Türkiye bu alanda tüm dünyayı geride bıraktı! Birinci olduk

Ekonomik krizin temelinde enerji maliyetleri yatıyor. Türkiye enerji enflasyonunda dünya birincisi oldu.

Ekonomik krizin etkileriyle birçok sektör zora girdi. Alım gücü düşmeye devam ediyor. Herkes girdi maliyetlerinin yükselişinden şikayet ediyor. Türkiye ise bu alanda birinci olmayı başardı.

Ekonomik Kalkınma ve İş Birliği Örgütü (OECD)'nün Haziran 2024 verilerine göre, Türkiye yüzde 89.8 gibi oldukça yüksek bir enerji enflasyonuyla listede ilk sırada yer alıyor. Bu durum, ülkemizdeki enerji maliyetlerinin hızla yükseldiğini gösteriyor.

ALMANYA'DA FİYAT DÜŞTÜ TÜRKİYE'DE YÜKSELDİ

Türkiye'yi sırasıyla yüzde 18.3 ile Kolombiya ve yüzde 15.1 ile Belçika takip ediyor. Diğer OECD ülkelerinde ise enerji enflasyonu genellikle daha düşük seviyelerde seyrediyor. Örneğin, Şili'de yüzde 10.7, Danimarka'da yüzde 10, Japonya'da yüzde 7.7 gibi oranlar görülüyor. Avrupa ülkelerinin çoğunda ise enerji enflasyonu oldukça düşük veya hatta negatif. Almanya, ABD, İtalya ve İngiltere gibi önemli ekonomilerde enerji fiyatları düşüş eğiliminde.

Konuyla ilgili değerlendirme yapan Bakırlıoğlu, şu noktayı vurguladı:

“Önümüzdeki aylarda artış devam edecek. Çünkü geçen mayısta tüm meskenlere uygulanan 25 metreküplük bedava doğalgaz uygulaması sonlandı. Bunun üstüne 1 Ağustos’tan itibaren doğalgaz bedeline yüzde 38’lik bir zam geldi. Bu da faturalara yaklaşık yüzde 25’lik artış demektir. Ayrıca geçen ay elektriğe de yüzde 38 zam yapıldı. Türkiye dünyadan ayrışmaya devam edecek.”

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (3)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Ekonomi Haberleri