Türk Edebiyatı Çin Seddi’ni Aştı

Türkiye, Çin’in başkenti Pekin’de bugün başlayan 21. Pekin Uluslararası Kitap Fuarı’na (BIBF) onur konuğu olarak katılıyor.5 gün sürecek fuarda Türkiye’nin stantları, teması ve görünümleriyle büyük ilgi görüyor. Pekin Uluslararası...

Türkiye, Çin’in başkenti Pekin’de bugün başlayan 21. Pekin Uluslararası Kitap Fuarı’na (BIBF) onur konuğu olarak katılıyor.

5 gün sürecek fuarda Türkiye’nin stantları, teması ve görünümleriyle büyük ilgi görüyor. Pekin Uluslararası Sergi Merkezi'nde yapılan fuardaki Türk standının açılış kurdelesini Kültür ve Turizm Bakanı Yardımcısı Abdurrahman Arıcı, Çin Devlet Basın Yayın ve Radyo Televizyon İdaresi Başkan Yardımcısı Wu Shangzhi, Türkiye’nin Pekin Büyükelçisi Ali Murat Ersoy ve İstanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Dursun Topçu kesti.

Çin, İstanbul'da geçen yıl düzenlenen İstanbul Kitap Fuarı'nın onur konuğu ülkesi idi.

40’IN SIRRI VE KONSEPTLER

Türkiye’nin bu fuardaki konsepti ise padişahlara ait geniş, yüksek etekli süslü çadır olan ‘’Otağı Hümayun’’ olarak göze çarptı. Fuarın ilk gününde Osmanlı sarayı adetlerinden olduğu üzere misafirlere 40 çeşit Türk yemeği sunuldu. İlişkiler 40 yıl ve üzeri sürsün diye kahve lokum hediye edildi misafirlere.

Fuar için bastırılan çantalarda da yine Çin düşünülerek (Çin’de bu yıl at yılı olarak kutlanıyor) Konya’da bulunan Selçuklu dönemine ait Karatay Medresesi’ndeki at figürlü çini seçildi.

Nitekim Bakan Yardımcısı Arıcı, mevkidaşı Wu’ya ebru ve at figürünün olduğu çantayı hediye etti. Fuarda ayrıca lale vurgusu yapıldı ve Asya figürlerine ağırlık verildi. Çinli yetkililer ve fuarı ziyaret eden Çinliler Türkiye’nin konseptine hayran kaldı.

63 STANT VAR

Türkiye, fuar alanındaki 3 yerde 932 metrekare toplam alanda 20 yayınevi, 18 yazar, 7 telif ajansı ve 5 Bakanlığa ait 63 stant açmış bulunuyor.

Fuardaki Türkiye ana standında 3 bin eserden oluşan kitap sergileniyor. Türkiye’ye ait sergilerde ayrıca Çinli düşünür Kang You Wei’nin (1858-1927) 1908 yılındaki İstanbul Seyahati esnasındaki ilginç gözlemlerini üzerine oluşturulan "Çin'den Görünen Osmanlı Sergisi", "Anadolu Halk Oyuncakları Sergisi" ve "Kubbeler Dijital Sergisi" de yer aldı.

Fuarda Çinliler ayrıca hat, tezhip ve ebru gibi geleneksel Türk el sanatlarına büyük ilgi gösterdi. Bunlardan birisi de Yu Hou. Çinli genç, ilk kez bir Türk eserini gördüğünü ve çok hoşuna gittiğini kaydederek, Türk hat sanatıyla yazdırdığı adını çok beğendiğini ifade etti. Türk müziğini dinleyen Çinliler de sanatçıları büyük beğeniyle dinledi.

KÜLTÜR AŞILAMASI YAPMAK LAZIM

Cihan Haber Ajansı’na (Cihan) konuşan İstanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Dursun Topçu, kültürü bir ülkeye soktukları zaman arkasından ticaretin çok rahat geldiğini vurguladı. Topçu, "Çin bizim için önemli bir ülke. İpek Yolu projesini etkin hale getirme düşünceleri var. Dediğim gibi kültürümüzü önce aşılamamız lazım ki arkadan ticaret kolay gelsin.’’ diyerek, Türkçeden Çinceye çevrilen kitapların Çin’de artmasının buna katkı sağlayacağını dile getirdi.

İKİ ÜSTÜN MEDENİYET BULUŞUYOR

‘’İki üstün medeniyetin buluşması söz konusu böyle bir platformda’’ diyen Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayınlar Genel Müdür Hamdi Turşucu, 10 yıldan beri devam eden ve Türk kültür sanat ve edebiyatının dışa açılma projesi olan kısa adıyla TEDA hakkında bilgi verdi. Turşucu, Türkçeden yapılan bütün çevirileri desteklediklerini aktararak, TEDA’nın, Türk kültür ve medeniyetini yansıtabilecek, bunun iz düşümlerini farklı dillere iletebilecek bir organizasyonu daha da büyütmek adına katalizör rolü oynadığını söyledi.

Türkçeden Çinceye aralarında Nobel Edebiyat Ödüllü yazarımız Orhan Pamuk’un da eserlerinin olduğu 96 eser çevrilmiş durumda. TEDA’nın desteğiyle Türkçeden Çinceye çevrilen kitap sayısı ise 17.

2,3 MİLYON TL BÜTÇE AYRILDI

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğünce bir yılı aşkın bir zamandır çalışmaları sürdürülen ve TEDA olarak adlandırılan çeviri destek projesini Şubat 2005 tarihi itibariyle hayata geçirdi. Proje kapsamında şu ana kadar 62 ülke ve 58 farklı dilde 1648 eserden 1232’si tercüme edilerek, bu ülkelerde basıldı. Turşucu, TEDA için geçen yıl 2 milyon TL bütçe ayırdıklarını, bu yıl ise bu rakamın 2,3 milyon olduğunu belirtti.

Fuar programına, İstanbul Ticaret Odası, Milli Eğitim Bakanlığı, Türkiye Diyanet Vakfı ve Türk Hava Yolları destek veriyor.

Bu arada Türkiye’nin Pekin Büyükelçiliği Kültür ve Tanıtma Müşaviri Tayfun Şener, Çin medyasına verdiği demeçte, fuara Türkiye’den 200 kişilik bir heyetin geldiğini söyledi. "Rengarenk Türkiye" temasıyla Türk yayıncılar fuarda 8 bin eser sergiliyor.

DÜNYANIN 3. BÜYÜK FUARI

53 bin 600 metrekare sergi alanına sahip fuara 78 ülke ve bölgeden 2 bin 162 yayıncı katılıyor.

Yayıncılık sektörü için iletişim ve işbirliği platformu sağlayan ve dünyanın Frankfurt ve Londra’dan sonra 3. büyük kitap fuarı olarak görülen fuarın geçen yılki onur konuğu Suudi Arabistan idi.

78 ülke ve bölgeden 2 bini aşkın yabancı ve yerli yayınevinin katıldığı fuarda uluslararası yayıncılar, yeni yayın trendi ve Çin kitaplarının dışa açılımı, dijital yayımcılık ve telif hakları ticareti tartışılacak. Fuarda ayrıca Çin, Türkiye, Rusya, Almanya ve İskandinavya’dan gelen yazarlar da sevenleriyle bir araya gelecek. Fuarda, genç okuyucular için de çocuk kitapları bölümü ilgi çekiyor. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri