Türk Balıkları Barselona Su Ürünleri Fuarı'nda Tanıtıldı

Su Ürünleri Tanıtım Grubu (STG), kişi başı tüketim miktarı açısından Japonya’dan sonra dünyanın ikinci büyük pazarı olan İspanya’da 22-24 Ekim 2013 arasında düzenlenen Barselona Su Ürünleri Fuarı (Barcelona Seafood Fair)’na katıldı.

Su Ürünleri Tanıtım Grubu (STG), kişi başı tüketim miktarı açısından Japonya’dan sonra dünyanın ikinci büyük pazarı olan İspanya’da 22-24 Ekim 2013 arasında düzenlenen Barselona Su Ürünleri Fuarı (Barcelona Seafood Fair)’na katıldı. Türkiye Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller Sektör Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan, İspanya’nın dünyanın üçüncü büyük su ürünleri ithalatçısı olduğunu belirtti.

Kızıltan, yaptığı açıklamada, "Ülkede kişi başı yıllık su ürünleri tüketimi 37,5 kg.'dır. Ülke, nüfusu yanında yıllık 50 milyondan fazla turistin geldiği büyük bir pazar olması da dikkat çekicidir. İspanya’da yaklaşık 8 bin km. sahil şeridi bulunmakta olup bu paralelde balıkçılık, kültür balıkçılığı ve konserve tesisleri oldukça gelişmiş durumdadır ancak yine de talepleri karşılamak için ithalata ihtiyaç duymaktadır." dedi. Türkiye ile İspanya arasındaki su ürünleri ticaretinin en fazla taze balıklar üzerine yoğunlaştığını belirten Kızıltan, “Ülkede en fazla levrek ve çipura gibi taze deniz balıklarına rağbet edildiğini gördük. İlk kez 2012’de düzenlenen bu fuarın talep gördüğünü ve ilerleyen yıllarda dünyanın en önemli su ürünleri fuarı olan ESE/Avrupa Su Ürünleri Fuarı ile rekabet edebilecek konuma yükselebileceğini düşünmekteyiz. Özellikle turizmin yoğun olduğu bölgelerde taze deniz ürünü talebinin her geçen gün arttığını gözönüne alırsak, Türkiye su ürünleri sektörünün buradaki pazarı daha yakından tanıması halinde İspanya su ürünleri sektöründe iyi bir konuma yerleşeceği kanaatindeyiz.” şeklinde konuştu.

2013 YILINDA İSPANYA’YA SU ÜRÜNLERİ İHRACATI HEDEFİ 30 MİLYON DOLAR

Türkiye’nin İspanya’ya ihracat değerleri konusunda da bilgi veren Sinan Kızıltan, “2012’nin ilk dokuz ayında 11 milyon 855 bin dolarlık su ürünleri ihracatı gerçekleşti. 2013’te bu değerin, yüzde 45 artışla 17 milyon 151 bin dolara yükseldiğini görüyoruz. En fazla ihracatı yapılan su ürünlerini levrek, çipura ve karides olarak belirtmekte yarar görüyorum. Bunun yanısıra İspanyolların sevdiği sübye gibi yeni ürünlerle salyangozun da pazarda yerini alması bekleniyor. 2013 yılında İspanya’ya gerçekleştireceğimiz su ürünleri ihracatının 30 milyon doları aşmasını hedefliyoruz.” dedi.

Barselona Su Ürünleri Fuarı’nda yer alan STG'nin standını Türkiye'nin Barselona Başkonsolosu Emir Salim Yüksel, Barselona Ticaret ataşeleri Ayfer Çomoğlu ve Bekir Aslaner’in yanısıra Katalonya Tarım Bakanı ve bakanlık temsilcileri de uğradı. Fuarda STG’yi, Türkiye Su Ürünleri Sektör Kurulu Başkanı ve STG Yönetim Kurulu Üyesi Kızıltan, Yönetim Kurulu üyeleri Ufuk Atakan Demir ve Abdulkadir Yeniçıkan, Ege İhracatçı Birlikleri görevlileri Serap Ünal ve Gizem Arabacı temsil etti. İlki 2012 yılında düzenlenen fuara bu sene 150’nin üzerinde firma katıldı, 10 binin üzerinde profesyonel ziyaret etti. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri