Türk-iş: 4 Kişilik Ailenin Yaşam Maliyeti Ramazan'da 32 Lira Geriledi

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) Temmuz ayında 4 kişilik ailenin yaşam maliyetinin bir önceki aya göre 32 lira azaldığını açıkladı.

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) Temmuz ayında 4 kişilik ailenin yaşam maliyetinin bir önceki aya göre 32 lira azaldığını açıkladı. Bunda Ramazan ayında gıda fiyatlarının çoğunun değişmemesi veya gerilemesinin yol açtığı kaydedildi. Ancak, konfederasyon söz konusu maliyetin yılbaşına göre 87,41 lira arttığına da dikkat çekti.

Türk-İş, çalışanların geçim koşullarını ortaya koymak ve temel ihtiyaç maddelerindeki fiyat değişikliğinin aile bütçesine yansımalarını belirlemek amacıyla her ay düzenli olarak yapılan ‘açlık ve yoksulluk sınırı’ araştırmasının 2013 yılı Temmuz ayı sonuçlarını paylaştı. Verilere göre 4 kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarı olan açlık sınırı bin 11 lira 84 kuruş oldu. Gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam tutarı olan yoksulluk sınırı ise 4 kişilik aile için 3 bin 295 lira 89 kuruş olarak hesaplandı. Yine 4 kişilik ailenin açlık ve yoksulluk sınırı tutarı bu şekilde olurken, bir işçi için belirlenen yaşama maliyeti bu ay bin 134 lira 12 kuruş oldu.

Dört kişilik ailenin yaşam maliyeti bir önceki aya göre 32 lira azalmasına rağmen yılbaşına göre 87 lira 41 kuruş arttı. Gıda harcaması tutarına yedi ayın sonunda gelen ek yük ise 26 lira 84 kuruş oldu. Ancak, Ramazan ayında yerel yönetimler ile hayırsever vatandaşlarca yapılan ‘gıda yardımları’ ve kurulan ‘iftar sofraları’ yoksulların karnını doyurmasına katkıda bulunduğuna işaret edildi.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri