Tunceli Valisi Kaymak: Bugün Cemevleri Boş, İnanç Yerlerine Gençler Gitmiyor

Tunceli Valisi Osman Kaymak, Alevilik inanç merkezlerinin altyapı problemlerinin giderilmesi ve halkın ibadet ve ziyaret imkanlarını yerine getirmesi için gerekli çalışmaların yapıldığını ifade etti. Devlet olarak insanların ibadetlerini yerine...

Tunceli Valisi Osman Kaymak, Alevilik inanç merkezlerinin altyapı problemlerinin giderilmesi ve halkın ibadet ve ziyaret imkanlarını yerine getirmesi için gerekli çalışmaların yapıldığını ifade etti. Devlet olarak insanların ibadetlerini yerine getirmesi için gerekli desteği sunduklarını ancak gençlerin cem evine gitmediğine dikkat çeken Vali Kaymak, "Bugün cemevleri boş, inanç yerlerimize gençler gitmiyor. Özellikle Alevi söz sahipleri bu kültürün yaşaması için gayret sarf etsinler. Devlet olarak biz bunu istiyoruz. Maddi yardım yapıyoruz ama o cemevleri boşsa, insanlar gitmiyorsa, bu kültür gençlere aktarılmıyorsa burada bir sorun var." dedi.

Tunceli Valisi Osman Kaymak, Fırat Kalkınma Ajansı'na (FKA) hazırlanan 4 projenin kabul edilmesi ile ilgili basın toplantısı düzenledi.

Vali Osman Kaymak, 2014 Yılı Mali destek Programı kapsamında ilden 4 projenin başarılı bulunduğunu projelerin toplam tutarının 1,8 milyon TL olduğunu söyledi. Vali Kaymak,Tunceli’de bulunan 9 inanç merkezinin ihtiyaçlarının giderilmesi amacıyla Fırat Kalkınma Ajansı (FKA)’ya hazırlanan proje kapsamında 650 bin liralık kaynak aktarılacağını ifade etti. Tunceli’nin daha fazla proje üretmesi gerektiğine dikkat çeken Kaymak, FKA tarafından kamu kesimine yönelik yürütülen 2014 Yılı Mali destek Programı kapsamında ilden 4 projenin başarılı bulunduğunu projelerin toplam tutarının 1,8 milyon TL olduğunu belirtti.

İnanç merkezleriyle ilgili hazırlanan proje hakkında bilgi aktaran Tunceli Valisi Osman Kaymak, Alevilik inanç merkezlerinin altyapı problemlerinin giderilmesi ve halkın ibadet ve ziyaret imkanlarını yerine getirmesi için gerekli çalışmaların yapıldığını ifade etti.

Vali Kaymak, "Bu bağlamda önceden tespit edilen 9 inanç merkezine ajansımız, Tunceli Yatırım Destek Ofisi ve Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından saha ziyaretleri gerçekleştirilip, dernek başkanları ve ocak dedeleri ile yüz yüze görüşmeler yapılıp, ihtiyaçlar yerinde tespit edilmiştir. Projenin toplam bütçesi 650 bin TL’dir." dedi.

Tunceli Valiliği olarak geçmiş yıllarda nüfusunun büyük bir bölümünün Alevi olduğu kentte Alevi kültürünün yaşatılması ve vatandaşların ibadetlerini yerine getirmesi için yapılan çalışmaların sürdüğünü söyledi. İnanç yerlerine yönelik başlatılan çalışmaları valilik olarak desteklediklerinin altını çizen Kaymak, "Alevilik kültürünün yaşatılması ve ibadet imkanlarının geliştirilmesi adına önemli çalışmalar yapmış bulunmaktayız. 2011 ve 2012 yıllarında Köye Dönüş ve Rehabilitasyon Projesi kapsamında Hozat, Mazgirt, Ovacık, Pertek ve Nazımiye ilçelerimizde "Kültür ve Dinlenme Evi Yapımı ve Onarımı" adı altında cemevleri inşa edilmiş olup halkımızın hizmetine açılmıştır. Düzgün Baba Ziyareti ve Mazgirt Pir Ali Türbesi yolları asfaltlanmış olup çalışmalara 1 milyon 650 bin TL kaynak harcanmıştır. Yine ilimiz için önemli bir değer olan Ağuiçen Türbesi’nin onarılması çalışmalarına 120 bin TL kaynak aktarılmıştır." şeklinde konuştu.

"DEVLET OLARAK ALEVİ KÜLTÜRÜNÜN YAŞAMASINI İSTİYORUZ"

Kabul edilen projelere yönelik açıklamalarının ardından kentteki sivil toplum örgütleri ve inanç merkezlerini Aleviliğin yaşatılması için gerekli çabayı gösterme çağrısında bulunan Vali Kaymak, devlet olarak asimilasyonun aksine Alevi kültürünü yaşatılması ve korunması için ellerinden geleni yaptıklarını söyledi.Vali Osman Kaymak, "Genelde hep şöyle bir algı vardı: devlet burada asimilasyon yapıyor. Biz hukuk devletiyiz. Biz demokratik hukuk devleti olarak her vatandaşın inancını yaşama hakkını sağlamak durumundayız. Kişi kendini Alevi hissediyorsa biz de Alevi kültürünü yaşatılması ve korunması için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz." dedi.

Devlet olarak insanların ibadetlerini yerine getirmesi için gerekli desteği sunduklarını ancak gençlerin cem evine gitmediğine dikkat çeken Vali Kaymak, "Bugün cemevleri boş, inanç yerlerimize gençler gitmiyor. Özellikle Alevi söz sahipleri bu kültürün yaşaması için gayret sarf etsinler. Devlet olarak biz bunu istiyoruz. Maddi yardım yapıyoruz ama o cemevleri boşsa, insanlar gitmiyorsa, bu kültür gençlere aktarılmıyorsa burada bir sorun var. Bugüne kadar asimile ettiği söylenen devlet her türlü katkıyı yapıyor. Cemevleri yapıyoruz, inanç yerlerinin ihtiyaçlarını karşılıyoruz ama gençlerimiz hala Aleviliği, Hz. Ali’yi, Pir Sultan Abdal’ı, Hacı Bektaş-ı Veli’yi bilmiyorsa burada bir sorun var. Gelin hep birlikte buna kafa yoralım. Alevilik kültürünün yaşaması lazım. Alevilikteki İslam’ı, samimi yaşama, aşkla yaşama inancını gençlere öğretirsek bölgemiz huzur bölgesi olacak. Munzur bölgesi huzur bölgesi olsun diye dua ediyorum. İnşallah gelecek günlerde daha huzurlu olacağız.” şeklinde konuştu.

FKA Genel Sekreter Vekili Mesut Öztop da yaptığı konuşmada, ajans tarafından bugüne kadar Tunceli’de 38 projenin desteklendiğini ve bu projeler için 7,8 milyon liralık kaynak aktarıldığını söyledi.Konuşmaların ardından kabul edilen projelerin imza töreni gerçekleştirildi.

Tanıtım ve imza törenine Belediye Eşbaşkan Yardımcısı Hüseyin Tunç, Vali Yardımcısı Olgun Öner, kaymakamlar, Emniyet Müdürü Hayrettin Şen, FKA Genel Sekreter Vekili Mesut Öztop, Tunceli Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Yusuf Cengiz, Alevi Dedeleri ve kurum amirleri katıldı.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri