ABD, Türk meyve suyu üreticileri için en büyük pazar konumunda yer aldı. 196 milyon dolarlık ihracat rakamıyla ABD, Türkiye'nin meyve suyu ihracatında lider konumunu korudu. Türk meyve suyu markaları, ABD tüketicilerinin damak zevkine hitap eden ürünleriyle ön plana çıktı ve bu başarıyı elde etti.
İkinci sırada ise Hollanda bulunuyor. Hollanda, 36,5 milyon dolarlık talebiyle Türk meyve suyu ihracatında önemli bir paya sahip oldu. Avrupa'nın bu önemli ticaret merkezi, Türk meyve suyu markaları için cazip bir pazar olmaya devam ediyor.
Üçüncü sırada ise İtalya yer alıyor. İtalya, 22 milyon dolarlık meyve suyu ihracatıyla Türkiye'nin en büyük ihracat pazarları arasında kendine sağlam bir yer edindi. İtalya'nın zengin lezzet kültürüyle uyumlu olan Türk meyve suları, bu pazarda da talep görüyor.
BU YIL HEDEF 500 MILYON DOLAR
Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, Türkiye'nin, meyve suyu ihracatında bu yıl 500 milyon doları aşmayı hedeflediğini belirtti.
Uçak, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'de 27 milyon ton meyve üretimi gerçekleştiğini, yıllık meyve üretiminin yüzde 10'unun meyve suyu endüstrisi tarafından işlendiğini kaydetti.
Geçen yıl ocak-şubat döneminde 74 milyon dolarlık meyve suyu ihraç edildiğini aktaran Uçak, 2024 yılının ilk iki aylık döneminde ihracatın yüzde 27'lik artışla 94 milyon dolara çıktığını ifade etti.
Uçak, iç piyasada şeftali, kayısı, vişne, portakal suları ağırlıklı bir tüketim olduğunu belirterek, şunları kaydetti:
"Türkiye'nin konsantre (yarı mamul) ihracatının yarısı elma suyu konsantresinden geliyor. İhracatta nar, siyah havuç konsantresi Türkiye'nin rekabet gücü çok yüksek ürünleri arasında yer alıyor. Meyve suyu sektörümüz hem ihracatta hem de iç piyasada büyüme potansiyeline sahip. 2024 yılında sektörün ihracat hedefi 500 milyon doları aşmak. 2028 yılında Türkiye'nin meyve suyu ihracatından döviz getirisinin 1 milyar dolara ulaşacağını öngörüyoruz."