Tunceli'nin ismi Dersim oluyor!

Demokratikleşme paketinin ayrıntıları belli olmaya başladı. Pakette, Tunceli'nin isminin Dersim olarak değiştirileceği de var.

Demokratikleşme paketine AK Parti MKYK’da son şekli verildi. Pakette 28 Şubat dönemindeki haksız yargılamaların sebep olduğu mağduriyetlere ilişkin düzenlemeye de yer verildi.

AK Par­ti, de­mok­ra­tik­leş­me pa­ke­ti­ne son rö­tu­şu yap­tı. Baş­ba­kan Re­cep Tay­yip Er­do­ğan baş­kan­lı­ğın­da ya­pı­lan Mer­kez Ka­rar ve Yö­ne­tim Ku­ru­lu (MKYK) top­lan­tı­sın­da pa­ket­le il­gi­li gö­rüş­ler alın­dı. Bugün'ün haberine göre; De­mok­ra­tik­leş­me pa­ke­tin­de, Tun­ce­li­’nin adı­nı Der­sim ola­rak de­ğiş­ti­ren dü­zen­le­me­nin de bu­lun­du­ğu be­lir­til­di. Pa­ke­ti­n de­va­mı­nın ge­le­ce­ği, çö­züm sü­re­ci­nin son­ra­ki aşa­ma­la­rın­da ih­ti­yaç teş­kil ede­cek baş­lık­lar için ye­ni pa­ket­ler ha­zır­la­na­ca­ğı vur­gu­lan­dı.

28 ŞU­BAT DÜ­ZEN­LE­ME­Sİ

Baş­ba­kan Er­do­ğan baş­kan­lı­ğın­da dün ya­pı­lan MKYK top­lan­tı­sın­da de­mok­ra­tik­leş­me pa­ke­ti gö­rü­şül­dü. Alı­nan bil­gi­le­re gö­re, pa­ke­te 28 Şu­ba­t’­ta hak­sız ye­re yar­gı­la­nan­la­rın mağ­du­ri­ye­ti­ni gi­de­re­cek de­ği­şik­li­ğin de ek­len­di­ği ifa­de edil­di. O dö­nem yar­gı­la­nan­lar­dan İB­DA-C li­de­ri Sa­lih Mir­za­be­yoğ­lu­’nun da pa­ket­ten ya­rar­la­na­ca­ğı kay­de­dil­di.

CE­ZA­EV­LE­Rİ­NE HE­YET GİT­Tİ


Baş­ba­kan Er­do­ğan, geç­ti­ği­miz ay Ül­ke TV can­lı ya­yı­nın­da, “28 Şu­bat sü­re­cin­de hak­la­rı gasp edi­len­le­re hak ia­de­si için ça­lış­ma­lar ya­pı­lı­yor. Ge­rek Sa­lih Mir­za­be­yoğ­lu ge­rek­se Ma­lat­ya ko­nu­la­rıy­la il­gi­li Ada­let Ba­kan­lı­ğı ge­rek­li ça­lış­ma­la­rı ya­pı­yor. Ce­za­ev­le­ri­ne he­yet­ler de gön­de­ril­di, du­rum­la­rı ye­rin­de tes­pit edil­di. Ha­ki­ka­ten ia­de-i iti­bar nok­ta­sın­da ve­ya eğer hak­la­rın gas­pı var­sa bun­la­rın ia­de­si nok­ta­sın­da ye­ni­den bir ia­de-i mu­ha­ke­me baş­la­tı­la­bi­lir­se bu­nun önü­nün açıl­ma­sı için de ge­rek­li ça­lış­ma­yı ya­pa­cak­la­r” de­miş­ti.

Açıklama tarihi Menderes’in ölüm yıldönümü

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, demokratikleşme paketinin Başbakan Erdoğan tarafından merhum Adnan Menderes’in ölüm yıldönümü olan 17 Eylül’de açıklanacağını söyledi.

Kamuda başörtüsü serbest

Edinilen bilgilere göre, Başbakan Erdoğan’ın anadilde eğitim, cemevlerine statü tanınması ve daraltılmış bölge seçim sistemi konularında tereddütlerini bildirmesi nedeniyle demokratikleşme paketinin uzadığı belirtildi. Erdoğan tarafından kamuoyuna açıklanacak maddelerden bazıları şunlar:

*Kamu hizmetlerinden Kürtçe yararlanılabilecek.

*Kamuda başörtüsü serbest olacak.

*Yerel Yönetimler Özerklik Şartı’ndaki şerhler kaldırılacak.

*Toplantı ve Gösteri Yürüyüş Kanunu’nda değişiklik yapılacak.

* Ruhban Okulu yeniden açılacak.

 

Taraf Gazetesi'nin haberine göre Demokratikleşme paketi şu şekilde;

SEÇİM BARAJI

Bu konu, hükümet ile BDP arasında gerginliğe yol açan düzenlemelerin başında geliyor. Hükümetten, seçim barajının pakette yer alamayacağına ilişkin birçok açıklama geldi. Ancak son dakikada, bu konuda bir orta yol bulundu. Konuyla ilgili hazırlanan, dar bölgeyi esas alan yüzde 5 veya 7 barajıyla seçim sistemi masaya yeniden konuldu. Oran konusunda bu hafta karar verilecek.

ANADİLDE EĞİTİM

Anadilde eğitim konusunda da son dakika formülü geliştirildi. Buna göre Türkçe’yi resmi dili olarak kabul edenler Kürtçe ders alabilecek. Kürtçe okullarda halen seçmeli ders olarak okutulabiliyor. Ancak bu konuda hukuki altyapıda eksiklikler bulunuyor. Yeni dönemde, özel okullarda Kürtçe’nin öğretilmesinin serbest bırakılması, devlet okullarında da seçmeli ders olarak okutulmasındaki sıkıntıların giderilmesi öngörülüyor.

BELEDİYELERİN YETKİSİ

Pakette yerel yönetimlerin yetkileri arttırılıyor. Bu çerçevede, il ve ilçelerin altındaki yerleşim birimlerinde isim verme hakkı yerel yönetimlere bırakılıyor. Birçok köy kendi ismini belirleyebilecek. Projeler ve bütçe konusunda da belediyelere yeni yetkiler veriliyor.

NEFRET SUÇLARI

Irk, din, dil ve mezhebe bağlı işlenen suçlar nefret suçları kapsamına giriyor. Ve bu tür suçlarda verilen cezalar artırılıyor.

CEMEVLERİNE ELEKTRİK VE SU

Cemevleri ile ilgili hukuki birçok düzenleme pakette yer aldı. Buna göre cemevlerine de su ve elektrik giderleri devlet tarafından karşılanacak. Ayrıca cemevleri de devletten yardım alacak.

BAŞÖRTÜSÜ YASAĞI

“Kamusal alandaki başörtüsü yasağı kaldırılıyor. Kamu kurumlarındaki kılık ve kıyafet düzenlemelerinin tamamı yeniden hazırlanacak.”

TUNCELİ'YE İADE

Kürtçe ve yerel dillerdeki bazı isimler iade edilecek. Bu kapsamda daha önce adı Dersim olan Tunceli 'ye bu ismin geri verilmesi önerilecek.

AİHM'İN YÜKÜ

Demokratikleşme paketinin bir önemli özelliğinin de Türkiye'nin Avrupa'da çok fazla eleştiri almasına ve AİHM'de çok sayıda davada mahkum olmasına neden olan uygulamaların sona ermesi olarak nitelendiriliyor. Paketin bu haliyle meclisten geçmesi durumunda Avrupa ve AİHM'de elinin güçleneceği ifade ediliyor.

RUHBAN OKULU

Ruhban Okulu'nun açılması konusunda önemli kanaat oluştuğu öğrenilirken, Erdoğan'ın yaptığı mütekabiliyet yorumunun üzerinde duruldu. Öte yandan pakette gayrimüslimlerin haklarına yönelik bazı sürpriz adımların da olacağı öğrenildi.

TOPLANTI HAFTAYA ERTELENDİ

Bu arada AKP MKYK toplantısı dün yapıldı. Demokratikleşme paketi MKYK’dan sonra ikinci toplantıda ele alınacaktı. Ancak MKYK’nın uzaması üzerine toplantı haftaya ertelendi.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri