Türk Gençlerine Karşı Haksız Polis Şiddeti Huzuru Bozdu

Almanya'nın Hamburg şehrinde polisin yaşları 16 ila 26 arasında değişen çoğu Türk gencine sürekli kimlik sorması sonrasında oluşan gerginlik bir haftadır devam ediyor.

Almanya'nın Hamburg şehrinde polisin yaşları 16 ila 26 arasında değişen çoğu Türk gencine sürekli kimlik sorması sonrasında oluşan gerginlik bir haftadır devam ediyor. Polise 24 saat kimlik sorma gibi özel hakların verilmesiyle başlayan gerginlik sonucunda 16 genç gözaltına alındı.

Gözaltına alınan 18 yaşındaki öğrenci Ali C. yıllardır arkadaşlarıyla birlikte oynadığı parkta dört-beş kişilik polis ekibinin parktan geçen siyah saçlı çocuk veya genç herkesin kimliğini kontrol ettiğini söyledi. Öğrenci şöyle konuştu: “Aynı polis sadece bana 5 kez kimlik sordu. Nedenini sorduğumda rutin kontrol olduğunu söyledi. Olay günü iftardan sonra arkadaşlarımla birlikte büfeden alışveriş yaptıktan sonra yolun karşına geçerken yoğun bir polis gurubu tarafından çember içine alındık. Neye uğradığımızı şaşırdık. Önce beklettiler, ardından ellerimiz bağlayıp, kelepçeleyip karakola götürdüler. Altı saat sonra bıraktılar.” Neden gözaltına alındıklarını hâlâ bilmediklerini kaydeden öğrenci, “Biz hırsız değiliz, uyuşturucu satmıyoruz, bir araya gelmek suç mu?” diye sordu.

Havaalanında çalışan 23 yaşındaki Olcay adlı genç de gözaltı olayını şöyle anlattı: “İşten geldikten sonra arkadaşlarla buluştuğumuzda kırk-elli polis parkın sağında, solunda ve yakınında bulunan Aldi parkında bekliyordu. Etrafımızı çevirip iki saat durdular sonra zorla herkesi kelepçeleyip götürdüler. Altı saat sonra bıraktılar. Her iki bileğimde yaralanmalar oldu ve doktor raporu aldım.” Büyük bir çaresizlik içinde hiçbir şey yapamadıklarını kaydeden genç, “Bizi dinlemiyorlar. Olaydan bir gün önce bir kimlik kontrollü sırasında kadın bir polisle konuşurken yanlışlıkla ‘sen’ dediğim için bana dava açıldı. Karakolda sebep olarak polise karşı gelmek, küfür etmek, huzuru bozmak ve devlet malına zarar vermek gibi konular söylendi.” dedi. İsmini vermek istemeyen bir anne bütün bu gençlerin ve anne-babalarının çalışan ve eğitimli insanlar olduğunu söyledi. Anne, “Çocuklarımız asosyal gençler değil, okula gidiyor, meslek eğitimi alıyorlar, bazıları da çalışıyor.” diye konuştu.

ANNELER YÜRÜYECEK

Sevcan G. adlı anne de gençlerin hepsinin saygılı olduğu ve hiçbir kötü alışkanlıkları olmadığını söyleyerek, “Bu olay gençlerle ilgili değil. 11 yaşındaki oğlum top oynarken polis topunu alıp çöpe attı. Haberi alıp aşağı indim, nedenini sorduğumda ‘Haydi yolunuza’ cevabını aldım. Bu sadece Türk olduğumuz için yapılıyor.” şeklinde konuştu.

Aynı semte oturan Boşnak asıllı Evi Tot Bagi ise bu çok üzücü olaydan tedirgin olduğunu söyledi. “Amaçlarının bu semti yabancılardan temizlemek olduğunu düşünüyorum.” diyen Bagi, anneler olarak bu işin peşini bırakmayacaklarını, cumartesi günü aynı bölgede toplanıp yürüyüş düzenleyeceklerini ifade etti.

Yeşiller Hamburg Mitte Belediye Meclis Üyesi Bayram İnan da yazılı açıklamasında Hamburg Polisi ve İçişleri Bakanı Michael Neumann’ı Türk gençlerine ve Türk ailelerine karşı tutumundan dolayı şiddetle kınadı. İnan, “Bütün Türk gençlerini suçlu görmek çok yanlış. Polis gençlerle nasıl temasa geçileceğini bilmiyor. Bu da gençlerimizi daha agresif yapıyor.” dedi. Hamburg’un bazı bölgelerinde sıkı kontroller yapılacağına dair çıkan kararı hatırlatan İnan, “Fakat neden yalnız Türk gençleri? Neden günde birkaç kere aynı gençler kontrol ediliyor? Neden gençlere ve ailelerine daha insanca davranılmıyor?” diye sordu. Gençlerin hepsinin Almanya’da doğduğunu, Alman vatandaşı olarak burada yaşadığını hatırlatan İnan, “Almanya’nın geleceği bu gençleri kaybetmek için değil kazanmak için çalışmalıyız.” açıklamasını yaptı.

OLAYLAR, SÜRÜCÜLERİN GÖZÜNE LAZER TUTULMASINDAN SONRA BAŞLADI

Polisin verdiği bilgiye göre olaylar, lazer ışıklı lambalarla sürücülerin rahatsız olması ve şikayette bulunmasının ardında kimlik kontrolü yapılması üzerine başladı. Olayların sonlandırılması ve çözüme kavuşması için önümüzdeki günlerde yuvarlak masa toplantısı yapılacağını açıklayan bir yetkili, “Bu yuvarlak masa toplantısına gençler veya sözcüleri, polis, belediye ve gençlik dairesi yetkilileri katılacak. Olayların sona ermesi için çözüm aranacak.” dedi. Yuvarlak masa toplantısının ne zaman olacağı konusunda henüz tarih veremeyeceğini kaydeden yetkili, daha önce de polis ile gençlerin babalarıyla birlikte bir araya geldiğini hatırlatarak bu görüşmede karşılıklı fikir alışverişinde bulunulduğunu söyledi. Geçici olarak gözaltına alınan gençler hakkında huzuru bozma, memura karşı gelme, yaralama ve maddi hasar şüphesiyle soruşturma açılması bekleniyor. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri