Türkiye, Kobi’leri Dünya Gündemine Taşıyacak

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Aralık ayı itibarıyla G20 dönem başkanlığını alacak olan Türkiye’nin ‘KOBİ Platformu’ önerisinin kabul gördüğünü, bu oluşumla Türk KOBİ’lerine yeni bir pencere açılacağını söyledi. Ali...

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Aralık ayı itibarıyla G20 dönem başkanlığını alacak olan Türkiye’nin ‘KOBİ Platformu’ önerisinin kabul gördüğünü, bu oluşumla Türk KOBİ’lerine yeni bir pencere açılacağını söyledi.

Ali Babacan, Başkan Süleyman Onatça, yardımcıları Tarkan Kadooglu, Oğuz Tezmen, Nihat Güçlü, Sefa Targıt ve yönetim kurulu üyeleri Ali Avcı, Aydın Bandırma, Mehmet Salih Başöz, Fatma Semiz, Süleyman Sönmez, Emin Bahri Uğurlu, İbrahim Yılmaz ile Genel Sekreter Arda Batu'dan oluşan TÜRKONFED heyetini kabul etti. Görüşmede, ihracat ve istihdamın temel direğini oluşturan KOBİ’lerin hareket kabiliyetini artıracak adımlar atılacağını kaydeden Babacan, Orta Vadeli Program’da yer alan yapısal reformları hızla gerçekleştirirken, yurtdışında da KOBİ’lerin etkisini artıracak çalışmalar yapılacağını belirtti. Babacan, “Arzu ettiğimiz büyüme oranını da TÜRKONFED’in üzerinde önemle durduğu orta gelir tuzağından çıkışı da iş insanlarıyla birlikte başaracağız. Bir taraftan takvime bağlanacak ve sorumlusu belirlenecek yapısal reformları gerçekleştirirken diğer taraftan iş dünyamızın önüne yeni fırsatlar açacağız. G20 dönem başkanlığımız sadece global makro ekonomik gündeme odaklanmayacak. KOBİ’lere özel çalışmalar yapacağız. KOBİ’lerin sorunlarını ve ihtiyaçlarını dünya gündemine taşıyacak bir platformun oluşmasını sağlayacağız.” diye konuştu.

"SANAYİCİ CAFE AÇIYOR"

TÜRKONFED Başkanı Süleyman Onatça da Orta Vadeli Program’da üretim ekonomisinin geliştirilmesine yönelik vurgulardan son derece memnuniyet duyduklarını söyledi. Son dönemde sanayicilerin inşaat, franchising sistemiyle cafe, otelcilik gibi sektörlere eğilim gösterdiğini, Türk ekonomisinin sanayiden uzaklaşan pozisyonundan rahatsızlık duyulduğunu belirten Onatça, “Her fırsatta dile getirdiğimiz OVP’de belirtilen yapısal reformları hızla yerine getirmemiz durumunda belirlenen hedeflerin tutturulacağına, bu ivmeyle orta gelir tuzağından erken çıkacağımıza inanıyoruz.” ifadelerini kullandı. Dünya ekonomisindeki daralmaya dikkat çeken Onatça, yanlarında olacak ekonomi yönetimine her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyulan bir döneme girildiğini belirtti. Onatça, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Dünya ekonomisindeki daralmayla birlikte ağırlıklı olarak dış ticaret gerçekleştirdiğimiz ülkelerdeki sıkıntılar, yeni dönemde iş dünyasının zor günler yaşayacağına işaret ediyor. İhracatımızın neredeyse üçte birini yaptığımız ülkelerde ekonomi daralıyor. En büyük ticari partnerlerimiz olan Almanya’da Ağustos ayında sanayi üretimi yüzde 4 geriledi. Bu 2009 yılından bu yana en sert düşüş. İhracatımızda altıncı sırada olan Fransa sıfır büyümeyi konuşuyor, İhracatımızda dördüncü sırada olan Rusya, düşen petrol fiyatları ve Ukrayna sorunuyla negatif büyüyen bir ekonomi haline geldi. İtalya’da da bir türlü büyümeye geçemiyor. En büyük ikinci ihracat pazarımız olan Irak’ta durum ortada. Ortadoğu’da kısa vadede bir iyileşme görünmüyor. Böylesi bir dönemde başta KOBİ’ler olmak üzere özel sektör, birlikte yol yürüyeceği ekonomi yönetimine her zamankinden fazla ihtiyaç duyacak. Bu süreçte KOBİ’lerimizin finansa erişiminden pazar bulma çalışmalarına, kamu ödemelerinin erken gerçekleştirilmesinden nitelikli eleman temini konularına kadar desteklerin artırılması gerektiğine inanıyoruz.”

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri