Türk halkı Afrikaya yardımda yarışıyor

Kronik açlık tehlikesiyle yüz yüze kalan milyonlarca Afrika halkı için Türk halkı toplanan milyonlarca lirayla yardımseverliğini bir kez daha kanıtladı
Kronik açlık tehlikesiyle yüz yüze kalan milyonlarca Afrika halkı için çocuğundan yaşlısına, ev kadınından iş adamına, öğrencisinden memuruna yediden yetmişe adeta seferber olan Türk halkı, toplanan milyonlarca lirayla yardımseverliğini bir kez daha kanıtladı. Açlık felaketi nedeniyle dünyanın harekete geçtiği Afrika halkı için Türkiye'de de birçok kurum, kuruluş, dernek ve vakıf da yardım kampanyaları başlattı. 
Türkiye İşbirliği ve Kalkınma İdaresi (TİKA), Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı, Türk Kızılayı ve Sabah Gazetesi'nin katkılarıyla bugüne kadar Afrika'ya yardım kampanyası kapsamında hazırlanan 3 uçak Afrika'ya gitti. 
Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından başlatılan kampanyaya katılım da her geçen gün artıyor. Her SMS'leri karşılığında 5 lira bağışlayan vatandaşların Diyanet İşleri Başkanlığının kampanyasına bağışlarının toplamı, camilerde toplanan paralarla birlikte 25 milyon TL'yi aştı. 
Kampanya süresince Diyanet İşleri Başkanlığına yapılacak bağışların 50 milyon TL'yi bulmasının beklendiği kaydedildi. Türk Kızılayı'na yapılan yardımların toplamı ise 6 milyon lirayı geçti. 
Kronik açlık tehlikesiyle yüz yüze kalan milyonlarca Afrika halkı için çocuğundan yaşlısına, ev kadınından iş adamına, öğrencisinden memuruna yediden yetmişe adeta seferber olan tüm Türk halkı, toplanan milyonlarca lirayla yardımseverliğini bir kez daha kanıtladı. 
Ülke genelinde 7'den 70'e her yaştan yardımsever, imkanları ölçüsünde yardım kampanyalarına destek olmaya çalışıyor. Küçük çocuklar, harçlıklarını, kadınlar kollarındaki bilezikleri, kulaklarındaki küpeleri, birikimi olmayanlar da mutfağındaki mercimeğini, ununu alıp dernek ve vakıflara getiriyor. 
''VATANDAŞLAR ARASINDA 'KORKUNÇ' BİR YARDIM SEFERBERLİĞİ VAR''     Merkezi Konya'da bulunan Dost Eli Derneği Müdürü İsmail Köksal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, açlık felaketiyle karşı karşıya kalan Afrika için vatandaşlar arasında ''korkunç'' bir seferberlik olduğunu söyledi. 
Her yaş grubundan insanın derneklerine akın ettiğini anlatan Köksal, ''Kadınlar bileziklerini, küpelerini Afrika'daki insanlara ulaştırmamız için bize getiriyorlar. 7-8 yaşındaki 30-35 çocuk harçlıklarıyla marketten aldıkları şekerleri bize getirdiler. Bu bizi çok duygulandırmıştı. 8'den 80'e kadar her yaştan vatandaş imkanları ölçüsünde yardım yapmaya çalışıyor. İnanılmaz bir yardım seferberliği var'' diye konuştu. 
Kimse Yok Mu Derneği Konya Şube Müdürü Hasan Aşcı da sadece merkezden değil, ilçe ve köylerden de Afrika için yardımlar geldiğini bildirdi. 
Yaşlı bir köylü kadının imkanı olmadığı için evindeki bir yıl boyunca tüketeceği un ve mercimeğini getirdiğini dile getiren Aşcı, ''Yanında 2 çocuğuyla gelen bu kadın 2 çuval un ve 1 çuval mercimeği bize teslim etti. Yanındaki 5 ve 7 yaşlarındaki 2 çocuğu da biriktirdikleri 50 liralık harçlıklarını Afrika'daki insanlara ulaştırmamız için bize teslim etti. Yaşlı kadının bu duyarlılığı bizi derinden etkiledi'' diye konuştu.
 ''YARDIMSEVERLİK BU MİLLETİN MAYASINDA VAR''- 
Selçuk Üniversitesi Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet İpçioğlu, Türk insanının köklerinde yardımseverlik olduğunu söyledi. 
Türklerin Anadolu'ya kitleler halinde geldiklerinde, kendilerinden sonra gelenlere hep kapılarını açtığına dikkat çeken İpçioğlu, şunları kaydetti: 
''Türkler tarih boyunca, Bizans'ın, Ermenistan krallığının zulmünde inleyen Araplara, Kürtlere hep yardımcı olmuşlardır. Devlet adamlarına öğütler içeren Siyasetmane kitaplarında da bu özellikler görülür. Bu kitaplarda yardımseverlik, misafirperverlik, dara düşeni dardan çıkarma, yola düşeni yoldan kaldırma gibi nasihatler vardır. Bu Türk kültürünün temel özellikleridir. Hem İslamiyetten hem törelerimizle Orta Asya'dan getirdiğimiz hasletlerimizi birleştirerek dünyanın en yardımsever ve misafirperver milleti olmuşuz. Yardımseverlik bu milletin mayasında, genlerinde var.'' 
İpçioğlu, Türk milletinin geçmişte de zorda kalan, zulüm altında inleyen insanlara yardım elini uzattığını vurgulayarak, ''Bu, Türk milletinin mayasında olan, kaybetmemesi gereken yardımseverlik özelliğinden kaynaklanıyor. Türk milleti olarak Ermenistan'da deprem olsa yardıma herkesten önce biz gideriz. Yardımseverlik ve misafirperverlik bizim genetik özelliklerimiz'' diye konuştu.



 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ramazan Haberleri