıyla gerçekleşti. Konya Ticaret Odası konferans salonunda gerçekleşen programa Vali Muammer Erol, AK Parti Konya Milletvekilleri Mustafa Kabakcı, Kerim Özkul, KTO Karatay Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bayram Sade, Konya Ticaret Odası (KTO) Başkanı Selçuk Öztürk, Konya Sanayi Odası (KSO) Başkanı Memiş Kütükcü, AK Parti Konya Milletvekili Adayı Ziya Altunyaldız, akademisyenler ve çok sayıda iş adamı katıldı.

KONYA'YI ÖRNEK GÖSTERİYORUM

Ödül töreni öncesi konuşan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıkoğlu, Konya'ya yılda en az 2 defa geldiğini söyledi. Kayseri'den fazla Konya'ya geldiğini belirten Hisarcıkoğlu, “Konya'nın henüz önüne geçen yok. Konya'ya neden bu kadar çok sık gidiyorsun dediklerinde. Onlara her zaman şunu söylerim: 'Konya'nın enerjisini alıyorum. Bu enerjiyi tüm Anadolu'ya yayıyorum' Çünkü Konya'da tarım var, sanayi var, kültür var, turizm var. Bundan dolayı Konya'yı her zaman örnek gösteriyorum” dedi.

Küresel yarışta artık ülkelerin yanı sıra şehirlerin de yarıştığını kaydeden Hisarcıkoğlu, “Şehirler birbiriyle yarışıyor. Bütün küresel yarışta şehirler ön plana çıkmaya başladı ve Konya’nın da bu anlamda müthiş bir avantajı var. Tarım, turizm, sanayi, kültür var. Şimdi inovasyona da giriyoruz hepsi var ve bunların hepsinin olması gerekmiyor. Esas olarak Konya’da ‘müteşebbis ruh’ var. O olmadan olmuyor. Bunlar da sizin sayenizde oluyor. Türkiye’de işsizliğin en düşük olduğu iller Konya ve Karaman. Eğer Türkiye, Konya ve Karaman olsa zaten işsiz vatandaş kalmayacak” diye konuştu.


TÜRKİYE KONYA GİBİ ÜRETMELİ

Türkiye'de kesilen her 100 çekten 4'ünün karşılıksız çıktığını kaydeden Hisarcıkoğlu, “Bu oran Konya'da ise 2.3'tür. Türkiye'nin yarısındayız. Bu Konya'nın güven verdiği anlamına geliyor. Tüccar için söz ve imza her yerde geçerlidir. Konya'daki sanayinin verimliliği bakımından ise Türkiye ortalamasının yüzde 30'nun üstünde. Eğer Türkiye Konya gibi üretebilse gayri safi milli hasılası  1 milyar dolara çıkar. Kişi başına düşen milli gelir de 10 binden 13 bin dolara çıkar” açıklamasında bulundu.

KTO Başkanı Selçuk Öztürk ise,  “Bu dönemde faizle beslenen lobiler yerine yatırımla, üretimle, istihdamla büyüyen kitleler oluştu. Çalışmadan, çabalamadan, risk almadan para kazanma dönemi bitti. En önemlisi Anadolu ekonomisi canlandı ve atılıma geçti. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız yerli üretime destek için üzerine düşen göreve yerine getirmekte ve tüm kurumlarıyla sanayimizin gelişmesi, işletmelerimizin daha güçlü hale gelmesi için deyim yerindeyse gecesini gündüzüne katarak çalışmaktadır. Bakanlığımızın kamu alımlarında yerli üretime yüzde 15 fiyat avantajı uygulanması özel sektörümüz için son derce önemli bir adımdır. Bu kararın alınmasında büyük çaba sarf eden ve yerli malı belgesinin tanıtımına yapmak amacıyla Türkiye’yi dolaşan Sayın Başkanımız Rifat Hisarcıklıoğlu’na da teşekkür ediyorum” dedi.

KOBİ'LER TÜRKİYE’Yİ BÜYÜTÜR

KSO Başkanı Memiş Kütükcü de, “KOBİ’leri konuşmak aslında Türkiye’yi konuşmaktır. KOBİ’leri büyütmek, Türkiye’yi büyütmektir. Şehirlerimizi kalkındırmanın yolu da KOBİ’leri büyütmekten, büyük ölçekli işletme olmaları yolundaki taşları temizlemekten geçmektedir. Bu noktada, özellikle siyaset kurumu ve bürokrasi olmak üzere toplumun tüm kesimlerine ortak sorumluluklar düşmektedir. Konya iş dünyası olarak bizzat Sayın Başbakanımız tarafından açıklanan 25 Öncelikli Dönüşüm Programını, İstihdam-Sanayi Yatırımı-Üretimi Destekleme Paketini ve Bakanlığımızın kamu alımlarında yerli üretime yüzde 15 fiyat avantajı sağlayan uygulamasını işletmelerimizin ölçek büyütmesi için atılmış kritik bir adım olarak görüyoruz” diye konuştu.

Konuşmaların ardından program, Yerli Malı Belgesi takdimi ve Coğrafi İşaretler ödül töreni ile sona erdi.

MEHMET AKİF SÜTÇÜ 

merhabahaber.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri