Türk Akademisyenden Rus Türkologlara Bıyıklarla 'Cumhuriyet' Tablosu

Rus Türk Fen Merkezi tarafından Rusya Devlet Yabancı Edebiyat Kütüphanesi’nde düzenlenen seminerde İstanbul Üniversitesi Avrasya Enstitüsü Müdürü Doç.

Rus Türk Fen Merkezi tarafından Rusya Devlet Yabancı Edebiyat Kütüphanesi’nde düzenlenen seminerde İstanbul Üniversitesi Avrasya Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Bekir Günay ‘Türkiye’nin toplumu ve siyaseti: etnik ve dini azınlıklar, sivil toplum örgütleri ve askeriye’ başlıklı bir sunum yaptı.

Türkiye’nin mevcut dış politika yaklaşımlarını kavrayabilmek için Türkiye’nin kuruluş süreci, Mustafa Kemal Atatürk’ün rolü ve cumhuriyetin ilk yıllarında yapılan reformları iyi kavramak gerektiğini belirten Günay, Türk siyasetini Batıcılık, İslamcılık, Milliyetçilik ve Kemalizm olarak dört ana koridorun beslediğini söyledi. Türk akademisyene göre her dönemde bu dört unsur farklı karışımlarla Türkiye’nin politik sistemini oluşturdu.

BIYIKLAR SAVAŞI

Konuşmasında anekdot ve benzetmelere yer veren Günay, Türk siyasetinde hakim ağırlıkları bıyık modelleri ile anlattı. Günay: “Yukarı doğru dikili bıyıklıları badem bıyıklılar (Hitler bıyığı), onları Stalin tipi pos bıyıklılar, onları da ince uzun Clark Gable bıyıklılar takip etti. Sonra bıyıklar sağ ve soldan aşağı doğru uzadı ve ülkücüler ortaya çıktı. Eninde sonunda tüm bunlardan kurtulmak için bıyıklar komple ortadan kaldırıldı” örneği ile modern Türk tarihinin siluetini çizdi.

AK PARTİ’NİN BAŞARI HİKAYESİ

Akademisyen Türkiye’nin günümüzdeki politik sistemini anlatırken iktidar partisi AK Parti’nin asıl gücünü cumhuriyet döneminde dışlanan ve ötekileştirilen etnik ve siyasi kitlelerin güvencini kazanarak elde ettiğini belirtti. Günay’a göre Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın popülerliği de “diklenmeden dik durabilmesine, iç politikada askere ve yargıya karşı gerektiğinde bu üslubunu ortaya koyabilmesine, dış politikada da ‘One minute’ çıkışı gibi çok özgün davranışlara’ bağladı.

RUS -TÜRK İLİŞKİLERİ ŞAŞIRTICI

Rusya ve Türkiye arasında Suriye gibi bir kriz varken ilişkilerin ekonomik, ticari ve kültürel alanda bu kadar ileri seviyeye taşınabilmesinin kendisini şaşırttığını kaydeden Türk akademisyen, “İki ülke liderleri sıkı temas içinde. Rusya’nın başkenti Moskova’da Türkologlarla Türkçe sohbet ediyoruz. 300 bin Rus ve Türk vatandaşın ortaklaşa kurduğu aile bağları da halk diplomasisi aracılığı ile ilişkilerimiz daha güçlendirecek.” değerlendirmesinde bulundu.

KEŞİF UÇAKLARI SORU İŞARETLERİ OLUŞTURUYOR

‘Rusya’nın İL-20 tip askeri keşif uçağının Karadeniz’de uçuşlara başlamasını değerlendiren Günay, bu durumun tarihte güzel anıları hatırlatmadığı uyarısında bulundu. Türk akademisyen, “Biliyorsunuz U-2 krizi de Adana’dan kalkan bir uçakla başladı. Dişişleri açıklamalarına baktığımızda takip söz konusu. Ama uçaklar casus olunca Türkiye’de bazı soru işaretleri doğmaya başlıyor. Amerikan istihbaratçı Snowden’in olayını hatırlarsak, müttefiklerin bir birini dinlediği bir dünyada müttefik olmayan ülkelerin bir birlerini dinlemesi muhtemel.” dedi. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri