Türkiye ikinci vatanımız

Uluslararası Öğrenci Buluşması etkinlikleri kapsamında bir araya gelerek ülkelerini tanıtan öğrenciler, "Konya'da evimizde gibi karşılanıyoruz. Türkiye bizim ikinci vatanımız" dedi

İki Doğu İki Batı Uluslararası Öğrenci Derneği ve Uluslararası Öğrenci Dernekler Federasyonu tarafından düzenlenen 10. Uluslararası Öğrenci Buluşması'na katılan öğrenciler, bu etkinlikle ülkelerini tanıtma fırsatı buldu.  60 ülkeden yüzlerce öğrencinin katıldığı Uluslararası Öğrenci Buluşması'nda aynı ülkeden olup daha önce hiç karşılaşmamış öğrenciler bir araya gelip tanışma fırsatı bulundu.

Ahıska Gençler Birliği Topluluğu Temsilcisi Murad Khashimov, Ahıska Türkleri'nin Konya'da pek tanınmadığını fakat  Uluslararası Öğrenci Buluşması'na birçok Konyalı'nın standa gelip Ahıska Türkleri hakkında bilgi almak istediğini dile getirdi. Ahıska Türklerinin genellikle Alaska olarak anlaşıldığını belirten Khashimov, "Standımıza gelen ziyaretçilerimizin en çok sorduğu soru, 'Alaska'da Türkler mi yaşıyor?' oluyor. Biz bu yanlışı düzeltip Ahıska Türkleri hakkında elimizden geldiği kadar bilgi vermeye çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.

AHISKA TÜRKLERİ'Nİ ANLATIYORUZ

Khashimov, Ahıska Türklerini bu buluşmada ellerinden geldiği kadar tanıtmaya çalıştıklarını söyleyerek, "Öğrenci buluşma etkinliği bizim için bir fırsat. Ahıska Türkleri kendi topraklarından Stalin tarafından sürgün edilmiş bir toplum. 1944 yılında Sovyet Rusya'nın başında olan Stalin, Ahıska Türklerini bir tehdit olarak görüp sürgün etti. Kazakistan, Azerbaycan ve Özbekistan gibi çeşitli ülkelere sürgün edilen Ahıska Türkleri, sürgün sırasında trenle götürülürken yarısı yollarda öldü ve trenden atıldı. Götürüldüğü yere yerleşenler ise Ruslar tarafından rahatsız edici muameleleri maruz kaldı. Biz bunları burada anlatıp Türkiye'deki Türklerin öğrenmesini amaçlıyoruz” ifadelerine yer verdi.

BİRLİK VE BÜTÜNLÜK İÇİN ÖNEMLİ

Ziyaretçilerin Uluslararası Öğrenci Buluşmasında Azerbaycan'ı bağrına bastığını belirten Senan Kazımoğlu, yapılan etkinliğin tüm İslam Ümmeti için ve farklı kültürleri tanımak için önemli olduğunu söyledi. Etkinlik kapsamında adının duymadığı ülkelerden öğrencilerle tanıştığının altını çizen Kazımoğlu, "Ziyaretçilerin Azerbaycan'a yaklaşımı bizi çok mutlu ediyor. Ancak kendi ülkemizde bu kadar iyi karşılanırdık.  Kendi ülkemizde gibiyiz" şeklinde konuştu. Kazımoğlu, etkinliğin birlik ve bütünlük için önemli olduğunu belirterek, şunları söyledi: "Katılan tüm arkadaşlarımız, ziyaretçilerimiz hepimiz insanız. Aslında hepimiz bir milletiz sadece görüntülerimiz renklerimiz farklı. Bu tür etkinliklerle birlik ve bütünlüğümüz artıyor. Biz Türkiye ile aynı duyguları yaşayan iki devlet bir milletiz. Standımıza bazı ön yargılı gelenler oluyor ama konuşunca ön yargıları kalmıyor. Birlikte fotoğraf çekip ziyaretçilerimizi uğurluyoruz.  Bu etkinliklerin devamının gelmesini diliyoruz."

