TÜPRAŞ'ın benzini 10 kuruş pahalı

Petrol fiyatı 96 doları görmesine rağmen pompaya indirimin yansıması gecikiyor. Bunda TÜPRAŞ'ın benzin için belirlediği fiyatın da etkisi var.

rilerin kâr marjı, Akdeniz borsasındaki diğer rafineri ortalamalarının 4 ila 6 katı arasında değişiyor. 2011 yılının 3'üncü çeyreğinde 'Med Complex' olarak adlandırılan benzer rafinerileri marjı ton başına 1.2 dolar iken Tüpraş'ın aynı dönem kârı 8.20 dolara kadar yükseldi.

YILDIZ: BENZİN FİYATI DA DÜŞER

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, petrol fiyatlarına bağlı olarak önceki gün motorinde 8-10 kuruş civarında bir fiyat düşüşü yaşandığına işaret ederek, "Benzinde de motorini izleyen bir fiyat düşüşü tabi ki bunun arkasından gelecektir. Çünkü otomatik fiyatlama mekanizması bunu öngörüyor" dedi.

NAVLUNLU FİYAT KAR MARJINI ŞİŞİRİYOR

Türkiye'de fiyatı etkileyen başka unsurlar da var. O da CIF ve FOB fiyat farkı. CIF (fiyat, sigorta, navlun dahil) ürün teslim fiyatı, FOB ise liman teslim fiyatı. İkisi arasında ton başına 20-50 dolar fark var. Akdeniz havzasındaki rafineriler FOB'u esas alıyor. Tüpraş fiyatlandırmada CIF'i esas alıp, üzerine de yüzde 3 koyuyor. Bu da fiyatın ve kâr marjının şişmesine neden oluyor. Türkiye'de akaryakıt fiyatını döviz kuru da etkiliyor. Döviz kuru 1.85 TL'den 1.70 TL'ye inerse akaryakıtta 12-13 kuruşluk ek indirimler gelebilecek.

SABAH

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri