Türeli: Füze Savunma Sisteminde Çinli Firma İle Anlaşma Neden İmzalanmıyor?

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu CHP Grubu Sözcüsü Rahmi Aşkın Türeli, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’a ‘Yüksek İrtifa Füze Savuma Sistemi’ konusunda görüşmeler yapılan Çin firması ile nihai anlaşmanın neden imzalanmadığını...

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu CHP Grubu Sözcüsü Rahmi Aşkın Türeli, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’a ‘Yüksek İrtifa Füze Savuma Sistemi’ konusunda görüşmeler yapılan Çin firması ile nihai anlaşmanın neden imzalanmadığını sordu. İhalede ikinci sırada olan Fransız-İtalyan ortaklığıyla sözleşme görüşmelerinin yapılıp yapılmadığını soran Türeli, "Proje ikiye mi bölünüyor? Fransız-İtalyan ortaklığına da iş verilecek mi? Yoksa ihalede üçüncü sırada olan ABD ile de görüşülüyor mu? Net yanıt istiyoruz. Bu hangi çalışma aşamada ve kimlerle görüşülüyor?" dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Milli Savunma Bakanlığı ve Sanayi Müsteşarlığı bütçe görüşmelerine başlandı. Plan ve Bütçe Komisyonu’nda bütçe ile ilgili sunumu Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz yaptı. Sunumun ardından milletvekillerinin bütçe üzerine görüşlerine geçildi. CHP İzmir Milletvekili, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu CHP Grubu Sözcüsü Rahmi Aşkın Türeli söz aldı.

Abdullah Gül’ün cumhurbaşkanlığı görevi zamanında ‘Savunma Reformu Çalışma Grubu’ tarafından bir rapor hazırlandığını belirten Türeli, "Hazırlanan rapor, cumhurbaşkanı seçimi öncesinde açıklandı. Ne oldu bu rapor, hiç tartışılmadı. Cumhurbaşkanı değişti, raporu sahiplenmeyi mi bıraktınız? Rapor bir anda rafa kaldırıldı. Bu raporda bir sürü tespit var, neden tartışılmıyor? Raporun ayrıntılı biçimde tartışılması gerekiyor." diye konuştu.

Bir diğer merak konusunun ise ‘Yüksek İrtifa Füze Savuma Sistemi’ olduğunu ve burada ne olduğunun farkında olmadıklarını anlatan Türeli, "Bu konuda görüşmeler yapılan Çin firmasıyla nihai anlaşma neden imzalanmıyor? İhalede ikinci sırada olan Fransız-İtalyan ortaklığıyla sözleşme görüşmeleri yapılıyor mu? Proje ikiye mi bölünüyor? Fransız-İtalyan ortaklığına da iş verilecek mi? Yoksa ihalede üçüncü sırada olan ABD ile de görüşülüyor mu? Net yanıt istiyoruz. Bu hangi çalışma aşamada ve kimlerle görüşülüyor?" dedi.

Makam ve görev tazminatına ilişkin yaşanan soruna ilişkin bir çalışma yapılıp yapılmadığını soran Türeli, şunları dile getirdi: "Bu tazminatın ordunun tüm kademelerinde verilmesi gerekiyor. Astsubaylarımızın sorunları gerçekten büyük. Maaş artışları olmuyor, makam ve görev tazminatının dışındalar. Astsubaylarda ciddi rahatsızlık var. Tüm rütbelere, TSK üyeleri, beraber görev yapan insanlar arasında ayrım yapmayalım. Bedelli askerlik konusunda dağ fare doğurdu yine. Ortaya konulan şartlar nedeniyle çok sınırlı insan faydanalabildi. Neye yaradı, anlayabilmiş değiliz. 8 Ekim 1996 tarihinde Sakız Adası açıklarında düşen uçağımızın enkazı ve pilot yüzbaşı Nail Erdoğan’ın naaşı hala çıkarılamamıştır. Bu konuda soru önergelerimiz var, açıklamalarımız var. Kamuoyu ve ailesi yanıt bekliyor. Savunma Sanayi Destekleme Fonu’nun hesaplarının ayrıntılı bir şekilde izlenip kamuoyu ile paylaşılmasına ihtiyaç vardır." CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri