Türk Şirketlerinin Globalleşme İstekleri Artıyor

İngiltere Ticaret ve Yatırım Ofisi (UKTI) Türkiye Yatırım Bölüm Başkanı Sernur Tatari, Türk şirketlerinin global işlere başlama ve markalarını global pazara taşıma konusundaki taleplerinin, dikkat çekici şekilde arttığını söyledi.

İngiltere Ticaret ve Yatırım Ofisi (UKTI) Türkiye Yatırım Bölüm Başkanı Sernur Tatari, Türk şirketlerinin global işlere başlama ve markalarını global pazara taşıma konusundaki taleplerinin, dikkat çekici şekilde arttığını söyledi. Tatari, “Türk şirketlerine İngiltere’de yatırım yapmak, global arenada yer almak, Avrupa ve ABD pazarlarına açılmak için anlamlı bir farklılık sağlıyor.” dedi.

Türkiye ile ticari ilişkileri geliştirmek amacıyla ticaret ataşeliği ve UKTI heyeti, Ege Genç İşadamları Derneği (EGİAD) üyeleriyle biraraya geldi. “İngiltere’de Yatırım ve Girişimcilik” başlıklı toplantıya EGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Seda Kaya, Yönetim Kurulu üyeleri, Uluslararası İlişkiler Komisyonu üyeleri, genç işadamları, İngiltere Melek Akademi–İş Melekleri kurucusu Sarah Turner, UKTI Türkiye Yatırım Bölüm Başkanı Tatari, yatırım danışmanlarından Simla Çınar, JMB Partnership İş Geliştirme Ajansı Genel Müdürü James Blakemore ve Fitzgerald Hukuk Bürosu Müdürü Tim Atkins katıldı.

'İNGİLTERE’DE DÜNYA MARKASI TÜRK FİRMALARI OLMALI'

Açılış konuşmasını yapan EGİAD Başkanı Kaya, İngiltere’nin Türkiye için çok önemli bir ülke olduğunu belirterek, aradaki ticareti geliştirmeye büyük önem verdiğini söyledi. İngilizlerin, Türkiye'nin bölgedeki ticari potansiyeliyle gelecekte önünün açık olduğunun farkına vardığını ifade ederek, ''Türkiye 75 milyonluk nüfusu, güçlü tarihî dokusu, jeopolitik konumu ve demokrasisiyle büyük önem taşımakta. Hem Avrupa’nın en doğusunda hem de Asya ile Avrupa’yı bağlayan en önemli jeopolitik konumda. Bölgedeki diğer ülkeler için de rol model.” şeklinde konuştu. İngiltere’nin, Avrupa'da yaşanan ekonomik kriz ve gelişmekte olan ülkelerle yakın ilişkilerinden dolayı Türkiye ile ticaretini geliştirmek istediğini vurgulayan Seda Kaya, şöyle devam etti: “Ticari ilişkilerin geliştirilmek istenmesi, iki ülke için de bir artı. Bu nedenle ticaret hacmini daha ileriye taşımak için birlikte çalışmalar yürütülmesi, iş dünyası için büyük önem taşımakta. Dünyanın en büyük yedinci ekonomisi İngiltere ile işbirlikleri, hem üyelerimizin ticaret hacmine hem de ülke ekonomisine ciddi katkılar sağlayacaktır. 2013 itibariyle Türkiye ile İngiltere arasındaki ticaret hacminin 14 milyar dolara, İngiltere'nin Türkiye'deki yatırımlarının da 6,5 milyar dolara ulaştığını biliyoruz. Ortak çıkarlara sahip iki ülke arasındaki işbirliğinin, iş dünyasının değerli katkılarıyla daha da artacağına inanıyoruz. Türkiye’de büyük İngiliz markaları var. Halihazırda TESCO ve HSBC Bank gibi dünya devi şirketler ülkemizde aktif olarak bulunmakta. Biz de İngiltere’de dev yatırımlara ve ortaklıklara sıcak bakmalıyız. Türkiye’nin de dünya devleri arasına girmiş, İngiltere’de kökleşmiş şirketleri muhakkak olmalı.”

'UKTI HER YIL 750 YABANCI YATIRIM PROJESİNE ÖNAYAK OLUYOR'

Sernur Tatari ise Türkiye ekonomisinin Avrupa’ya göre daha istikrarlı olmasının, İngiltere için büyük önem taşıdığına vurgu yaptı. Şirketlerin ufuklarını genişletmesi ve uluslararası fırsatlar aramasının ülkeler arasındaki başarıyı arttıracağına dikkat çekerek, “Bu bağlamda Türk şirketlerinin global işlere başlama ve markalarını global pazara taşıma konusunda taleplerinin artması da dikkati çekici. İngiltere’de yatırım yapmak global arenada yer almak, Avrupa ve ABD pazarlarına açılmak için anlamlı bir farklılık sağlamakta. Ekonomik istikrar ve mali sorumluluk, başarılı bir yatırım için zorunlu. İngiltere, bütün Avrupa ülkeleri içerisinde en açık, en işe odaklı ekonomilerden birine sahip. Ayrıca en esnek emek piyasalarından biri. UKTI, yatırım çekmek için oluşturduğu anlayışın bir bütün olarak ulaştırılmasında merkezî bir rol üstleniyor. Her yıl ülke ekonomisine yarar sağlayacak ve yüksek kalitede 750 yabancı yatırım projesine önayak oluyor.” diye konuştu. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri