Türk Seçmenler Seçimlere Kayıtsız Kalmadı

Genel seçimlerde Almanya’yı yönetecek hükümeti belirlemek için 62 milyon seçmen sandık başına gitti.

Genel seçimlerde Almanya’yı yönetecek hükümeti belirlemek için 62 milyon seçmen sandık başına gitti. Hıristiyan Birlik partilerinin en fazla oyu aldığı seçimde 5,8 milyon göçmen kökenli seçmen de oy kullandı.

Göçmen seçmenlerin bu seçimde sandığa ilgisi beklenenin üzerinde oldu. Özellikle Türk kökenli seçmenler bu seçimde siyasi tercihlerini sandığa yansıttı. Türk kökenli seçmenlerin sandığa ilgisinin artışında seçim öncesi Türk sivil toplum kuruluşlarının bu yöndeki telkinleri etkili oldu. Türk seçmenlerin oylarının toplam oylara oranının yüzde 9 civarında olması koalisyon hesaplarında bu oyların önemini de artırıyor.

Mevcut koalisyon ortağı Hür Demokrat Parti’nin (FDP) Bavyera’da baraja takılarak meclise girememesi, partilerin hesaplarının çok düşük yüzdelerle değişebileceği bir siyasi ortam oluşturdu. Göçmen seçmenlerin 2 milyon 987 bini kadın, 2 milyon 853 bin ise erkek. Bu seçimde 18 yaşına giren ve ilk kez oy kez andık başına gidecek olan göçmen seçmen sayısı ise 534 bin olarak istatistiklere yansıdı.

Türk seçmenler Stuttgart ve çevresinde de mektupla ve sandık başına giderek oylarını kullandı. Seçmen Huri Çelebi, “Gerçekçi olmak istenirse göçmenlerin sorunu siyasetçilerin yeterince gündeminde olmadığı için çözüm konusunda sorunlar oluyor. Fakat oy kullanmak vatandaşlık görevim olduğu için oyumu siyasetçilerin göçmenlerin sorunlarına eğilmeleri temennisiyle oyumu kullandım.” dedi.

Oyunu Stuttgart’ta kullanan Faruk Ceran’da “Aktif siyaset içinde bulunan biri olarak bu seçimlerde Türk seçmenler genel seçimlerde ciddi bir hassasiyet oluşturduğunu gördüm. Kamuoyu yoklama kuruluşu endaX ın araştırması da bu seçimlerde göçmenlerin oy kullanma oranının yüzde 90 civarında olduğunu gösterdi.” dedi. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri