Türk Kadınlar Birliği Kayseri Şube Başkanı Ayşe Uzunlu:

Türk Kadınlar Birliği Kayseri Şube Başkanı Ayşe Uzunlu, Türkiye’nin, kadınlara yönelik aile içi şiddetin önlenmesi ile ilgili İstanbul Sözleşmesi*ni ilk imzalayan ülke olmasına rağmen, sözleşme hüküml...

Türk Kadınlar Birliği Kayseri Şube Başkanı Ayşe Uzunlu, Türkiye’nin, kadınlara yönelik aile içi şiddetin önlenmesi ile ilgili İstanbul Sözleşmesi*ni ilk imzalayan ülke olmasına rağmen, sözleşme hükümlerine uymadığını söyledi.

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü münasebetiyle yazılı basın açıklamasında bulunan Türk Kadınlar Birliği Kayseri Şube Başkanı Ayşe Uzunlu, yetkilileri, 2012’de imzalanan İstanbul Sözleşmesi hükümlerine uymaya çağırdı.

Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi diğer adıyla İstanbul Sözleşmesi’ni ilk imzalayan ülke olmasına rağmen, şiddet konusunda yeterli düzenlemelerin yapılmadığına dikkat çeken Başkan Ayşe Uzunlu, sözleşme imzalandıktan sonra geçen 4 yıllık süreçte yaşananları şöyle özetledi:

“Son 5 yılda kadın cinayetlerinde ürküten artış, toplumda şiddetin daha fazla görünür olması, 4+4+4 eğitim sisteminde kesintili eğitim sonunda kız çocuklarının eğitimden uzaklaşması, azalmaya başlayan çocuk gelinler sayısının kesintili eğitimle tekrar artışa geçmesi, kadınların çalışma hayatında esnek mesai uygulamasının özendirilmesi ve ev içi işlere yönlendirilmeleri hayatımızda olumsuz giden olaylara sadece birkaç örnektir. Özgecan Aslan’ın tecavüz edilerek öldürülmesinden sonra toplum baskısı oluşması ile şiddetle mücadelede caydırıcı ceza önlemleri için ÖZGECAN YASASI adı ile hazırlanan yasa teklifi bir yıl geçmesine rağmen hala mecliste beklemektedir. Nüfusu 100 binin üzerinde belediyelerin sığınma evi açması yasal zorunluluk olduğu halde 201 belediyeden sadece 31 i sığınma evi açmıştır ve kapasite yetersizdir.Türk Ceza Yasasında kadın erkek eşitliği konusunda yasalar eşitliği savunurken bu yasaların uygulanmasında erkek egemen yönetimin kadın erkek eşitliğini görmezden gelerek uygulamalar yapması nedeniyle ciddi sorunlar yaşanmaktadır.”

Başkan Ayşe Uzunlu, yetkilileri toplumsal cinsiyet eşitliğine ilişkin zihniyet dönüşümü sağlanması yönünde düzenlemeler yapmaya çağırdı.

* Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi’dir. İstanbul’da imzaya açıldığı için, ‘İstanbul Sözleşmesi’ olarak da anılmaktadır. Türkiye, 11 Mayıs 2011 tarihinde Sözleşme imzaya açıldığında ilk imzayı atmıştır. 24 Kasım 2011 tarihinde onay sürecini sonuçlandıran Bakanlar Kurulu Kararının, 8 Mart 2012 tarihinde, Dünya Kadınlar Gününde, Resmi Gazete ’de yayınlanmasını takiben, 14 Mart 2012 tarihinde onay belgesini Avrupa Konseyi Sekretaryasına ileten ilk ülke olmuştur. İstanbul Sözleşmesi, uluslararası hukukta kadına yönelik ve aile içi şiddet konusunda yaptırım gücü olan ilk sözleşme olma özelliğini taşımaktadır. Aynı zamanda devletlere kadına şiddet ile ilgili politikalar üretmesi konusunda sorumluluk yüklemektedir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yerel Haberleri