Türkistanlı Haki Efendi, Konya'da anıldı

Türkistanlı Hacı Haki Efendi, Üçler Mezarlığı'ndaki kabri başında anıldı.
Haki Efendi'nin mezarı başında düzenlenen törende konuşan Gazeteci Yazar İhsan Kayseri, Haki Efendi'nin hayatını anlattı.
     1887 yılında Türkmenistan'da doğan Haki Efendi'nin, ülkesinde ekonomik durumunun çok iyi olduğunu ifade eden Kayseri, babasının kürk ve ipek ticareti yapan Haki Efendi'nin Hicaz'a gönderildiğini, iyi bir medrese eğitimi ve Arapça dersi aldığını söyledi.
     Rus işgal kuvvetlerinin Haki Efendi'yi öldürme kararı almasının duyulmasından sonra yakınları tarafından Türkmenistan'dan ayrılması istenen Haki Efendi'nin Afganistan ve İran üzerinden Türkiye'ye sığındığını hatırlatan Kayseri, Haki Efendi'nin Konya'ya geldikten sonra Sarıyakup Camii'nin bahçesindeki karanlık bir odaya yerleşip bir süre burada yaşadığını kaydetti.
     Kayseri, Haki Efendi'nin Cevizaltı Mahallesi'nde Müftü Abdullah Efendi'nin mescidine ait evde kaldığını, son olarak da Ovaloğlu Camii bahçesine mahalle halkının yaptırdığı, 20 metrekarelik kulübede yaşamını sürdürdüğünü belirterek, ''Haki Efendi Konya'da bulunduğu süre içinde birçok hocaya Arapça ve Farsça dersleri vermiştir. 6 Eylül 1975 günü 88 yaşında vefat etmiş, Üçler Mezarlığı'na defnedilmiştir'' diye konuştu.
     Kayseri, Haki Efendi'nin Konya ilmine katkı yapan bir büyük şahsiyet olduğunu ve birçok hocanın yetişmesine vesile olduğunu sözlerine ekledi. 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri