Türkiye ekonomisi gün geçtikçe daha kötüye gidiyor. Nakit para akışının bozulmasıyla konkordato ve iflas ilanları arttı. Vatandaş bu süreçte nasıl bir çözüm yolu izleyeceğini kara kara düşünüyor. Ekonomi uzmanları ise dikkat çeken açıklamalarda bulunuyor. Son olarak vadeli mal satın alıp nakit paraya çeviren esnaflar gündeme geldi.
FİRMALAR MALLARINI YOK PAHASINA SATIYOR
Sektör temsilcilerine göre ise yaşanan ekonomik sorunun çıkışı üretiminin artırılması ve iç piyasanın desteklenmesi olarak belirtiliyor. İç piyasada mal kırdırma ve çek kırdırma yaşandığını aktaran isimlerden biri Züccaciyeciler Derneği (ZÜCDER) Başkanı Mesut Öksüz. “Eskiden araba alınıp satılır ya da gayrimenkuller satılırdı. Ama şu an tamamen piyasada insanlar kendi mallarını yok pahasına satıyor” ifadelerini kullandı.
ZARARINA SATIŞLARIN DEVAMLILIĞI OLMAZ!
Öksüz, “10 ay vade ile 1 milyon TL’lik çek ile mal alıp 1 milyon TL’lik malı 800 bin TL, 200 bin TL gibi nakit paralara satan var” dedi. Ekonomik olarak zorluk çeken firmaların en basit şekilde yaptığı malı kırmak olduğunu aktaran Öksüz, bu durumun sürdürülebilir olmadığına vurgu yaptı. Kırdırılarak 200 bin TL’ye satılan malın piyasaya 500 bin TL’ye geri döndüğünü söyleyen ZÜCDER Başkanı Mesut Öksüz, “Aslında o malın değerinin 1 milyon 200 bin TL olması gerekiyor. Yani şu an günü kurtarmak için zararına yapılan bir satış var” değerlendirmesinde bulundu.
TOPLU İFLASLAR BÜYÜK BİR KRİZİ TETİKLEYEBİLİR
Öksüz, “Örneğin bugün 50 TL olan mal 120 TL olacak. Aslında onun bugünkü değeri 50 değil 90- 100 TL. Ama bugün mallar nakit gibi kullanılıp fiyat kırıldığı için piyasadaki fiyatlar normali değil” diye konuştu. Öksüz, “Piyasada koca koca firmaların iflasa doğru sürüklendiğini görüyoruz. Bir firmanın iflası tek onu etkilemez domino etksiyle bağlantılı her sektöre yayılır. Ticaret yapan her insanı etkiler.”