Türkiye 22 bölgeye ayrılsın

BDP eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, Kürt sorununun çözümüne hazır olduklarını, çözüm için cesur muhatap bulamadıklarını söyledi

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş konuşmada Türkiye için önerdikleri özerk yönetim formülünü de açıkladı.

Türkiye coğrafyasının bir tek noktadan, bir tek siyasi tarafından yönetilemeyeceğini vurgulayan Demirtaş, Türkiye’nin 22 vilayet ile özerk bölgeler tarafından daha iyi yönetileceğini, bunun tek etnik unsura dayalı olmayacağını savundu.

Kürt sorununu üç ana başlıkta sıralayan Demirtaş, “Ölen gerilla için de ağlayacağız, asker için de ağlayacağız. Bugün ağlamayanlar yarın barışta birlikte gülemezler.” dedi.

BDP’nin 2. Olağanüstü Kongresi’nde konuşan Demirtaş, Kürt sorunu ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Konuşmasına Kürtlerin önde gelen isimlerini sayarak başlayan Demirtaş, Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani ile Irak Kürdistan Bölgesi Lideri Mesut Barzani’yi de andı, bu isimleri unutmayacaklarını söyledi. Demirtaş, en son olarak terörist başı Abdullah Öcalan’ı da unutmayacaklarını söyledi. Salondaki partililer, bu söz üzerine Demirtaş'ı coşkuyla alkışladı.

YA ÖZGÜRLÜK YA ÖZGÜRLÜK

‘Ya özgürlük ya özgürlük’ diye seslenen Selahattin Demirtaş, “Suriye’de her kimliğin özgürlüğüne kavuşması için mücadelelerine destek vermenin boynumuzun borcu olduğunu farkındayız. Oradaki Kürtlere ulaştıkları bu sonuçtan dolayı hepsine teşekkür ediyorum. Bizim açımızdan Suriye orada ortak yaşayan bütün halkların ortak malıdır. Yoksa sorun derinleşir. Türkiye’nin Suriye politikası da oradaki istikrarsızlığa neden oluyor.” diye konuştu.

Parlamentoya getirilen Suriye tezkeresini hatırlatan Demirtaş, “Savaş tezkeresini getiren Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, görüşmelere Suriye’deki Kürt konseyi başkanını da çağırsa, görüşlerini alsa daha doğru bir politika olur.” ifadelerini kullandı.

KÜRT SORUNU NASIL ÇÖZÜLÜR?

“Kürt sorunu nasıl çözülür?” sorusunu yönelten Demirtaş, 'Kürt sorununu tek başına BDP çözsün' diyenleri sorundan haberdar olmamakla suçladı. Partisinin her konuda söz sahibi olmasının mümkün olmayacağını savunan Demirtaş, eşitlik konusunda partisinin muhatap olduğunu ama savaş sorununu konuşmak için ise muhatabın Öcalan olduğunu ileri sürdü.

“Barış için birbirimizi daha iyi dinlemeliyiz, empati yapmalıyız.” ifadelerini kullanan Selahattin Demirtaş, şöyle konuştu: “Birbirimize hakaret ederek çözüm olmaz. Biz savaşın da silahın da kapsamın dışında tutulması gerektiğine inanıyoruz. BDP barışı bu kongre vesilesiyle yarından itibaren daha güçlü dile getirecektir.”

TÜRKİYE 22 VİLAYET İLE ÖZERK BÖLGELER TARAFINDAN DAHA İYİ YÖNETİLEBİLİR

Türkiye coğrafyasının bir tek noktadan, bir tek siyasi tarafından yönetilemeyeceğini vurgulayan Demirtaş, Türkiye’nin 22 vilayet ile özerk bölgeler tarafından daha iyi yönetileceğini, bunun tek etnik unsura dayalı olmayacağını savundu. Hükümete atıfta bulunan Demirtaş, şunları söyledi: “Cumhuriyet tarihinin en çok oy alan en güçlü hükümeti görevde. Yüzde 50 oy aldı ama yüzde 100’ü yönetiyor. Çıkarılacak anayasa ile özerk bölgelerde daha iyi yönetilebilir. Eğer bölge bizi göreve getirirse biz bölgenin ekonomisi için çalışacağız. Yolsuzluklarla mücadele edeceğiz..”

Demirtaş, karşılarında cesurca projeleri tartışan bir muhatap bulamadıklarını dile getirdi. Konuşması sırasında sahneye yüzü poşulu bir gencin çıkması üzerine Demirtaş, “Buna gerek yok, salonda büyük bir posteri asılı.” dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri