Turizmciler Anlattı, Kapadokya'nın Tarihi Bellek Altına Alındı

Eskişehir Anadolu Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) kapsamında desteklenen 'Türkiye Turizmi Sözlü Tarih Araştırması' Kapadokya turizminin belleğini kayıt altına aldı.

Eskişehir Anadolu Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) kapsamında desteklenen 'Türkiye Turizmi Sözlü Tarih Araştırması' Kapadokya turizminin belleğini kayıt altına aldı. Nevşehir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nün, desteğiyle gerçekleştirilen araştırmada 37 kişi ile 45,5 saatlik sözlü tarih görüşmesi gerçekleştirildi. Yapılan çalışmaların sonunda belgeseller, kitap ve diğer bilimsel yayınlar olmak üzere çok sayıda çıktı ortaya konulacak.

Anadolu Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nazmi Kozak yönetiminde oluşturulan 8 kişilik araştırma ekibi, bir süre önce hummalı bir arıştırma çalışması gerçekleştirdi. Gerçekleştirilen araştırmalarda, 37 Kapadokyalı turizmci bire bir 45,5 saatlik görüntülü ve ses kayıtlı sözlü tarih görüşmeleri gerçekleştirildi. Kapadokyalı turizimciler tarihi bilgi ve birikimlerini anlattı. Bu anlatımlar, sesli, görüntülü olarak birebir kayıt altına alındı.

Proje koordinatörü Prof. Dr. Kozak, Türk turizmcilerin belleklerini kayıt altına alma çalışmalarına geçtiğimiz mayıs ayında başladıklarını söyledi. Bugüne kadar 227 kişi ile yaklaşık 350 saatlik görüntü ve ses kayıtlı görüşmenin tamamlandığını anlatan Prof. Dr. Kozak, "Önümüzdeki günlerde diğer destinasyonlar ile Turizm Bakanlığı, Turizm Bankası A.Ş., Emek Otelleri, TUGEV, TUREM’ler, TUGEV-OTEM ile başlıca otel işletmelerinin kurumsal tarihleri üzerine yoğunlaşarak araştırmaya devam edeceğiz." dedi.

500 turizmci ile toplam olarak 900 saatlik görüntü ve ses kayıtlı görüşme yapmayı planladıklarını aktaran Kozak, araştırma sonucunda belgeseller, kitap ve diğer bilimsel yayınlar olmak üzere çok sayıda çıktı ortaya konulacağını belirtti.
CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kültür Sanat Haberleri