KONYA FİLİSTİ'NİN YANINDA

Filistin'in İslam Ümmeti için ayrı bir yeri olduğunu dile getiren Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencisi  Filistinli Halit Owiwi, vatandaşların Fistin'le alakalı çok şey duyduğunu fakat doğrusunu öğrenmek için standa gelip sorular sorduklarını aktardı. Owiwi, Filistin'de yaşananları tüm gerçekçiliğiyle anlatmaya çalıştıklarını belerterek, "Konyalı ziyaretçilerimiz ve özellikle başka ülkelerden katılan öğrenciler en çok Kudüs'ü dolayısı ile Mescid-i Aksa'yı merak ediyorlar. Bizde onlara  Kudüs ve Mescid-i Aksa'yı hakkında elimizden geldiği kadar anlatmaya çalışıyoruz" dedi. Filistin'de gerçekleştirilen ezen yasağına ziyaretçilerin büyük tepki gösterdiğini kaydeden Owiwi, "Bizim acımıza ortak oluyorlar. Burada sanki yıllardır varmışız ve Türklerle birlikte yaşıyormuş gibiyiz. İnsanlara Gazze'yi anlatıyoruz, orada yaşananları duyduklarında  en az bizim kadar üzüldükleri gözlerinden belli oluyor” şeklinde konuştu.

ARNAVUT KALDIRIMINI SORUYORLAR

Türkiye'ye yıllar önce yerleşmiş Arnavut vatandaşların standa yoğun ilgi gösterdiğini dile getiren Selçuk Üniversitesi İktisadi ve İdari ilimler Fakültesi öğrencisi Elvis Cungu, “Buraya yerleşen Arnavut vatandaşlar bizi büyük bir heyecanla karşıladılar. Kendi öz vatanlarına olan hasretlerini bizimle gideriyorlar” şeklinde konuştu. Gelen on kişiden beşinin Arnavut Kaldırımları şarkısını dinlettiğini aktaran Cungu, şarkının “Şarkının bizimle bir bağlantısı olup olmadığını soruyorlar. Bizde kaldırımlarımızın ve şehirlerimizin güzelliğini anlatıyoruz” ifadelerine yer verdi. Cungu, Konya'da eğitim gören Arnavut öğrencilerin de burada buluşup Arnavut kültürünü anlattığını belirterek, “Konya'da eğitim gören ama daha önce karşılaşmamış Arnavut arkadaşlarımızla burada tanışma fırsatımız oldu. Etkinlik sayesinde bir araya gelip yöresel kıyafetlerimiz ve kültürümüze özgü eşyalarla ziyaretçilerimize Arnavut havası yaşatmaya çalışıyoruz. Arnavutluk'un Osmanlı Devleti'nden ayrıldıktan sonraki süreci en fazla sorulan sorular arasında geliyor. Biz de sürecin ayrıntılarını vatandaşların yaşadıklarını ve Arnavutluk'daki Türk Kültüründen kalanları anlatmaya çalışıyoruz” diye konuştu.

BOSNA'YI MERAK EDİYORLAR

Uluslararası Öğrenci Buluşması'nda ziyaretçilerin Bosna Hersek standına yoğun ilgi gösterdiğini belirten, Zekeriya Karaçiç, “Ziyaretçilerimiz Bosna hakkında bilgi sahibi olmak istiyorlar. Bazıları Bosna'daki Türkler hakkında bilgileri sahip, bu da bizi mutlu ediyor. Karşılıklı sohbetlerle Bosna hakkında konuşuyoruz. Bosna'ya gidip oradaki yaşantıyı ve şehirleri görenler var. onların da Bosnaya geldiğinde buradaki misafirperverliğin ve ilginin aynısını göstermek istiyoruz. Bir çoğuyla tanışıp arkadaş olduk, arkadaşlığımız inşallah uzun yıllar boyuncu bu etkinlik sayesinde devam eder” diye konuştu. Karaçiç, ziyaretçilerin özellikle Aliya İzzetbegoviç hakkında bilgi sahibi olduklarını belirterek, genellikle  Aliya İzzetbegoviç'in kitaplarının Türkler tarafından beğenilerek okunduğunu aktardı.

ALİ İBİLEME merhabahaber.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri