Türk Emekliler Almanlara Göre Daha Az Maaş Alıyor

Alman Emeklilik Kasası’nın verilerini baz alarak Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü (WSI) adına yaşlılıkta fakirlik üzerine araştırma yapan Dr. Eric Seils, 65 yaş üzeri Türk kökenli emeklilerin Almanlara göre dört kat daha fazla fakirlik...

Alman Emeklilik Kasası’nın verilerini baz alarak Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü (WSI) adına yaşlılıkta fakirlik üzerine araştırma yapan Dr. Eric Seils, 65 yaş üzeri Türk kökenli emeklilerin Almanlara göre dört kat daha fazla fakirlik çektiklerini tespit etti.

Dr. Seils’in araştırmasına göre 65 yaş üzeri Türklerin emekliler ancak yasal emeklilik seviyesi 742 Euro emeklilik maaşı alırken Almanlar ortalama bin 109 Euro alıyor.

Tam 50 sene önce 10 Eylül 1964 yılında Almanya bir milyonuncu göçmen işçi girişini kutlamıştı. Aradan geçen bunca yıl sonra emekli olan göçmenlerin yüzde 41,8’inin fakirlik sınırının altında yaşadıkları açıklandı.

Almanya’daki göçmen yaşlıların Almanlardan üç kat daha fazla fakirlikten etkilendikleri ifade edildi. Bu göçmenler içinde durumu en kritik olanları ise Türk kökenli emekliler. 65 yaş üzeri Türk kökenli emeklilerin Almanlara göre dört kat daha fazla fakirlik çektikleri belgelere yansıdı.

Alman Emeklilik Kasası’nın verilerini baz alarak Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü (WSI) adına araştırma yapan Dr. Eric Seils göçmenlerin 1970’li yıllara kadar neredeyse Almanlar kadar aylık kazançları olduğunu belirtiyor.

Daha sonraki yıllarda göçmen işçi alımlarının durdurulması, ardından büyük sanayi kuruluşlarının küçülmesi veya kapanması ile hizmet sektörünün onun yerini almasının göçmenleri işsizliği ya da az kazançlı işlere yönlendirdiğini tespit etmiş.

Bununda neticesi olarak şuanda emekli olan göçmenlerin düşük emeklilik maaşları aldıklarını ortaya koyuyor. Dr. Seils’in tespitlerine göre 65 yaş üzeri Türk kökenli emekliler ancak yasal emeklilik seviyesi olan 742 Euro emeklilik maaşı alırken Almanlar ortalama bin 109 Euro alıyor.

Eski Yugoslavya ülkeleri ve İtalya gibi diğer ülkelerden gelen göçmenlerin ise 870 ile 965 Euro arasında emeklilik maaşı aldığı ortaya çıktı.

KADINLARDA DURUM DAHA VAHİM!

Göçmen emekli kadınlarda ise durum daha da vahim. Türk kökenli emekli kadınlar 363 Euro alırken diğerlerinin emeklilikleri aylıkları 470 Euro’dan başlıyor. Dr. Seils “Ağır sanayiinin dönüşüm gösterdiği KRV’de göçmenler çok daha fazla etkilendiler.” diye konuştu.

Dr. Seils’in açıkladığı rapora göre Almanya’da 65 yaş üzeri Almanların sadece yüzde 12,5’i fakirlik tehlikesi taşırken göçmenlerin 41,8’i ve Türkiyeli emeklilerin ise yüzde 54,7’si bu ağır durum ile yüz yüze kalıyor. KRV’de durum biraz daha ileri giderek yüzde 60’ları buluyor.

Konut araştırmasında da bilim adamları benzer sonuca ulaşmışlar. Yerli ve göçmen kıyasında göçmenlerin daha olumsuz şartlarda ve konutlarda yaşadıkları ortaya çıkmış. Aynı zamanda göçmenlerin yoğun yerleşim birimlerinde yaşadıkları için kendi mülkü olan konutlardan ziyade yüksek kiralarda oturdukları ifade edildi. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yerel Haberleri