Turizmci Kayıt Dışından Şikâyetçi

Turizm sektörü, ruhsatsız otellere ve kaçak acentelere tepkili. Sektörün önde gelen isimleri, bu tür otel ve acentelerin vergilerini ödemediğinden; kayıt dışını artırdığından dert yanıyor.Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar...

Turizm sektörü, ruhsatsız otellere ve kaçak acentelere tepkili. Sektörün önde gelen isimleri, bu tür otel ve acentelerin vergilerini ödemediğinden; kayıt dışını artırdığından dert yanıyor.

Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB) Başkanı Timur Bayındır ile Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, ruhsatı ve kaydı bulunmayan kurumların haksız rekabete neden olduğundan şikâyet ediyor.

Ruhsatı ve belgesi olmayan otellerin, tur operatörlerinin ekonomiye maliyeti artıyor. Milyar dolarlara denk gelen maliyette kurumların denetlenmemeleri, vergi ve teminattan kaçınmaları önemli rol oynuyor. Bu tablodan turizm sektörü rahatsız. Sektör temsilcilerinden TUROB Başkanı Timur Bayındır, kaydı olmayan otel ve yatak adedinin giderek arttığına işaret ediyor. Bayındır, bu otellerin rekabete darbe vurduğunu dile getirirken, “Çünkü bunlar vergi ödemiyor, resmi olarak bünyesinde eleman bulundurmuyor. Yahu bizim maliyetlerimizin onda biri, yüzde biri yok onlarda. “ ifadelerini kullanıyor.

Ruhsatsız otellerin güvenilir olmadığını da belirten Bayındır, şunları kaydediyor:

“Böyle otel ya da konaklama alanlarında emniyet kaydı kuydu bulunmayanlar da kalabiliyor. Bunların bildirim gibi bir mecburiyetleri de yok. Esasında ruhsatsız oteller küçük çaplı oluyor ve kontrolü gerekli kılıyor. Eğer Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında ‘ruhsat alınmadan faaliyet yürütülemez’ diye bir kaide varsa o ruhsatların mutlaka ve mutlaka alınması gerekiyor. Bütün uyarılara ve telkinlere rağmen o ruhsatlar da alınmıyorsa yapacağımız şey yok. “

Bayındır’a göre kayıt dışılığın en önemli nedenlerinden biri günlük ve saatlik kiralanan daireler. O, bu anlamda evlerin aylık kiralanması gerektiğine temas ediyor ve “Yahu günlük ya da saatlik olarak ev verilir mi? Bu böyle olmaz, saatlik veya günlük veya haftalık ev kiralamak olmaz, biz o zaman otelcilik yapmayalım.” diyor.

Otel fiyatlarına değinen Timur Bayındır, belirlenen meblağın geçen senenin gerisinde olduğunu bildiriyor. Türkiye’de 2013’te 123 Euro olan oda bedelinin 2014’te 122,37 Euro’ya gerilediğini duyuruyor.

Öte yandan şu dönemde kaçak acente ve turlara ilgi artıyor. Bu sene 500 bin tatilcinin kaçağa yöneleceği ifade ediliyor. Burada maliyet 850 milyon dolar olarak açıklanıyor.

TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, kayıt dışı acentelerin tatilcileri mağdur ettiğinden yakınıyor. Bu acentelerin vergilerini ödemediğinden, maliyeye büyük zarar verdiğinden söz ediyor.

Tatilcileri kaçak acentelerden kaçınmaya davet eden Ulusoy, “Kayıtlı olan kurumlar ile kayıtlı olmayan kurumların maliyetleri aynı değil. Bu durum rekabetin hakkaniyetli ve adaletli olması önünde engel. Yani kaçak acentelerden maliye, tatilciler, sektör zarar görüyor, haksız rekabet ortaya çıkıyor. Onun için tatile çıkacaklar yanlış yapmasın. Tatile çıkacaklar acentelerin kayıtlarına baksın, sigortalarının olup olmadığını görsün.” uyarılarında bulunuyor.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri