Türk Ekonomisine Türkmenistan Katkısı

Türkmenistan ile Türkiye ilişkilerinde müteahhitlik önemli projelerin yapıldığı bir sektöre dönüştü.

Türkmenistan ile Türkiye ilişkilerinde müteahhitlik önemli projelerin yapıldığı bir sektöre dönüştü. Türkmenistan son 3 senedir, Türk inşaat şirketlerinin yurt dışındaki en çok iş üstlendikleri ülkeler sıralamasında lider konumunu sürdürüyor. Global krizin etkisinin devam ettiği dönemde, Türk ekonomisinin krizden en az zararla çıkmasında Türkmenistan’da üstlenen inşaat projelerinin önemli yere sahip. Türk şirketleri Türkmenistan’da milyar dolarlık projeleri üstlenirken, aynı anda Türk ihracatına da büyük katkı sağlıyor. Türkmenistan’da üstlenilen projeler binlerce Türk vatandaşına istihdam kapısı açıyor.
8 ayda 7,24 milyar dolar

Türkmenistan Enerji ve Hukuk Platformu’nun www.turkmenlawyer.com sitesinde yer alan bir habere göre, Türk şirketleri son 8 ayda Türkmenistan’da toplamda 7,24 milyar dolarlık iş üstlendi. Bu şimdiye kadar Tük şirketlerinin bir ülkede üstlendikleri en büyük rakama tekabül ediyor. Yılın ilk sekiz ayında Türk şirketler liman, gemi, havalimanı, hastaneler, elektrik santralları, yol, köprüler ve otel inşaatı gibi önemli projeler üstlendi.

SON 7 YILDA 30 MİLYAR DOLAR

Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov’un göreve gelmesinden sonra Türkiye-Türkmenistan ilişkileri büyük ivme kazandı. Türk Aşkabat Ticaret Müşavirliği'nin verilerine göre, 2007 yılından günümüze kadar Türk inşaat şirketlerinin Türkmenistan’da üstlendikleri projelerin toplamı 30 milyar dolara yaklaştı.

Engineering News Record (ENR) dergisinin geçen ay açıkladığı listeye göre Türk müteahhitlik firmaları, dünyada en çok iş alan ülkeler listesinde toplam 55 firma ile birinci sırada yer alan Çin’in ardından 2. sıradaki yerini korudu. Bu listeye giren Türk şirketlerinden bazılarının ana faaliyet alanının Türkmenistan olması dikkat çekti. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri