Türkçe doğru öğretilmeli!

14. Büyük Türk Dil Kurultayı sonuç bildirgesini açıklayan Prof. Dr. Rasim Özyürek, el ele, gönül gönüle ve omuz omuza vererek gelecek kuşaklara arı ve temiz bir Türkçe bırakılması çağrısında bulundu

Azerbaycan’ın Başkenti Bakü’de düzenlenen 14. Uluslararası Büyük Türk Dil Kurultayı sonuç bildirgesiyle sona erdi. Yunus Emre Enstitüsü, Yurtdışı Akraba Topluluklrı ve Türkiye Azerbaycan Dostluk İşbirliği Dayanışma Vakfı ortaklığında hazırlanan 14. Uluslararası Büyük Türk Dili Kurultayı sonuç bildirisi açıklandı. Bilimsel nitelikli, geniş katılımlı uluslararası bir etkinlik olan14. Uluslararası Büyük Türk Dili Kurultayı, Türk dilinin öz zenginliğini meydana çıkarmak, onu dünya dilleri arasında değerine yaraşır yüksekliğe eriştirmek, Türk dili ile ilgili gelişmeleri görüşmek, yeni tespitleri tartışmak amacıyla gerçekleştirildi. Türkiye ve Azerbaycan’dan çok sayıda akademisyenin yer aldığı kurultayın sonuç bildirgesi Kurultay Düzenleme Kurulu Başkanı ve Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rasim Özyürek tarafından açıklandı. Özyürek, Kurultayın amacına vurgu yaptığı konuşmasında el ele, gönül gönüle ve omuz omuza vererek gelecek kuşaklara arı ve temiz bir Türkçe bırakılmasının önemine değindi.

YABANCI ÖĞRENCİLER TÜRKÇE’Yİ ZOR ÖĞRENİYOR

Türkiye’ye eğitim için gelen yabancı öğrencilerin Türkçe’yi öğrenirken çeşitli sorunlar yaşadığına dikkat çeken Prof. Dr. Rasim Özyürek, “Türkçe öğretim merkezlerinde kullanılan çağı geçmiş Türkçe dilbigisi ders kitapları, eksikliği önemli bir sorun olarak görülmektedir. Türkçe öğrenim ders kitaplarında anlatım bozuklukları ve dil yanlışlarına rastlıyoruz. Bu alanda çalışan öğretmenlere yeni güncel konuları içeren Türkçe öğreniyorum kitaapları tez elden yazılmalıdır. Yabancı uyruklu öğrencilerin Türkçe’yi üniversitelerin Türkçe Öğretim Merkezleri’nde öğrenirlerken Türk dil bilgisi konusunda yaşadıklarını görüyoruz. Türkçemiz sondan eklemeli bir yapıya sahiptir. Bu ekler konusunda yabancı uyruklu öğrenciler çok güçlükler çektiklerini görüyoruz. Öğrencilerin çoğu gelecek ve geçmiş zamanda hep –yor ekini kullanıyorlar. Öğrencilerin Türkçe öğretim merkezinde panoya asılı yazılı yoklamalarında o öğrenci bu sene Türkiye’de kalacak, cümlesini o öğrenci Türkiye’de kalayor şeklinde yazıyor. Çoğu öğrenciler cümlelerind fiilleri jest ve mimiklerle hatırlayabiliyor” dedi.

DİL MERKEZLERİNDE YENİ ADIMLAR ATILMALI

Özyürek, çözüm önerilerini ise şu şekilde sıraladı: “Türkçe öğretim merkezlerinde görev yapan Türkçe öğretmenleri yeni öğretim metod ve tekniklerini kullanarak, derslerini işlemeliler. Türkçe öğretim merkezlerindee yabancılara Türkçe öğretiminde Türkçe öğreten öğretmenler geleneksel öğretim metat ve tekniklere derslerini yapıyorlar. Yabancılara Türkçe öğreten öğretmenlerin artık geleneksel öğretitm metot tekniklerinden vazgeçmelidir. Yabancılar Türkçe öğretmeni yetiştirme konusunda ileri adımlar atılmalıdır. Her üniversite dar kalıplar içinde yabancılara Türkçe öğretmeni yetiştirmemelidir.

TÜRK DİLİ DÜNYADA YAYGINLAŞMALI

Bakü Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Cihan Özdemir, kurultayın Bakü’de düzenlenmesindeki önemine dikkat çekerek, Yunus Emre Enstitüsü olarak Türk dilinin dünyada yaygınlaşması yönünde çalıştıklarını söyledi. Özdemir, Kurultay’ın başarılı geçmesini diledi.  Türk dilinin zenginliğini ortaya çıkarmak, Türkçeyi dünya dilleri arasında değerine yaraşır yüksekliğe eriştirmek ve Türk diliyle ilgili gelişmeleri görüşmek amacıyla yurt içi ve yurt dışından katılan 220 bilim insanının katılımıyla toplanan kurultayda, iki gün boyunca 120 bildiri sundu. Kurultay’ın sonunda 15. Büyük Türk Dil Kurultayı’nın Özbekistan’ın başkenti Taşkent ve Tataristan’ın başkenti Kazan’da yapılması konusuna değinildi.

İBRAHİM BÜYÜKEKEN/BAKÜ

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Gündem Haberleri