TÜRK-İŞ'e sert çıktı!

Asgari ücretin beklenilenin altında kaldığını söyleyen ve TÜRK-İŞ'e sert tepki gösteren Hizmet-İş Konya Şube Başkanı Vacit Sır, “Bu rakamı TÜRK-İŞ o toplantıda mı duydu? Ya da belirlenen fiyata tepki göstereceklerdiyse o toplantıya neden katıldılar?” dedi

1 Ocak 2020'den itibaren geçerli olmak üzere yeni asgari ücret belirlendi. 2020 yılı için belirlenen asgari ücret, çoğu çalışana hayâl kırıklığı yaşattı. Asgari ücret, yetkili sendikaların beklentisinin altında açıklandı. 2020 yılında asgari ücret brüt 2 bin 943, net 2 bin 324 TL 70 kuruş oldu. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, 2020 yılında asgari ücret net brüt 2 bin 943, net 2 bin 324 TL olduğunu açıkladı. Bakan Selçuk, “Net asgari ücret, yüzde 15.03 arttı” dedi. Selçuk, ayrıca iş yerlerine yaptıkları 75 TL'lik asgari ücret desteğinin yine devam ettirileceğini dile getirdi. Asgari ücretin 2 bin 578 TL'den aşağı olmaması gerektiğini ifade eden TÜRK-İŞ ise bakanın asgari ücreti açıklamasının ardından “Bu ücret düşük” diyerek, toplantı alanını terk etti.

YENİ ÜCRET VATANDAŞI TATMİN ETMEDİ!

Geçim şartlarının her geçen gün daha da zorlaştığı, faturaların her ay daha da fazla geldiği bir dönemde asgari ücret ile ilgili beklentisini yükselten milyonlarca asgari ücretli çalışan, büyük bir hayâl kırıklığı yaşadı. Yıllar sonra ilk kez yetkili 3 sendika ortak bir rakam belirtmiş ve 2020 yılı için asgari ücretin 2 bin 578 TL olması gerektiği görüşünü belirtmişti. Beklenilen olmadı ve iktidar asgari ücreti beklenilenin aksine daha düşük verdi. Bakan Selçuk, “Her ne kadar da yüzde 15,03 oranında artış yaptık” dese de Türkiye şartlarında asgari ücretin yine yetersiz olacağı görüşü genel kanaât haline geldi. Enflasyonun yükseldiği, vatandaşın masraflarının geçen yıla oranla neredeyse yüzde 100 arttığı, işsizliğin tavan yaptığı bir dönemde belirlenen 2 bin 324 TL'lik asgari ücret, tepkiye neden oldu.

BEKLENİLEN İLE BELİRLENEN ARASINDA UÇURUM!

Hizmet-İş Sendikası Konya Şube Başkanı Vacit Sır, 2020 yılı için belirlenen asgari ücret ile ilgili Merhaba Gazetesi'ne özel açıklamalarda bulundu. Sır, “Sendikalar uzun bir süre sonra ilk kez ortak bir rakam üzerinde durdu. Sendikalar, asgari ücretin 2 bin 578 TL'den az olmaması gerektiği görüşünü bildirdi. Fakat sendikaların ortaya koyduğu fiyat ile bakan tarafından açıklanan oran arasında büyük bir fark oluştu. Asgari ücrete enflasyonun üzerinde bir artış yaptıklarını söylediler fakat bu düşünce gerçek değil” dedi.

BAŞKAN SIR'DAN TÜRK-İŞ'E SERT ÇIKIŞ

2020 yılı için belirlenen asgari ücretin, 1 yıllık değişen enflasyonu karşılayacak oranda olmadığını aktaran Sır, 2 bin 324 TL'nin yine insanların bir sürü ihtiyacını karşılayabilecek bir miktar olmadığını da aktardı. TÜRK-İŞ'e sert sözlerle yüklenen Sır, daha sonra konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bu rakamı TÜRK-İŞ o toplantıda mı duydu? Ya da belirlenen fiyata tepki göstereceklerdiyse o toplantıya neden katıldılar? Açıklanan 2 bin 324 TL'nin '10 günlük geçimi bile sağlayamayacağını' söylediler. Kendileri de 2 bin 578 TL istedi. Peki diyelim ki, asgari ücret dedikleri gibi 2 bin 578 TL olarak açıklandı. 10 gün yetmez diyen sendika belirlenen asgari ücretten 200 lira fazla olan para ile nasıl geçinecekti? Ortada bir tezatlık yok mu? Olayın perde arkasını göremediğimiz için ne desek yanlış olur ama gördüklerimi de söylemeden edemiyorum.”

KAŞIK İLE VERİP KEPÇE İLE ALACAKLAR!

Doğal gaza, elektriğe ve suya gelen zamları hatırlatan Başkan Sır, şu sözlerle konuşmasını noktaladı: “Suya yüzde 40'ın üzerinde, elektrik ve doğal gaza da yüzde 50'nin üzerinde son 1 yıl içinde zam geldi. Asgari ücrete yapılan artışa bakın, ne kadar? Devletin harçlara yansıttığı rakamlarla, asgari ücrete yapılan artış da birbiriyle uyuşmuyor. Beklenilen artış yapılmadığı gibi, yapılan bu küçük artış bile zamlarla ve vergilerle vatandaştan ve çalışandan alınacak. Yani kaşıkla verilip, kepçe ile alınacak ifadesi burada yerine oturuyor.”

EMRE ÖZGÜL

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (5)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Gündem Haberleri