Tunus Devrimin Üçüncü Yılında Yeni Anayasaya Kavuşuyor

Tunus, Arap Baharı diye adlandırılan sürecin kıvılcımını ateşleyen hürriyet ve saygınlık devriminin üç yılını geride bıraktı.

Tunus, Arap Baharı diye adlandırılan sürecin kıvılcımını ateşleyen hürriyet ve saygınlık devriminin üç yılını geride bıraktı. Bu üç yıl içerisinde Tunus, siyasi olarak birçok badireler atlattı. Tunus üç yıl sonun da yeni bir anayasaya kavuşmak üzere. Ülkenin önde gelen aydınları Cihan Haber Ajansı’na(Cihan) ‘devrim’ ve ‘yeni anayasa ‘çalışmalarını değerlendirdi.

Tunus’da devrimden sonra özgürlük atmosferinin yaşandığını söyleyen anayasa hukukçusu Prof. Dr. Kays Said, bu süreçte yol haritasının ise çok net olmadığını belirtti. Said, “ Geçiş süreciyle ilgili bazı zamanlama sorunları yaşanıyor. İlk başta çıkartılması gereken bazı kanunlar sona bırakıldı.” dedi.
Hazırlanan yeni anayasa ile eski anayasayı karşılaştıran Kays Said, “ Başta haklar ve özgürlükler konusunda büyük farklar var. Yürütmenin yasama ile olan ilişkisi açısından farklar olduğunu düşünüyorum. Önemli olan anayasa yapmak değil, anayasayı farklı gruplar arasında otorite aracı haline getirmeden uygulamaktır.” şeklinde konuştu.

DEVRİMDEN SONRA DARBE YAŞANMADI
Başbakan müsteşarlarından Dr. Ahmet Galoul ise, ” Tunus’un devrimden en önemli kazancı, barışçıl yollarla bunu gerçekleştirmiş olmasıdır. Devrim gerçekleşirken şiddetin olmamasıdır. Libya’da Mısır’da ve diğer ülkelerde yaşananlar gibi bizde devrimi baltalayacak gelişmeler olmadı. ” diye konuştu.
Galoul Tunus’un yeni bir demokrasi inşaa etmeye çalıştığını, bunu yaparken halkın ayrışmasına yol açacak adımlardan uzak durduğunu beyan etti.

LAİK VE DİNDAR KESİM İTTİFAK KURDU
Ülkenin önde gelen kanaat önderlerinden ve mütefekkir Ahmide Neyfer ise Tunus’un bu devrimden üç temel kazanımı olduğunu belirtti. Neyfer, “ Bunların birincisi Tunus halkı bütün zorluklara rağmen kendini ifade etmeye kadir olduğunu gösterdi. İkincisi toplumun en önemli iki kesimi olan laikler ile dindarlar, birbirleriyle ittifak kurabildiklerini gösterdi. Üçüncüsü, önceki dönemde çok zayıf olan sivil toplumun siyasi tabakaya nasıl etki edebildiğini gösterdi. “ dedi.
DEVRİM DEMOKRASİ VE ÖZGÜRLÜK İÇİN YENİ BİR NEFES OLDU
Devrimin Tunus’a kazandırdıklarıyla ilgili görüşlerini değerlendiren psikolog ve gazeteci yazar Yüsri Dali, “Devrim demokrasi için özgürlükler için yeni bir nefes olmuştur. Devrimden sonraki son üç yıl demokrasiye geçiş için bir başlangıç olmuştur. Ülkemiz şu an için geldiği nokta itibariyle her ne kadar ekonomik olarak birçok sıkıntılar içerisinde olsa da Arap Baharı’nın başarılı olması için önemli bir yoldadır. ” değerlendirmesi yaptı.

YENİ ANAYASA ÇALIŞMALARI OCAK SONUNDA TAMAMLANACAK
Anayasa maddelerinin mecliste 14 Ocak’ta oylanması ve yeni kabine üyelerinin açıklanması bekleniyordu. Anayasa çalışmalarının ocak sonunda ancak tamamlanacağı açıklandı. Cumhurbaşkanın yetkileriyle alakalı maddeler, 3 yıllık geçiş süreci ve eski dönemde ismi yolsuzluğa karışanların yargılanması gibi maddeler tartışmalara neden oluyor. Tunus’un yeni anayasasının 169 maddeden oluşması bekleniyor. Şu ana kadar mecliste yüz civarında maddenin oylaması tamamlandı. Mecliste anayasa oylamaları tamamladıktan sonra yeni kabinenin oluşturulması ve güven oylaması yapılacak.

DEVRİM ATEŞİ SEYYAR SATICININ KENDİNİ YAKMASI İLE BAŞLADI
Tunus’ta devrim ateşinin ilk kıvılcımı bundan üç yıl önce ülkenin güney batısında yer alan başkente 260 kilometre uzaklıktaki Sidi bouzid şehrinde ateşlendi. İş bulamadığı için seyyar satıcılık yapan üniversite mezunu Muhammed Bouazizi’ye bayan zabıtanın tokat atması, devrimin ilk kıvılcımı oldu. Buna sinirlenen Muhammed Bouazizi, valiliğin önünde kendisini yaktı. Bunun üzerine Sidi bouzid şehri başta olmak üzere Tunus’un birçok yerinde gösteriler düzenlendi. Güvenlik güçlerinin göstericilere müdahalesi sırasında kan akması olayları daha da büyüttü.
Bunun üzerine 23 yıllık Cumhurbaşkanı Zaynel Abidin Ben Ali ülkeyi terk etmek zorunda kaldı. Ben Ali 14 Ocak’ta Suudi Arabistan’a sığındı. Bunun üzerine 14 Ocak Tunus’ta devrim bayramı ilan edildi ve resmi tatiller arasında yerini aldı.
CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri