"Türkiye afetlerin üstesinden gelebilir"

Ülkede yaşanan doğal afetlere her gün bir yenisi ekleniyor. Antalya ve diğer çeşitli illerde meydana gelen yangınlar yürekleri dağlıyor. Türkiye'nin ise afetlerle mücadele edecek gücünün olduğu belirtiliyor.

Antalya, Adana, Muğla, Mersin, Osmaniye, Aydın, Kayseri'de yangın çıktı. Ormanlık alanların yanması bitkileri ve hayvanları zor durumda bıraktı. Ormanlarımız yangında kül oldu. Yangının yerleşim ve tatil yerlerine sıçramasıyla birlikte tahliyeler başladı. Yangınların ardından bazı tartışmalar da gündeme düştü. Türkiye’nin doğal afetler karşısında başarılı bir çalışma yürütüp yürütmediği akıllara takılan bir soru oldu. Bir kesim yangın söndürme araçlarının yetersizliği ve teknik ekiplerin yokluğu gibi durumların yangını körükleyen unsur olduğunu söyledi. Konu ile ilgili değerlendirmelerde bulunan İHH Arama Kurtarma Ekip Koordinatörü Fatih Mızırak ise “Tartışılanın aksine ülkemiz afetlerle mücadelede iyi bir noktada” dedi.

TÜRKİYE BU DURUMDAN KURTULABİLİR

Yangınların kontrol altına alınabilmesi için tüm ekiplerin aralıksız çalıştığına değinen arama kurtarma koordinatörü Mızırak, “Yangınlar sürekli büyüyor. Etrafa yayılan alevlerle başa çıkmak kolay bir durum değil. Afet büyüdükçe ekipler yetersiz kalsa da yardım için seferber olan ekipler durumu kontrol altına almayı başarıyor. Yanan belli noktalara olan ulaşım problemi de işleri zorlaştırıyor. Fakat Türkiye bu durumdan kendini kurtarabilir” ifadelerini kullandı. Konya ve Ilgın ekiplerinden 10 kişinin ve Türkiye geneli İHH ekiplerinden yaklaşık 60 kişinin afet merkezinde olduğuna dikkat çeken Fatih Mızırak ayrıca şunları kaydetti: “Ekiplerimiz afet merkezinde faaliyette. Yeterli sayıda gönüllümüz var. Farklı il merkezlerinden de yardımlar gelmeye devam ediyor. 70’e yakın gönüllümüzle ekiplerimizle Manavgat’ta yangın bölgesinde arkadaylarımız çalışmakta.”

YANGIN SÖNDÜRMEDE ARAÇ SIKINTIMIZ YOK

Yangın söndürme uçakları hakkındaki tartışmalara da değinen Fatih Mızırak, “Bugün uçak yetersizliğinden bahsediliyor. Böyle bir durum olsa dahi yangın söndürmede helikopterler daha mantıklı. En kolay suyu helikopter alır. Barajlardan kolayca su alan helikopterlerin yangına müdahalesi daha rahat olur. Bence uçaklar abartılıyor çünkü helikopterler yangın söndürme işini fazlasıyla yapıyor” şeklinde konuştu.

YANGINLAR PROVAKATİF

Yangınların çıkışında bir provokasyon olduğuna işaret eden Fatih Mızırak son olarak şunları söyledi: “Yangınlar çıktığında biz orada değildik fakat yangınlar farklı noktalarda eş zamanlı çıktı. Bu bile bunların ardında bir provokasyon olduğunu gösteriyor. Bunlar apaçık bir terör saldırıları.”

EYYÜB KARAKUZU

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Gündem Haberleri