Türk sinemasının geleceği parlak

Fetih 1453, Ulak ve Mutluluk gibi filmlerin görüntü yönetmenliğine imza atan Mirsad Herovic, Konya'da çekimleri yapılan Direniş Karatay filminin de görüntü yönetmenliğini yaptı. Herovic, Türk sinemasının geleceğinin parlak olduğunu söyledi

Bosna Hersek’in dünya sinemasına kazandırdığı büyük yetenek, ödüllü görüntü yönetmeni Mirsad Herovic, ülkemiz sinemasına hiç de yabancı değil. Daha  önce Çağan Irmak’ın Ulak filmi ve Zülfü Livaneli’nin ünlü romanından uyarlanan Mutluluk’ta ve en son Fetih 1453 filminde görüntü yönetmenliği yapan Mirsad Herovic ile Direniş Karataş filminin çekimleri sırasında kısa bir söyleşi yapma imkanı bulduk. Mirsad Herovic, sadece Türkiye'de ve Bosna-Hersek'te tanınan bir yönetmen değil, dünya çapında alanında isim bir yapmı bir yönetmen. Türk sinema sektörünü yakından tanıyan bir isim olan Mirsad  Herovic, Çağan Irmak, Zülfü Livaneli gibi isimlerle de çalıştı.

DİRENİŞ KARATAY'DA HEROVİC İMZASI

En son Fetih 1453 filminin unutulmaz sahnelerinin görüntü yönetmenliğini de yapan Boşnak yönetmen Herovic'in yolu en son Konya'ya düştü. Konya'da çekilen Direniş Karatay filminin de görsel yönetmenliğini yapan Herovic, Merhaba Gazetesi’ne özel açıklamalarda bulundu. Direniş Karatay filminin Fetih 1453 gibi ses getirecek bir film olacağının altını çizen Herovic, "Tarihi bir filmin yapımında görev almak beni her zaman heyecanlandırıyor. Daha önce Fetih 1453 filminde görev yapmıştım. Film Türk izleyiciler tarafından büyük ilgi gördü. Fatih Sultan Mehmet'i ve İstanbul'un fethini anlatan bir filmdi. Fatih Sultan Mehmet Bosna'yı da fetheden sultan. Bizim için Fatih Sultan Mehmet çok önemli bir sultan. Şimdi ise Direniş Karatay filminin görüntü yönetmenliğini yapıyorum. Burada tarihi olayları da öğrenme imkanı buluyorum. Çok güzel bir ekip ve oyuncu kadrosuyla güzel bir iş çıkarttık" dedi.

KONYA BİZİM İÇİN KARDEŞ ŞEHİR

Direniş Karatay'da görev yapmaktan dolayı mutlu olduğunu dile getiren Herovic, "Konya'da böyle önemli bir filmin kadrosunda görev yapmak benim için çok anlamlı. Konya ve Bosna-Hersek arasında tarihi ve kültürel bağlar bulunuyor. Konya halkı bizi en zor yıllarımızda yalnız bırakmadı. Özellikle savaş yıllarında Konya bizim için seferber oldu. Tüm Türk halkı bizim yanımızda oldu. Bosna halkı da Konya'yı çok seviyor. Rijad Bajic, Amir Hadziahmetovic, Danny Milosevic gibi Boşnak oyuncular burada futbol oynuyor. Rijad Bajiç Udinese'ye transfer oldu. Konyaspor'a iyi para kazandırdı diye okudum. Daha önce de Saffet Susiç ve Elvir Baliç Konya'da görev yaptı. Konya ile spor, kültür ve ticaret alanında ilişkilerin gelişmesini umut ediyoruz" ifadelerini kullanıd.

SİYAH BEYAZ FOTOĞRAFLA BAŞLADIM

İş hayatında tevazudan taviz vermeyen ve her zaman kendisini yeni şeyler öğrenmeye adayan Herovic, şunları söyledi: "Öncelikle günümüzün en iyi görüntü yönetmenlerinden biri olduğumu kabul etmediğimi kesinlikle belirtmeliyim. Her şey 15 yaşımdayken başladı. Siyah-beyaz fotoğraf çekiyordum o yıllarda. Beyaz bir karton üstünde görüntü elde etmek beni tek kelimeyle büyülemekteydi. İlerleyen yıllarda kendi stüdyomu yaptım. Elbette bu stüdyo evimin küçük banyosuydu. Sonrasında uzun metraj bir belgeselde kamera asistanı olarak çalışmaya başladım. Hareket halindeki görüntüleri takip etmek, yakalamak, kontrol etmek hatta yaratmak fikri beni adeta büyüledi. Kısa sürede tutku haline geldi. Başlangıç hikâyesi böyle, halen de bu tutkuyla sürmekte. Hayatım film setlerinde geçti. Bundan da şikayetçi değilim."

KALİTELİ FİLMLERİN SAYISI ARTIYOR

Türk sinemasının geleceğinin parlak olduğunu ve ilerleyen yıllarda daha başarılı filmlerin yapılacağına inandığını kaydeden Herovic, "Türk sinemasında büyük yetenekler var. Bunun nedeni olarak eğitimi görüyorum. Türkiye'de sinema eğitimi oldukça güçlü. Bu da sinema kültürünün gelişimini sağlıyor. Türkiye’yi asla Avrupa’dan ayrı düşünmedim. Avrupa’nın bir parçası olan Türkiye sinemasında halen en sevdiğim yönetmen Yılmaz Güney. Yol, Umut gibi yapıtlar muhteşem bir sinema dili ve kültürünü aktarıyor. Şu anda ise Türk sineması sanki Rönesanssını yaşamakta. Çekilen film sayısının artması kaliteli yapımların sayısını da arttıracaktır. Yeni nesil sinemacılarınızla birlikte Türk sineması için gelecek çok parlak" diye konuştu.

SİNEMAYI VE SANATI TUTKUYLA SEVMELİLER

Görüntü yönetmeni olacak gençlere de tavsiyelerde bulunan Herovic, sözlerini şu şekilde sürdürdü: "Görüntü yönetmeni olmak isteyenler öncelikle sinemayı ve sanatı büyük bir tutkuyla sevmeliler. Kendilerini iyi eğitmenin yanında pratik yapmaya son derece önem vermeliler. Görüntü yönetmenliği ışıkla resim yapmak gibidir. Işığın doğasını, nasıl kontrol edileceğini ve neler yaratılabileceğini iyi öğrenmeliler. Kesinlikle bu işe para düşünülerek girilmemeli. Eğer lüks, rahat bir hayat düşünüyorsanız yanlış seçimdir görüntü yönetmenliği. İşin büyüklüğü sanat eserinin parçası olabilmektir. Ne kadar çok sanat yapıtında yer alırsanız o kadar iyidir. Hepimiz bu dünyadan gittiğimizde geriye sadece bu yapıtlar kalacak çünkü sanat ölümsüzdür. Bunların parçası olmak sizi de var eder ve bu dünyada bırakacağınız iz sizin sanatınız olacaktır. Asla resim yapma  şansım  olmadı. Belki de buna yeteneğim yoktu. Bende ışıkla resim yapmayı deniyorum. Sonuç olarak önerebileceğim şey bu mesleğin peşinden tutkuyla gitmeleri."

MİRSAD HEROVİC KİMDİR?

Boşnak Yönetmen Mirsad Herovic, 1958 yılında Sırbistan'ın Pancevo şehrinde dünyaya geldi.  Boşnak görüntü yönetmeni Herovic, birçok Türk filminin kadrosunda yer aldı. Kariyerine 1991 yılında Mektup filminin görüntü yönetmenliğini üstlenerek başlayan Herovic'in yer aldığı en büyük proje ise Fetih 1453'tür. Herovic, Çağan Irmak'ın Ulak filminde, Zülfü Livaneli'nin Mutluluk filminin görüntü yönetmenliğini yaptı. Herovic, Savaşçı dizisinin de görüntü yönetmenliğini yapmaktadır. Herovic, Konya'da çekimleri devam eden Direniş Karatay filminin görüntü yönetmenliğini de yaptı. 

İBRAHİM BÜYÜKEKEN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri