Türk Stk'lar: Çifte Vatandaşlık Sözünü Tutan Tarihe Geçer

Almanya'da Türk sivil toplum kuruluşları ve seçim inisiyatifleri, Birlik Partileri (CDU/CSU) ile koalisyon görüşmelerine yeşil ışık yakan Sosyal Demokrat Parti'ye (SPD) çifte vatandaşlık sözünü hatırlattı.

Almanya'da Türk sivil toplum kuruluşları ve seçim inisiyatifleri, Birlik Partileri (CDU/CSU) ile koalisyon görüşmelerine yeşil ışık yakan Sosyal Demokrat Parti'ye (SPD) çifte vatandaşlık sözünü hatırlattı. Sarrazin ve Buschkowsky gibi göçmen karşıtı üyeleri ile SPD’nin Türk seçmenin gözünde güven kaybettiğine dikkat çeken STK temsilcileri, partinin bu güveni ancak çifte vatandaşlığı hayata geçirerek kazanabileceğini duyurdu.

22 Eylül genel seçimleri öncesi Türk seçmeni sandığa teşvik eden sivil toplum kuruluşları (STK) ve seçim inisiyatifleri Sosyal Demokrat Parti’ye (SPD) çifte vatandaşlık sözünü hatırlattı. Türk seçmenin nabzını tutan STK’lar ve seçim inisiyatifleri seçim öncesi çifte vatandaşlığı parti programına alan SPD’nin bu konuyu koalisyon için şart koşması gerektiği konusunda hemfikir. Çifte vatandaşlığı getiren partinin Türk seçmenin gözünde tarihe geçeceğini söyleyen STK’lar, SPD koalisyonda çifte vatandaşlığı sağladığı takdirde, Sarrazin ve Buschkowsky ile kaybettiği güveni yeniden kazanabileceğini öngörüyor. Türk STK’lar, SPD’nin bu vaadini unuttuğu takdirde Türk toplumunun karşısına çıkmaya yüzünün olmayacağı uyarısında bulunuyor.

Seçim öncesi 13 Türk medya kuruluşu ve 40′a yakın STK’nın katılımıyla kurulan Sandığa Git Seçim İnisiyatifi’nin sözcüsü Dr. Yaşar Bilgin, “Türklerin en büyük talebi çifte vatandaşlık, ikincisi ise Türkiye’nin AB’ye girmesi.” dedi. Almanya’da 18 yaş altındakilerin üçte birinin göçmen ailelere mensup olduğunu, büyükşehirlerde bunun yüzde 50′ye kadar ulaştığını hatırlatan Dr. Bilgin, “Opsiyon modeli sorununu çözen, çifte vatandaşlığı getiren parti gelecekte onların oyunu alacaktır diyebiliriz.” diye konuştu.

Opsiyon modelinin sorunlu olup nihayetinde kalkacağına inandığını belirten Dr. Bilgin, SPD’nin CDU lideri Başbakan Merkel’den gol yiyebileceğine de dikkat çekti. İnisiyatif sözcüsü, “Bayan Merkel çok pragmatik bir insan. Nükleer santrallerinde olduğu gibi bir manevra ile bu kozu alabilir. Bu opsiyon modelini kaldırırsam gelecekte daha iyi oy alabilirim diyebilir.” dedi.

SPD’nin Türk kolu Sosyal Demokrat Halk Dernekleri Federasyonu (HDF) KRV Başkanı Erdal Tekin ise “SPD Türkler karşısında güven tazelemenin de ötesinde bu insanların demokratik hakkı olan çifte vatandaşlığı güvence altına almalı.” açıklamasını yaptı. HDF’nin çifte vatandaşlık için SPD yönetimi nezdinde girişim başlatacağını duyuran Tekin şöyle konuştu: “İlk kez size açıklıyorum: (Parti Başkanı Sigmar) Gabriel’e mektup yazacağız. Olası bir koalisyonda bu hakların güvence altına alıp alamayacağının net bir cevabını soracağız. SPD seçim programına koyduğu bu maddelerden taviz verirse sosyal demokrasinin değerlerine de ters düşmüş olur. Yerine getirirse ise Türk seçmenler nezdinde itibarının daha da yüksek olacağına inanıyorum.” dedi.

KRV Eyalet Uyum Meclisi Başkanı Tayfun Keltek de çifte vatandaşlığın koalisyon şartı yapılması için Gabriel ve SPD’nin Türk vekillerine mektup yazacağını duyurdu. SPD’nin Sarrazin ve Buschkowsky ile kaybettiği güveni bu şekilde kazanabileceğine dikkat çeken Keltek, Türk vekillerin de parti içinden çifte vatandaşlık için baskı yapması gerektiğinin altını çizdi.

SPD’NİN BİR DAHA TÜRK TOPLUMUNUN KARŞISINA ÇIKMAYA YÜZÜ OLMAZ

Berlin Türk Cemaati (TGB) Başkanı ve Berlin Seçim İnsitayifi sözcüsü Bekir Yılmaz ise, SPD’nın seçimler öncesi sık sık çifte vatandaşlık sözü verdiğini hatırlatarak, “SPD’nin Türklere verdiği bu sözü yerine getirmesi artık boynun borcudur. Bunu yapmazsa zaten SPD’nin bir daha Türk toplumunun karşısına çıkmaya yüzü olmaz.” dedi. Akademisyenler İnisiyatifi DEIN Köln Başkanı İbrahim Küçükyıldız da SPD’nin Türk seçmenin güvenini kaybetmeye başladığını hatırlatarak, güvenin tekrar kazanılması için koalisyon görüşmelerinde bu konunun şart koşulması gerektiği yönündeki görüşe destek verdi. Küçükyıldız, “SPD veya CDU, kim çifte vatandaşlığı mümkün kılarsa Türk seçmenin gözünde tarihe geçer.” dedi. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri