Türk çiftçisi destek bekliyor

Ziraat Mühendisi Hasan Hüseyin Motuk, Türkiye’de tarımın ve çiftçilerin sorunlarının artarak devam ettiğini belirterek, Türk çiftçisinin çözüm beklediğini söyledi.

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) eski Başkanı ve Konya Ticaret Odası Meclis Üyesi Hasan Hüseyin Motuk, Türkiye’de tarımın ve çiftçilerin sorunlarının artarak devam ettiğini belirterek, Türk çiftçisinin desteklenmesi çağrısında bulundu.

ENERJİ SORUNU MUTLAKA ÇÖZÜLMELİ

Türk tarımının en büyük sorunlarından birinin enerji sorunu olduğuna dikkat çeken Motuk, “Çiftçimizin gider masraflarının yüzde 70’ini enerji oluşturmaktadır. Çözüm; alternatif enerji kaynakların dan biri olan ve ülkemizde hayli yüksek oran da güneş alan bir ülke olarak; ve Allah'ın bir nimeti olan güneş enerjisinden yeterli derce de yararlanamıyoruz. Çözüm; sulama alanın da hibe oranların yetersiz kalması ve şartlı hibe verilmesi, kamu bankalarının zorluk çıkarması, kuyu ruhsatı istenmesi. Lüzumsuz bir sulama projesi istenmesi. Hibelerde ise toplam proje için de yüzde 50’i geçemez ibaresi olması: Sistem için de en yüksek oranı güneş enerjisi tutmakta. Bunun gibi detayları dikkate alırsanız memnun oluruz. Detayı istenirse görüş bildirebiliriz. GES kullanımın da iç Anadolu çiftçisine verimli arazi kullanım yolunun belirli oranlarda önünün açılması gerekli. Malum bölgede susuz tarım yapan ve arazi miktarı çok olan çiftçilerimiz vardır. Yağmur yağarsa buradan ürün kaldırırlar. Aksi tüm zarara uğramaktadırlar. Son yıllardaki yağış periyodu 7 yıl gibi olmakta bu da iç Anadolu çiftçimizin yok olması demektir. Çözüm olarak; bir miktara olsa verimli arazilerine belirli oranlarda ve yabancı yatırımcıya satmama şartı ile bazı kolaylıkların tanınması gereklidir” dedi.

ARAZİLER VERİMLİ BİR ŞEKİLDE KULLANILMALI

“Yeni sulanabilir alan açmadan önce mevcut sulanabilir alanları nasıl en ekonomik şekilde sulayabiliriz onun araştırmasını yapmalıyız” diyen Motuk, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Mevcut arazimizi rantabl kullanırsak bu bize yeterlidir. Biz hibeyi önce kime vermek gerekli olduğunu önce bunu belirlememiz gerekli, şayet çiftçi ise ona göre hibe şartlarını belirlememiz gerekli. Çünkü eğitim durumu sınırlı olan bir kesimi teferruatlı bir hibe isterseniz kimse becerip de yapamaz ve çiftçimizi danışman adı altında kişilere peşkeş çekmiş oluruz. Lütfen sonuca giderken çok dolambaçlı yollardan gitmeyelim bu kadara teferruata gerek yok ve lüzumsuzdur. Sonuç tektir; çiftçimiz desteklenecek ve o çiftçiye kolaylık gösterelim ki faydalansın ve devletimizin hibeleri gerçek yerine gitsin ve tarım olarak kalkınalım çiftçimizin giderlerini düşürelim ki ucuza tarım ürünlerini yiyelim ki geçen yıl ki sıkıntıları yaşamayalım. Tarım İl Müdürlükleri daha fazla efor sarf etsin. Lütfen burada çalışan meslektaşlarımızı ayıralım; yüzde 70 oranında arazi çalışsınlar ve bu çalışanlarında masa başın da çalışan diğer meslektaşlarımıza göre yüksek oranda maaş alsınlar ki hizmet verirken geçim derdine düşünmesinler. Çiftçimiz bu değerli meslektaşlarımızdan yararlanırken onlardan yüksek oran da çalışmanın karşılığını alsınlar”

İBRAHİM BÜYÜKEKEN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri