Türk Madencilerin Hayatı, Almanya'daki Sergiye Konu Oldu

Almanya'da Ruhr bölgesinde yaşayan Türk madencilerin hayat hikayeleri Bochum’daki Maden Müzesi’nde sergilendi. Maden Ocağında çalışan ilk göçmen Türklerin hayat hikayelerinin yer aldığı “Glückauf ve Uğur ola – Zonguldak Ruhr bölgesi...

Almanya'da Ruhr bölgesinde yaşayan Türk madencilerin hayat hikayeleri Bochum’daki Maden Müzesi’nde sergilendi. Maden Ocağında çalışan ilk göçmen Türklerin hayat hikayelerinin yer aldığı “Glückauf ve Uğur ola – Zonguldak Ruhr bölgesi madenci dostluğu” sergisi Çok Kültürlü Çocuk ve Gençlik Yardımı ve Bochum Göç Çalışmaları (IFAK) derneği işbirliği ile Türk yemekleri ve Türk müziği eşliğinde açıldı. Sergiye Essen Konsolosu Ahmet Davaz, maden ocaklarında çalışan Cemil Ömür, Egon Schöngraf, Kemal Durdu, Ulrich Föster, Karl Wislaug, Ergut Topaloğlu, Sedat Kutucu, Mehmet Akbulut katıldı.

Sergide, madencilerin evde bekleyen eşlerinin duyguları ve hikayeleri anlatılıyor. Bugünün kendisi için oldukça anlamlı bir gün olduğunu söyleyen maden çalışanı Mehmet Akbulut şöyle konuştu: “Maalesef ülkemden gelen ölüm haberleriyle bir kez daha sarsıldık. Hepiniz biliyorsunuz ki, daha altı ay önce yüzlerce maden işçimizi kaybettik. Elbette bu durumun derin üzüntüsü içerisindeyim. Umarım bundan sonra dünyanın hiçbir yerinde ihmalden kaynaklı ölümler olmasın. İnsana değer verilen nice aydınlık günlerimiz olsun ve dilerim ülkemde de artık insan hayatına gerekli önem verilip burada son derece samimi duygularımızla yaptığımız etkinlik, ülkemize de örnek olup orada da gerçekleştirilir.”

Fatma Akbulut ise kömür ocağında çalışırken eşinin başına bir şey gelmesinden çok korktuğu günleri andı. Akbulut, “O işteyken kötü bir şey olmasından korktuğum için kapı zilleri, telefon sesleri beni hep ürkütürdü.” ifadesini kullandı.

Duygulu anların yaşandığı sergide konuşan konsolos Ahmet Davaz, “İlk defa bölgemizde böyle güzel bir çalışmanın hayata geçmesi sevindirici. Emeği geçen herkese teşekkür ederim.” dedi. Serginin hazırlayıcılarından Hafize Ekici, 6 ay açık kalacak serginin benzerinin yine bir madenci kenti olan Zonguldak’ta da sergileneceğini söyledi. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri