"Turizm Sektöründe Çalışanların Yüzde 3,6'sı Sendikalı"

Pak Turizm İş Sendikası Genel Başkanı Musa Uyar, 820 bin civarı çalışanı bulunan turizm sektöründe 29 bin 757 kişinin sendikalı olduğunu belirterek, "Turizmde çalışanların yalnızca yüzde 3,6'sı sendikalı." dedi.'Sendikacılıkta yeni...

Pak Turizm İş Sendikası Genel Başkanı Musa Uyar, 820 bin civarı çalışanı bulunan turizm sektöründe 29 bin 757 kişinin sendikalı olduğunu belirterek, "Turizmde çalışanların yalnızca yüzde 3,6'sı sendikalı." dedi.

'Sendikacılıkta yeni vizyon' sloganıyla, çalışma hayatına farklı bir getirmek için kurulan Pak Turizm İş Sendikası, haziran ayında gerçekleştirdiği genel kurulun ardından tanıtım çalışmalarına hız verdi. Bugüne kadar patronlara, yatırımcılara, meslek örgütlerine ve diğer sendikalara ziyaretlere gerçekleştiren Pak Turizm İş Sendikası'nın son durağı Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) oldu. ATSO Meclis Başkanı İzzet Bayar'ı ziyaret eden Musa Uyar, sendikaları hakkında bilgi verdi. Sosyal devlet olmanın en önemli özelliklerinden birinin örgütlenme özgürlüğü olduğuna işaret eden Uyar, kamu ya da özel sektör ayrımı gözetilmeden insanların bu haktan yararlanması gerektiğini ifade etti. Örgütlü yapıların başını da, işçinin ve iş verenin ortak değerlerini, ekonomik ve sosyal haklarını korumak için meydana getirilen sendikaların oluşturduğuna işaret eden Musa Uysal, uluslararası yapılanmalar dikkate alındığında Türkiye'de sendikal hareketlerin çok zayıf olduğunu söyledi. 31 Haziran 2014 itibariyle Türkiye'de 12 milyon 287 bin 238 SGK'lı olmasına karşın bunların yalnızca 1 milyon 189 bin 481'inin sendikalı olduğunu, sendikalaşma oranının yüzde 9,68'te kaldığını anlatan Uyar, " Turizmde ise durum çok daha vahim. Turizmdeki 820 bin 95 çalışandan 29 bin 757'si sendikalı. Bu da yüzde 3,6'ya denk geliyor." dedi.

Avrupa'nın birçok ülkesinde sendikalaşma oranının yüzde 60 ile 80 arasına olduğu dikkate alındığında Türkiye'deki rakamın çok düşük olduğunun görüleceğini belirten Uysal, "Burada kabahati sadece iş verenlerde görmemek lazım. Sendikaların da özeleştiri yapması gerekmektedir. Kimseyi suçlamadan, bu duruma çözüm üretmek için 'yeni vizyon' sloganıyla sendikacılık yapmak üzere yola çıktık." diye konuştu. Emek ile sermayeyi, 'ruh ve ceset' gibi gördüklerini dile getiren Musa Uysal şunları söyledi: "Sermayeyi düşman olarak görmemiz mümkün değil. Sermaye olmadığında iş yeri olmayacaktır. O olmayınca iş, iş olmayınca da aş olmayacaktır. Ancak emek bir adım öndedir. Çalışanların hakkını sonuna kadar mülayemet, diyalog ve ikna yoluyla korumanın yanı sıra, iş verenin hakkını da gasp etmemek ve bir bütünlük içerisinde hareket etmektir. Pak Turizm olarak emek ve sermayeyi ruh ve ceset gibi bir bütün olarak kabul ederek bir yandan çalışmanın alkışlanmasını, diğer yandan iş verenin hakkının ve iş hukukunun çiğnenmemesini, taraflar arasındaki iş barışının sağlanmasını, yani iş ve iç barışın sağlanması için gayretini göstereceğiz. Bu ziyaretler vesilesiyle, sendikal çalışmalarla alakalı çalışanların iş yerlerine katkısını patronlara, yatırımcılara anlatma gayreti içindeyiz. Bu çerçevede bugünü kadar AKTOB, ARO, diğer turizm sendikaları ziyaretlerimiz oldu. Ziyaretlerimiz kamu kurumlarıyla devam edecek."

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yerel Haberleri