Türkiye en düşük emekli maaşı veren ikinci ülke

Türkiye’de her iki emekliden biri geçinebilmek için iş aramak zorunda kalıyor. 16 milyon emeklinin iki milyonu kayıtlı çalışırken, bir o kadarı da geçinebilmek için kayıt dışı çalışıyor.

Türkiye’de her iki emekliden biri geçinebilmek için iş aramak zorunda kalıyor. 16 milyon emeklinin iki milyonu kayıtlı çalışırken, bir o kadarı da geçinebilmek için kayıt dışı çalışıyor. Avrupa’daki emekliler, aylıkları ile rahatça geçinebilirken, Türkiye’deki emekli, o aylığın 6’da biri ile geçimini sağlamaya çalışıyor. Geçmişte Avrupa ülkeleri içerisinde Türkiye’den daha düşük yaşlılık aylığı alan ülke sayıları düşerken Türkiye, şu an Avrupa’da emekli aylığı konusunda sondan ikinci konumda. Milli Gazete'ni haberine göre “Dünya Emekliler Günü”nde Türkiye’deki emeklilerin durumlarını mercek altına aldı. İçinde bulunduğumuz 2024 yılı her ne kadar “Emekliler Yılı” olarak ilan edilse de, gazetemizin yaptığı araştırma sonuçları emeklilerin yıllar geçtikçe mağduriyetlerinin katlanarak büyüdüğünü gözler önüne serdi.

ÇALIŞAN EMEKLİ SAYISI İLLERE GÖRE DEĞİŞİYOR

“Dünya Emekliler Günü”nde Türkiye’deki emeklilerin durumlarını mercek altına aldı. İçinde bulunduğumuz 2024 yılı her ne kadar “Emekliler Yılı” olarak ilan edilse de, gazetemizin yaptığı araştırma sonuçları emeklilerin yıllar geçtikçe mağduriyetlerinin katlanarak büyüdüğünü gözler önüne serdi.

EMEKLİNİN PAYI HER YIL DÜŞAÜYOR

İktidarın uyguladığı politikalar ve üzerine ekonomideki kötü gidişat, emeklilerin her sene durumunu daha da kötüye götürürken, geçen yıllarda emeklilere bütçeden ayrılan pay yüzde 18-19 iken her geçen sene bu pay düşerek bugün yüzde 10,1 oranına düştü. Emeklilere bütçeden ayrılan pay oranı yüzde 40 oranında düşerken, emekliler ise bu düşüş karşısında mağdur olmaya devam ediyor.

4 MİLYON EMEKLİ ÇALIŞIYOR

SGK’nin Mart 2024 verilerine göre, 1 milyon 943 bin 579 emeklinin SGK'ya sosyal güvenlik destek primi ödenmesinin yapıldığı ortaya çıkarken, kayıt dışı ile çalışan emekliler ile birlikte yaklaşık 4 milyon emekli geçinebilmek için çalışmaya devam ediyor. Mevcutta var olan emeklilerin yaklaşık 4’te biri geçimini sağlamak için çalışma hayatında varlığını sürdürüyor.

AVRUPA'DA SONLARDAYIZ

Geçmiş yıllara bakıldığında Avrupa’da Türkiye’den daha düşük emekli aylığı alan ülke sayısı her sene düşüyor. Şu anda Türkiye’den daha düşük emekli aylığı alan ülke sayısı 1’e düşerken, emekliler arasındaki maaş farkı da artmaya devam etti.

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (2)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Ekonomi Haberleri