'Türkiye, AB'ye dış politikada yeni perspektif kazandırır

İsveç'in Ankara Büyükelçisi Hakan Akesson, ülkesinin Türkiye'nin AB üyeliğine büyük önem verdiğini söyledi.

Zaman'a konuşan Büyükelçi, bu üyeliğin AB'yi birçok yönden güçlendireceğine dikkat çekerek, özellikle dış politika konusunda Türkiye'nin AB'ye yeni bir perspektif kazandıracağını vurguladı. Akesson, "Diğer taraftan Avrupa'daki istihdamı güçlendirecektir. Avrupa yaşlanırken Türkiye gençleşiyor. Bunlar gibi nedenlerle Türkiye, AB üyesi olmalı." dedi. Akesson'a göre, yeni anayasa AB yolundaki Türkiye için önemli bir adım olacak.

Türkiye ile İsveç arasındaki ikili ilişkilerin şimdiki seviyesinden daha iyi olabileceğini ifade eden İsveç Büyükelçisi, "Türkiye'ye 2010 Eylül'ünde geldim. Dışişleri Bakanı'mız Carl Bildt, sadece benim görev dönemimde 5 kez Türkiye'ye geldi. Bence sadece bu bile ilişkilerin seviyesini göstermeye yeter. Diğer taraftan iki ülkenin de büyüyen ekonomilere sahip olduğunu düşününce Türkiye ile İsveç arasındaki ekonomik işbirliğinin de biraz daha büyüyebileceğini düşünüyorum. Daha iyi olabilir.'' diye konuştu. Türkiye'nin, diplomatları sürekli meşgul tutan bir ülke olduğunu belirten Büyükelçi Akesson, Ergenekon ve Balyoz davaları kapsamında tutuklanan askerlerle ilgili olarak, "Halen devam eden Ergenekon ve Balyoz davaları kapsamında bazı generallerin tutuklandığını biliyoruz. Savcılar bu generallerin darbe yapmak için planlar yaptığını düşünüyor. Bunlar çok ciddi iddialar, dolayısıyla bu insanların yargılanması gerekir." şeklinde konuştu.

Tatil yapmak için gelen ya da ev alıp Türkiye'ye yerleşen İsveçlilerin buradaki hayatlarından son derece memnun olduklarını belirten Akesson, "Tatil amacıyla gelen İsveçlilerin sayısı her geçen gün artıyor. Geçen yıl 550 bin İsveçli turist Türkiye'ye geldi. Bu rakam, bir önceki yıl 450 bin civarındaydı. 2012 yılı için yüzde 25'in üzerinde bir artış bekliyoruz. Bu rakamlar İsveçlilerin Türkiye'yi ne kadar çok sevdiklerinin en güzel göstergesi. Diğer taraftan burada gayrimenkul satın alan İsveçliler de mutlular. Türkiye'de mülk edinmek kolay. Binalar kaliteli. İnsanlar çok misafirperver. Sonuç olarak ben İsveçlilerin Türkiye'de çok mutlu olduklarını düşünüyorum." dedi.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri