Türk Eğitim-sen: Eğitimde Yaşanan Zulümler Darbe Dönemlerinde Bile Yaşanmadı

Türkiye Kamu-Sen'e bağlı Türk Eğitim-Sen Balıkesir Şube Başkanı Yılmaz Kuran, eğitim-öğretim döneminin sıkıntılar içinde açılacağını belirterek, eğitimde yaşanan zulümlerin darbe dönemlerinde bile yaşanmadığını söyledi. Yılmaz...

Türkiye Kamu-Sen'e bağlı Türk Eğitim-Sen Balıkesir Şube Başkanı Yılmaz Kuran, eğitim-öğretim döneminin sıkıntılar içinde açılacağını belirterek, eğitimde yaşanan zulümlerin darbe dönemlerinde bile yaşanmadığını söyledi. Yılmaz Kuran, öğretmen tayinleri, öğrenci yerleştirmeleri ve müdür atamalarındaki sıkıntıların hala çözülemediğini ifade ederek, "Bakanlık işi kolaylaştıracağına devamlı zorlaştırıyor. Demokratik bir ülkede bunlar olamaz. Nasıl bir demokrasi? 1980 öncesini, sonrasını gördük ama bu kadar zulmü görmedik. Onlar 28 Şubat diye ağlıyorlar ama böyle bir zulüm o zaman bile yoktu." dedi.

Türk Eğitim-Sen Balıkesir Şube Başkanı Kuran, 15 Eylül Pazartesi günü başlayacak olan 2014-2015 eğitim-öğretim yılı öncesi değerlendirmede bulundu. Eğitim-öğretim döneminin sorunlar içinde açılacağını belirterek, TEOG sisteminin sıkıntılı başladığını bildirdi. Bazı öğrencilerin halen ilçelerde olduğuna dikkat çeken Kuran, "Birçok öğrenci yanlışlıkla veya tercih hatasıyla Savaştepe, Bigadiç, Sındırgı ilçelerine gitti. Bu öğrenciler merkezdeki okullara gelmeye çalışıyorlar. Çözüm bulunamadı. Merkezde bulunan öğrencinin evindeki en yakın okulda okumalı. Okullardaki müdürleri görevden aldınız. Geçici madde diyor ki, 'Yerine birisi atanıncaya kadar yerine birisi devam edecek' diyor. Okulları hiç tanımayan müdür, müdür muavini okulun başına geldi. Bırakın bu insanlar geçici madde gibi görevlerine devam etsinler. Türkiye çapında 76 bin idareci görevden alındı, şimdi başları ağrıyor. Müdürler, müdür muavinlerinin durumunu mahkemeye taşıdık mücadelemizi sürdürüyoruz." diye konuştu.

İl içi ve iller arası tayinlerin hala bir sisteme oturmadığına dikkat çeken Yılmaz Kuran, bu konuyla ilgili bir günde için 4-5 dava açtıklarını bilgisini verdi. "Bir eş A ilçesinde diğer eş B ilçesinde. Bu sıkıntılar hala çözülmedi." diyen Kuran, "Bakanlık işi kolaylaştıracağına devamlı zorlaştırıyor. Öğretmen, veli ve memurun lehine bir şey yapılsın bizde bakanlığa teşekkür edelim. Siz kimin bakanısınız? Kime düşmansınız? Eğitim çalışanlarına niye düşmansınız? 35 bin öğretmen atanacak. Bunların hepsi stajyer öğretmen. Milli Eğitim Bakanlığı Torba Yasa ile birlikte aday öğretmenleri kaldırdı. İsterse yazılı veya sözlü sınav yaparak öğretmen alacak. Sözlü sınav yapar alırsa bizim kız, bizim arkadaş, bizim akraba, bizim yandaş diğerleri ölsün. Demokratik bir ülkede bunlar olamaz. Nasıl bir demokrasi? 1980 öncesini, sonrasını gördük ama bu kadar zulmü görmedik. Onlar 28 Şubat diye ağlıyorlar ama böyle bir zulüm o zaman yoktu. Onlar korkudan bir yere saklanırken, biz meydanlara çıkıp 'kesintisiz demokrasi' diye eylem yaptık. O zamanın hikâyeden kahramanları neredeymiş. Birisi ağzına açamadı. Biz o zaman vardık, bugünde varız yarında olacağız. Bir gün hesapları sorulacak. Mücadele edenler her zaman kazanamaz ama kazananlar mücadele edenlerdir. Biz mücadelemizi sürdürmeye devam edeceğiz." şeklinde konuştu.

Görevden alınan bürokratların dava açarak göreve geri geldiğini hatırlatan Türk Eğitim-Sen Balıkesir Şube Başkanı Yılmaz Kuran, şöyle devam etti: "Bürokrat haklı da olsa mahkemeyi de kazanırsa 2 yıl göreve gelemeyecek. Böyle adalet olur mu? İki yılın mağduriyeti ne olacak? Şahıs haklıysa göreve iade edecek. Herkes devletin memuru, hükümetin memuru değil. Görevimi yapmazsam koy yasal düzenlemeleri ceza mı ver. Görevimi yapıyorsam 'Sen kalk başkası gelsin' zihniyeti olmamalı. Sağlıkta bu oldu. Daire başkanlarını aldılar uzman yaptılar şimdi uzmanlar göreve gitmeden maaş alıyor. Şimdi aynısı eğitimde de var. Milli eğitim müdür muavinlerini merkez valisi gibi yaptılar. Milli eğitimde o da verdiler, maaş alıyorlar. Birileri alsın maaşı gezsin, Türkiye bu kadar zengin mi? Bir kuzudan bir post çıkar, bunlar bir kuzudan iki post çıkıyor. Aynı makama iki maaş ödeniyor. Kimin parasını ödüyorsun. 2014-2015 eğitim öğretim yılından beklentimiz yok, sıkıntı, çatışma bekliyoruz. Türkiye çapında iş bırakma eylemi yapacağız. İnsanların artık tahammülü kalmadı bu tamamen art niyettir. Bu kin doğurmadır, kutuplaşmadır."

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yerel Haberleri