Türk Ve Ugandalılar İftar Sofrasında Buluştu

Uganda’nın başkenti Kampala’da düzenlenen iftar yemeğinde, bu ülkede yaşayan Türkiye vatandaşları ve Ugandalılar bir araya geldi.

Uganda’nın başkenti Kampala’da düzenlenen iftar yemeğinde, bu ülkede yaşayan Türkiye vatandaşları ve Ugandalılar bir araya geldi. Ugandalı bir işadamı tarafından verilen iftar yemeğine çok sayıda Türk ve Ugandalı katıldı.

Bu ülkede halk, akşam ezan okunur okunmaz günboyu boş kalan mideyi hafif meyveler yiyerek harekete geçiriyor. İftarın meyvelerle başlamasının bir sebebi de gün boyu dinlenmiş mideye ani bir yükleme yapmamaktır. Uganda’da iftar meyvelerle açıldıktan sonra cemaatle akşam namazı kılınır ve dua yapılır. Bu sırada ev ahalisi bir taraftan ikram edilecek yemekleri hazırlar. Yıl genelinde sıcak ve soğuk farkının pek yaşanmadığı ülkede hali vakti yerinde olanlar iftarı genelde evin bahçesinde verir.

İftarda yemeğe başlamadan önce termosta hazırlanan sıcak suyla eller yıkanır. Akabinde hazırlanan birbirinden lezzetli yemeklerden alınarak bahçede kurulan masalara geçilir. Burada teravih namazına az bir süre kalana dek yavaş yavaş yemekler tüketilir ve sohbetler yapılır. Yemek sonrasında ise misafirlere tatlı yerine fazla ağır gelmesin diye haşlanmış sade kabak ikram ediliyor.

MİSAFİR BEREKETİYLE GELİR
Türk ve Ugandalı konukların buluştuğu iftarın sahibi işadamı İshak Muwanga öncelikle Ramazan'da iftar vesilesiyle misafir ağırlamaktan çok memnun olduklarını dile getiriyor. Muwanga “Gelen misafirler zaten bereketiyle geliyor. Bizde halk İslam kültürünün gereği Ramazan'da iftar vesilesiyle misafir ağırlamayı çok sever. Her yıl Ramazan vesilesiyle iftarlar veriyoruz.” dedi.

İftara katılan konuk işdamı İsa Salih ise kısaca Uganda'da iftarı anlattı: “Ramazan'ın ilk günlerini ailelerimizle geçiriyoruz. Daha sonraki günlerde ise aile dışındaki eş dostları misafir ediyoruz. İftarda, birlikte dua ediyoruz. İftarı hurma veya meyvelerle açıyoruz. Akabinde akşam namazı kılınıp yemeğe geçiliyor. Sonra ise birlikte teravih namazı kılınır.”

Ev sahibi bayan Sekaka Muwanga ise :“Bugünkü iftarımızda Türk ve Ugandalı konukları ağırlamaktan mutluyuz. Yemek çeşitlerimiz biraz farklı olabilir. Ama misafirlerin beğendiğini gördük, çok mutlu olduk. İftar İslam’ın paylaşma kültürünün bir parçası.” şeklinde konuştu.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri