Türkiye ekonomisini özetleyen istatistik: Yüzde 17 azaldı

Küresel ekonomik krize bağlı olarak Türkiye ekonomisinde yaşanan olumsuz gelişmelere bir yenisi daha eklendi. Geçtiğimiz yıla oranla bu yıl kurulan şirket sayısı yüzde 17 azaldı.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) verilerine göre, kurulan-kapanan şirket istatistiklerinde önemli bir ayrıntı yer aldı. 2024’ün ilk 5 ayında 53 bin 383 işletme kuruldu. 2023’ün aynı döneminde kurulan işletme sayısı 64 bin 852 idi. Yüksek faiz, sıkı para politikası ile finansmana erişim zorluğu girişimcilerin de cesaretini kırdı ve böylelikle 1 yılda kurulan şirket sayısındaki azalış oransal olarak yüzde 17.7 oldu.

YABANCILAR YATIRIM YAPMIYOR

Kurulan şirket sayısındaki bu belirgin azalmaya karşın kapanan şirketler ise hız kesmedi. Geçen yılın ilk 5 ayında kapanan şirket sayısı 18 bin 635 iken bu yıl sınırlı düşüşle 17 bin 716 oldu. Kurulan işletme sayısındaki düşüş aynı dönemde 11 bin 469 olurken kapanan işletme sayısındaki azalış ise 919 oldu. Kapanan şirket sayısındaki azalış oransal olarak yüzde 4.9’da kaldı. Yabancıların Türkiye yatırımlarında da belirgin bir düşüş gerçekleşti. 2023’ün ilk 5 aylık döneminde yabancı sermaye ortaklı 5 bin 723 işletme kurulurken, bu yıl aynı dönemde bu sayı 3 bin 333’te kaldı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri