Türkiye bu alanda tüm Avrupa ülkelerini geride bıraktı! Böyle birinci olduk

Asgari ücretlilerin çalışma süresine ilişkin istatistiklerde Türkiye yine ilk sırada yer aldı. Kazançta ise ülke Avrupa'da son 5'te yer alıyor.

Türkiye çalışma saatlerinde Avrupa ülkeleri arasında bir kez daha birinci sırada yer aldı. Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat) ve Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verilerine göre Türkiye, verilerin yayınlanmaya başladığı 2006 yılından bu yana haftalık çalışma saatlerinde Avrupa'nın zirvesinde yer alıyor. Almanya'da 34 saat, Avrupa ülkelerinde 36,1 saat olan haftalık çalışma saati Türkiye'de 44,2 saate çıkıyor.

TÜRKİYE TÜM AVRUPA ÜLKELERİNİ GERİDE BIRAKTI

2023 yılında da bu gelenek bozulmadan devam etti ve Türkiye, haftalık ortalama 44,2 saat çalışma süresiyle bir kez daha tüm Avrupa ülkelerini geride bıraktı. Verilere göre Türkiye'de haftalık çalışma süresi 2023 yılında 2022 yılına göre değişmezken, 2021 yılında 43,9 saatin üzerinde. Avrupa ekonomisinin lokomotif ülkesi Almanya'da ortalama haftalık çalışma süresi 34 saat olarak belirlendi. 27 ülkeden oluşan Avrupa Birliği'nde işçiler haftanın 36,1 saatini işlerinde geçiriyor.

ÇALIŞMA SAATİ ÇOK FAZLA

Sözcü Gazetesi'nin haberine göre, Türkiye'den sonra en yüksek haftalık çalışma süresi 41,7 saat ile Sırbistan'da gerçekleşti. 2023 yılında işçiler Bosna Hersek'te 41,4 saat, Yunanistan'da ise 39,8 saat çalıştı. Geçtiğimiz yıl Avrupa kıtasında çalışma saatlerinin en kısa olduğu ülke Hollanda oldu. Hollanda'da işçiler 2023'te ortalama 32,2 saat çalışırken, Avusturya ve Norveç ilk 3 sırada yer aldı. Türkiye'deki işçiler çalışma saatleri açısından Avrupa ülkeleri arasında istenmeyen bir şekilde öndedir.

ÇOĞUNLUK BU ŞARTLARDA ÇALIŞIYOR

Verilere göre, 2023 yılında Türkiye'de çalışan nüfusun yüzde 27,2'si haftada 49 saat ve üzerinde çalışıyordu. Listede Türkiye'den sonra ikinci sırada yer alan İzlanda'da ise çalışanların yalnızca yüzde 13,8'i haftada 50 saatten fazla çalışıyordu. Uzun çalışma saatlerine rağmen asgari ücretler Avrupa'nın en düşükleri arasında yer alıyor. Avrupa'da en yüksek brüt asgari ücret 2571 euro ile Lüksemburg'da ve 2146 euro ile İrlanda'da bulunuyor. Almanya'da aylık asgari ücret geliri 2054 euro.

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (2)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Ekonomi Haberleri