Turizm Sektörü Yeşil Yıldız'la Birinci Lige Çıkacak

Turizm Sektöründe İşveren ve Çalışanların Uyum Yeteneklerinin Artırılması Projesi (TUYUP) uzmanı Baver Alyakut, Türk turizminin eğitimli eleman konusunda birinci ligde olmadığını söyledi. Alyakut, “Ama dileğimiz tüm otellerimizin birinci...

Turizm Sektöründe İşveren ve Çalışanların Uyum Yeteneklerinin Artırılması Projesi (TUYUP) uzmanı Baver Alyakut, Türk turizminin eğitimli eleman konusunda birinci ligde olmadığını söyledi. Alyakut, “Ama dileğimiz tüm otellerimizin birinci ligde olması. Bazı otellerimiz birinci ligde, bazıları ikinci ligde. Projemizin amacı, ikinci ligde olanları bire çıkarmak, üçte olanları ikiye çekmek gibi genel amacı var.” dedi.

TUYUP kapsamında Bursa’da turizmcilere yönelik eğitim çalışması başlatıldı. TUYUP Projesi kapsamında yürütülen Yeşil Yıldız'dan sorumlu uzman Baver Alyakut, eğitim çalışması öncesinde basın mensuplarına, projeyle ilgili değerlendirmede bulundu. Yeşil Yıldız projesinin, turizmde işverenlerin ve çalışanların uyum yeteneklerinin artırılması projesi kapsamında gerçekleştirilen bir bileşen olduğun belirten TUYUP Proje uzmanı Baver Alyakut, “Bu bileşen kapsamında Türkiye’de Yeşil Yıldızlı otellerin yaygınlaştırılması öngörülüyor. Yeşil Yıldızlı oteller ise çevre dostu olan otelleri temsil eden bir bakanlık uygulaması. Bu uygulama, bir otel Yeşil Yıldıza sahipse çevre dostu uygulamaları ile atık yönetimi ile enerji yönetimi ile kullandığı malzemeler ve otel mimarisi ile tamamen çevre dostu, çevreye zarar vermeyen, sürdürülebilir turizmi destekleyen bir işletme olduğu mesajını verecek ve bu yönde de uygulamaları destekleyip yönetecek.” diye konuştu.

7,5 MİLYON EURO'LUK AB PROJESİ

Projenin, Avrupa Birliği ile Türkiye eş finansmanı ortaklığında gerçekleştirildiğini anlatan Baver Alyakut, şunları söyledi: “Bu AB ve Türkiye eş finansmanında gerçekleştirilen, yaklaşık 7,5 milyon Euroluk bir Avrupa Birliği projesidir. 6 ay önce başlayan TUYUP projesi 30 aylık bir proje. Geriye kalan 23-24 ayda da Türkiye’nin her tarafından çalışmalarımızı gerçekleştireceğiz. Projenin ilk ayağı olarak Türkiye geneli yaklaşık 50 noktada projenin ne olduğu, proje kapsamında ne tür faaliyetlerin gerçekleştirileceği ve ne tür desteklerin sunulacağı aktarılıyor. Daha sonraki süreçte ise proje kapsamında sunulacak eğitim ve danışmanlık destekleri otelcilerimize ve turizm sektöründeki çalışanlarımıza birebir ulaştırılacak.”

121 YEŞİL YILDIZLI OTEL VAR

Türkiye’de temmuz ayı itibariyle 121 Yeşil Yıldızlı otel olduğunu anlatan TUYUP Proje uzmanı Alyakut, “Ama biz istiyoruz ki bu sayı binler civarına ulaşsın. Bu sayı gittikçe artıyor ama ne yazık ki otelcilerimiz hala Yeşil Yıldızı ve bu Yeliş Yıldızın faydalarını da bilmiyor. Bunları aktarmak için çalışıyoruz. Şöyle de önemli bir nokta var; Yeşil Yıldız belgesi alan oteller daha önce Turizm Bakanlığı lisanslı otellere verilen elektrik indiriminden artık sadece Yeşil Yıldızlı oteller faydalanabilecek. Bu da direkt teşvikler anlamında Yeşil Yıldızın en somut katkısı.” diye ifade etti.

Yeşil Bursa’da henüz Yeşil Yıldız alan otel olmadığının altını çizen Alyakut, şunları ifade etti: “Turizm sektörü için iyi bir yıl yaşıyoruz. Otellerimizin doluluk oranı iyi ama arzu ettiğimiz eğitimli insan gücü ile birinci ligde hareket eden bir turizm sektörü. Yeşil Yıldız, aslında birinci ligde hareket eden bu turizm sektörü aktörlerini süper lige ve şampiyonlar ligine davet etmek diye kısaca örnekleyebiliriz. Eğitimli eleman konusunda birinci ligde olduğumuzu söyleyemeyiz tabii ki ama dileğimiz tüm otellerimizin birinci ligde olması. Bazı otellerimiz birinci ligde, bazıları ikinci ligde. Projemizin amacı ikinci ligde olanları bire çıkarmak, üçte olanları ikiye çekmek gibi genel amacı var.”

Turizm anlamında genel anlamında sektörün iyiye gittiğini anlatan TUYUP Proje uzmanı Baver Alyakut, proje kapsamında yaklaşık 4 bin kişiye eğitim verilerek sektörde iyileşmeyi de artırmak istediklerini sözlerine ekledi.

Bursa İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Mukaddes Kılıçlar da Türkiye’nin yılda yaklaşık 35 ile 36 milyon turisti ağırladığını belirterek, “Bunun bize getirisi 33 milyar dolar civarında. Ancak Türkiye’nin hedeflediği 2023’de stratejik bir hedef planı var. Buna göre 50 milyon turist ve 50 milyar dolar gelir hedefleniyor. Bunun gerçekleşmesi için de stratejik çalışmalar yapılması lazım.” dedi.

Güney Marmara Turizm ve Otel İşletmecileri Birliği (GÜMTOB) Başkanı Mehmet Haluk Beceren de Bursa’da Yeşil Yıldızlı otel olmadığını belirterek, şunları söyledi: “Bursa’da son on yılda aşağı yukarı 5 bin 500 yatak ilave oldu ve olacak. Henüz daha proje aşamasında veya inşaatı yeni başlayan Bursa’da bir kaç tane daha tesis var. Bunlar da Yeşil Yıldızla açılmak için uğraş veriyor. Kalan otellerimizin de bununla ilgili çalışma yapması bizim arzumuzdur. İlimizde 84 tane tesis var ve bunlardan en kısa zamanda yeşil yıldızlı olmasını istediğimiz tesisler var.” dedi.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri