'Türkiye, Çocuk Felci Hastalığı Riskiyle Karşı Karşıya'

Pratisyen Hekim Dr. Naciye Demirel, Türkiye’nin çocuk felci hastalığı riskiyle karşı karşıya olduğunu söyledi. Demirel, Türkiye’ye komşu bölgelerde yaşanan savaşların Türkiye’deki toplum barışı kadar sağlığı da olumsuz etkilediğini...

Pratisyen Hekim Dr. Naciye Demirel, Türkiye’nin çocuk felci hastalığı riskiyle karşı karşıya olduğunu söyledi. Demirel, Türkiye’ye komşu bölgelerde yaşanan savaşların Türkiye’deki toplum barışı kadar sağlığı da olumsuz etkilediğini dile getirdi.

İstanbul'un 6 ilçesinde gerçekleştirilecek çocuk felci aşısının ikinci kampanyası ile ilgili İstanbul Tabip Odası’nda bir basın toplantısı düzenlendi. Programda konuşan Dr. Naciye Demirel, Suriye’de ve Irak’ta çocuk felci vakalarına rastlanıldığını belirterek, yaşanan son göçlerle bu virüslerin Türkiye’ye taşındığını kaydetti. Demirel, 0-59 ay arası tüm çocukların 13-27 Ekim 2014 tarihinde yapılacak kampanya kapsamında ‘çocuk felci aşısı’ olması gerektiğine vurgu yaptı.

Dr. Naciye Demirel, “Çok göç alan bir ülke olarak Türkiye, çocuk felci salgını riski ile karşı karşıya.” dedi. Demirel, “Maalesef çocuk felci salgını tehlikesi devam ediyor. Mutlaka önlem almalıyız.” uyarısında bulundu.

‘SAVAŞLAR ÇOCUK FELCİNİ TETİKLİYOR’

Komşu ülkelerde hastalığın yeniden ortaya çıktığını söyleyen Demirel, “Bölgemizde savaş tüm yakıcılığı ve yıkıcılığı ile devam ederken ülkemizde de toplumsal barış ve sağlığımızı tehdit ediyor. Savaş, ölüm, sakatlık, hastalık, yıkım, yokluk ve yoksulluk demektir. Savaş, Suriye’de, Irak’ta, Afganistan’da görüldüğü üzere temel sağlık hizmetlerinin sunulamaması nedeniyle başta kızamık ve çocuk felci olmak üzere yok ettiğimiz hastalıkların geri gelmesi ve çocuklarımızı tehdit etmesi demektir. 1999’dan beri çocuk felci hastalığı görülmeyen Suriye’de hastalık yeniden ortaya çıktı, keza Irak’ta.” ifadelerini kullandı.

‘ÇOCUKLAR HASTALIK TEHDİDİYLE KARŞI KARŞIYA’

Türkiye’de 1998 yılından beri yeni vaka görülmediğine dikkat çeken Demirel, “Çok göç alan bir ülke olarak Türkiye'de çocuk felci salgını riski ile karşı karşıya. Başta Suriye’ye komşu illerimizde ve savaştan kaçan binlerce göçmenin yaşadığı büyük şehirlerimizde çocuklarımız tehdit altında. Be tehditle başa çıkmak konusunda oldukça büyük sorunlarla karşı karşıyayız.” dedi.

‘ÇOCUKLAR AŞILANMALI’

İstanbul’da 6 ilçede ilk turu 5-11 Haziran 2014’te gerçekleştirilen çocuk felci aşı kampanyasının 13-27 Ekim 2014 tarihleri arasında yapılacak olan ikinci turu konusuna da değinen Demirel, 0-59 ay arası tüm çocukların çocuk felci aşısı olması gerektiğini vurguladı. Kampanya kapsamında Sağlık Bakanlığı'na seslenen Demirel, “Çocuk felci hastalığı riski ve önlenmeye yönelik aşılama çalışması konusunda halkımız bilgilendirilmeli, toplumun aşı çalışmasına katılması sağlanılmalı.” uyarısında bulundu.

Demirel, aşı kampanyasını yapılacağı Fatih, Esenyurt, Ümraniye, Küçükçekmece, Avcılar ve Sultanbeyli’de en az aşılanması gereken çocukların yüzde 95’ine ulaşılması gerektiğine vurgu yaptı.

‘VİRÜS TÜRKİYE’DE DOLAŞIMA GİRDİ’

Toplantı sonrasında Cihan Haber Ajansı’na (Cihan) açıklamalarda bulunan Dr. Demirel “Çocuk felci hastalığı şu anda Türkiye’de görülmüş değil. Ama çocuk felci hastalığını yapan virüs Türkiye’de çok dolaşıma girdi. Neden girdi diyoruz? Hemen yanı başımızda, Suriye’de Irak’ta çocuk felci vakaları var. Suriye’den Irak’tan dünyanın her yerinden gelen Türkiye’ye göçmenler geliyor. Göçmenler bu virüslerini de getiriyorlar. Bu çocuk felci hastalığını görmemek için, çocuk felci virüsünü Türkiye’den ortadan kaldırmak için mutlaka bu aşı kampanyasını yapılması gerekiyor. Bu aşı kampanyasında da yeni doğandan 59 aya kadarki tüm çocukların mutlaka çocuk felci aşısı olması gerekiyor.” dedi.

‘ÇOCUK FELCİ HASTALIĞI’

Omuriliğin ön kordonlarının iltihaplanması sonucu felçle neticelenen bir hastalıktır. Bilhassa yaz ve sonbahar aylarında görülür. Nedeni bir çeşit virüstür. Lağım sularının yiyeceklere bulaşması, sineklerin taşıdığı mikroplar, hastalığa yakalanmış kişinin ağız ve burnundan çıkan damlacıklarla bulaşır. Çocuk felcine küçükler yakalanabileceği gibi büyükler de yakalanabilir.

Hastalığın daha çok 0-5 aralığında etkili olduğunu dile getiren uzmanlar, bazen daha yukarı yaşlardakilerde de görüldüğüne dikkat çekti.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri