Türk İşadamları: Rusya İle 100 Milyar Dolar Ticaret İçin Stratejik Plan Şart

Rusya’da faaliyet gösteren Türk iş dünyası, iki ülke arasında 100 milyar dolarlık toplam ticaret hacmi hedefine ulaşılması ve engellerin bertaraf edilebilmesi için stratejik planın hazırlanmasını ve Çalışma Grubu’nun oluşturulmasını istedi.

Rusya’da faaliyet gösteren Türk iş dünyası, iki ülke arasında 100 milyar dolarlık toplam ticaret hacmi hedefine ulaşılması ve engellerin bertaraf edilebilmesi için stratejik planın hazırlanmasını ve Çalışma Grubu’nun oluşturulmasını istedi. Rusya ve Türkiye arasında belirlenen toplam 100 milyar dolar ticaret hacmi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın St. Petersburg ziyaretinde 2020 olarak takvime kondu. Ancak geçen yıl 34 milyar dolara ulaşan toplam ticaret hacminin 2013’te yüzde 7 civarında gerilemesi ise Türk girişimcileri endişelendiriyor.

Rusya’da faaliyette bulunan Rusya Türkiye İşadamları Derneği (RUTİD) Başkanı Esat Sarı ve yönetim kurulu üyeleri, Rus-Türk İşadamları Birliği (RTİB) ofisini ziyaret ederek iki ülke ekonomik ilişkilerini masaya yatırdı. Erdoğan’ın 21-22 Kasım Rusya ziyaretini ve son gelişmeleri Cihan Haber Ajansı’na (Cihan) değerlendiren RUTİD ve RTİB başkanları, üst düzey görüşmelerin ilişkilerin daha da geliştirilmesine ivme kazandıracağını kaydetti. RTİB Başkanı Naki Karaaslan, Rusya’da güçlü Türk diasporası oluşturulmasının önemli hedeflerden biri olduğunu, Türk-Rus ekonomik ve ticari ilişkilerin geliştirilmesi için de ortak stratejilerin geliştirilmesi gerektiğini söyledi. Rusya’da bulunan Türk girişimcilerin Almanya’ya işçi olarak giden kuşaktan farklı olarak iş sahibi olduklarına değinen Sarı, “Elde edilen başarılar iyi yönetilmeli. Birbirimize kenetlenmemiz gerekiyor.” çağrısında bulundu ve şöyle devam etti:

"Bu önemli ziyarette çok sayıda bakanın katılması ve görüşmelerin yapılması iki ülkenin güvenini artırdı. Tarafların o güveni onaylanması önemli konu. Rusya’nın Türkiye’ye demir çelik alanında yatırımı, enerji ve turizm konuları görüşüldü. İkili güzel görüşmeler oldu. Liderlerin ilişkileri de samimi. Turizmle ilgili tecrübelerimiz Rusya ile paylaşılacak. Siyasi konularda taraflar Ortadoğu’da barış ve huzurun olmasından yana olduğunu kaydetti. Yöntemler farklı olabilir, ama ortak amaç şu: Barış ve huzur. Enerjide işbirliği devam edecek. Türkiye yüzde 75 enerjide dışa bağımlı. Önümüzdeki 10 yılda enerjiye yaklaşık 200 milyar dolar yatırım yapılacak. Belki 7-8 daha nükleer santrallere ihtiyaç olacak. İlki Mersin Akkuyu’da Rusya tarafından başlatıldı. Enerji yatırımına devam edilecek."

100 MİLYAR DOLARLIK HEDEF İÇİN SIKINTILAR GİDERİLMELİ

100 milyar dolarlık hedefle ilgili bazı sıkıntıları dile getiren Karaaslan, “Sayın Başbakan 100 milyar dolarlık hedeften bahsetti. Güzel hedef, ama sıkıntılı bir yol. Bununla ilgili Türkiye’de bazı stratejiler belli değil. Bizlere düşen bu stratejide rol almak. Dünya krize doğru gidiyor, Rusya ise içeride üretimi teşvik ediyor. Dolayısıyla bu kolay hedef değil, stratejisinin belirlenmesi lazım.” önerisinde bulundu.

RUTİD Başkanı Sarı da şunları söyledi:

“Siyasi ilişkilerde bazı görüş ayrılıklarının olmasına rağmen, bu hususun ticari-ekonomik ilişkilere yansımaması güzel. 100 milyar dolarlık hedef de güzel. Ama bu konuyu irdelememiz lazım. Bugünkü 35 milyar dolarlık hacmin 25 milyar doları Ruslara, 8-10 milyar doları Türk tarafına ait. Burada Türkiye aleyhine ciddi anlamda sıkıntı var. Demek ki Türkiye bu konuyla ilgili politikalarında sıkıntılar var. Naki bey çok doğru vurguladı, sahada olan biz iş dünyası burada rol oynamamız lazım. Eğer biz bu stratejinin kurulması açısından bu işin içinde yer almazsak o zaman işin gerçeğinden bazı sapmalar olabilir. Bu hedefe ulaşabilmek için bir Çalışma Grubu’nun oluşturulması lazım. Mevcut yaklaşımla bu hedefe ulaşmamız zor gözüküyor. Burada denge olması için Çalışma Grubu’nun oluşturulması lazım. Türkiye Rusya ile ilgili strateji belirlediği zaman sahada olan bizlere de yer vermesi lazım. Yoksa bizim lehimize işleyecek süreçten yoksun kalırız.”
CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri