Türk-Japon ilişkileri konuşuldu

Aydınlar Ocağının Salı sohbetlerinde bu hafta Konya Türk-Japon Derneği Başkanı M. Ali Arpacının katılımıyla Türk-Japon ilişkileri konuşuldu.

Konya Aydınlar Ocağının Sille Kültür Evi’nde  düzenlediği programa Konya Türk-Japon Derneği Başkanı M. Ali Arpacı katıldı. M. Ali Arpacı programda Türk-Japon dostluğunun temelini teşkil eden Ertuğrul Firkateyninin hazin yolculuğunu belgesel eşliğinde anlattı. Çok geniş bir katılımın yaşandığı toplantıda konuşan Arpacı, Japon milletinin 1850 yılına kadar dışa kapalı olduğunu bu nedenle de öz kültürlerinin bozulmadan muhafaza edebildiğini söyledi. Türk-Japon ilişkileri hakkında bilgi veren Arpacı, “Türklerle Japonların birçok ortak özellikleri var. Tarih boyunca Türkler gibi Japonlar da ortak düşmanları Ruslarla defalarca harp etmişlerdir. 1904–1905 Japon-Rus Savaşında Rus donanmasını yenen Japon Amirali Togo’nun o yıllarda doğan Türk çocuklarına ismi verilmiştir. Yine Noda Efendi ile Torojura Yamada isimli Japonların Müslüman olup yıllarca ülkede sarayda kalmışlar ve Osmanlı zabitlerine Japonca öğretmişlerdir. Bunlar arasında Gazi Mustafa Kemal de bulunmaktadır. Osmanlı Hafiye teşkilatı üyesi 1857 doğumlu Kazan Türk’ü Abdürreşit İbrahim 1944 yılında Tokyo’da vefat etmiştir. Bu nedenle Türk-Japon işbirliğinin siyasi, sosyal, kültürel, ekonomik sanayi gibi her alanda artarak devam etmesi gerekiyor” dedi. 
Sultan Abdülaziz tarafından 1863 yılında İngilizlere yaptırılan ve 1890 yılında Japonya’da batan Ertuğrul Firkateyni hakkında da bilgi veren Arpacı, geminin II. Abdülhamit zamanında 1887 yılında Japonya İmparatorunun yeğeninin bir savaş gemisiyle İstanbul'u ziyaret etmesinin ardından Japonya’ya bir heyet gönderilerek iade-i ziyaret yapılması sırasında geri dönerken battığını kaydetti.
 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri