Türkiye, Işid'le Mücadele Edecek Çekirdek Koalisyonda

Amerika Birleşik Devletleri, IŞİD örgütüyle mücadele için bazı müttefik ülkelerinin de katkısıyla 'çekirdek koalisyon' kuracağını açıkladı. IŞİD'e karşı kara operasyonu ise öngörülmüyor.Aralarında Türkiye'nin de olduğu 10 ülkenin...

Amerika Birleşik Devletleri, IŞİD örgütüyle mücadele için bazı müttefik ülkelerinin de katkısıyla 'çekirdek koalisyon' kuracağını açıkladı. IŞİD'e karşı kara operasyonu ise öngörülmüyor.

Aralarında Türkiye'nin de olduğu 10 ülkenin katıldığı toplantıda konuşan ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, IŞİD'in mevzi kazanmasını engelleyecek saldırılar düzenlenmesi, Irak güvenlik güçleri ve bölgedeki diğer silahlı unsurlara destek verilmesi üzerinde durduklarını söyledi. Kerry, "Bence buradaki herkes için kırmızı çizgi şudur: askerler yere inmemeli." şeklinde konuştu.

Toplantıya Türkiye ve ABD'nin yanı sıra İngiltere, Fransa, Almanya, Kanada, Avustralya, İtalya, Polonya ve Danimarka'dan dışişleri ve savunma bakanları katıldı.

IŞİD’i ortadan kaldırabilecek kabiliyete sahip oldukları konusunda şüphe içinde olmadıklarını vurgulayan Kerry, “Bu bir yıl da alabilir, iki yıl da, üç yıl da alabilir.. Fakat bu konuda kararlıyız.” diye konuştu.

Dışişleri Bakanı Kerry, müttefik ülkelerin, bu ay sonu New York’ta yapılacak Birleşmiş Milletler Genel Kurulu toplantılarında, IŞİD ile mücadelede daha kapsamlı bir plan ortaya koyacaklarını umduğunu sözlerine ekledi.

ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel ise bu toplantıda bulunan ülkelerin ‘çekirdek koalisyon’u oluşturduğunun altını çizerek, “Bu çekirdek grup, IŞİD ile mücadelede daha geniş ve kapsamlı bir koalisyon oluşturacaktır.” dedi.

AVRUPALI LİDERLER: KAPSAMLI BİR MÜCADELE STRATEJİSİ GEREKLİ

ABD Başkanı Obama, Galler NATO zirvesini IŞİD’le mücadeleye yönelik bir koalisyon oluşturmak için değerlendireceğini ifade ediyordu. Ancak hangi ülkelerin Irak’taki IŞİD mevzilerini vurmak için ABD’nin yanında yer alacağı henüz netlik kazanmış değil.

İngiltere Başbakanı David Cameron ve Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Washington yönetiminin sadece IŞİD hedeflerini vurmanın ötesinde, daha kapsamlı bir strateji ortaya koyması gerektiğini düşünüyor.

Fransa IŞİD ile mücadelede askeri operasyon da dahil olmak üzere her türlü seçeneğe hazır olduğunu belirtirken, İngiltere hava operasyonu konusunda henüz karar vermediğini açıklamıştı.

Obama, geçen hafta yaptığı “IŞİD’e yönelik henüz bir stratejimiz yok” şeklindeki sözleriyle yoğun eleştirilere maruz kalmıştı. Avrupalı liderler ise NATO zirvesinde Washington yönetimine, IŞİD ile mücadelede, yeni Irak hükümeti ve komşu ülkelerin de müdahil olduğu kapsamlı bir strateji geliştirme çağrısında bulunuyor.

Bu arada, bir NATO yetkilisinin yaptığı açıklamada, IŞİD ile mücadelede ülkelerin bireysel olarak Irak’a güvenlik yardımında bulunabileceğini, ancak NATO’nun sadece bu yardımları organize etmede görev alabileceğini ve örgüt olarak kesinlikle askeri bir operasyona girmeyeceğini belirtmişti. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri